Adi Mutu, lovit în plin de Chelsea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, prin meciul Elveţia - Cehia (ora 19.00, în direct pe TVR 1), debutează cea mai mare competiţie fotbalistică a anului: Campionatul European din Austria şi Elveţia. România va intra

Astăzi, prin meciul Elveţia - Cehia (ora 19.00, în direct pe TVR 1), debutează cea mai mare competiţie fotbalistică a anului: Campionatul European din Austria şi Elveţia. România va intra în joc peste două zile, contra Franţei.

Naţionala noastră a primit ieri o lovitură dură: liderul echipei, Adrian Mutu, a aflat că are de plătit 8 milioane de lire sterline (circa 12 milioane de euro) fostului său club, Chelsea Londra. Decizia a fost luată de FIFA, prin Comisia Camerei de Rezolvare a Disputelor.

Fotbalistul român este obligat să plătească daune pentru episodul petrecut în octombrie 2004, când a fost prins dopat şi suspendat pentru o perioadă de 7 luni.

"Sunt convins că Mutu se aştepta la această decizie, aşa că nu va fi foarte afectat", spune psihologul Hanibal Dumitraşcu. "Dezamăgit, da, dar nu într-atât încât să intre într-o stare de depresie care să nu-i permită să joace.

S-a luptat să iasă de sub influenţa drogurilor, ceea ce dovedeşte că are multă putere de caracter. Şi-a schimbat viaţa. E un învingător".

Camera de Rezolvare a Disputelor din cadrul FIFA a anunţat, ieri,că fotbalistul Fiorentinei are de plătit 12 milioane de euro clubului englez

Adrian Mutu a primit o lovitură grea de la fostul său club, Chelsea, care vrea de la român o compensaţie mai mare decât averea acestuia.

Decarul României se poate instala cu succes în topul celor mai amendaţi jucători din lume, după ce o Comisie a Camerei de Rezolvare a Disputelor de pe lângă FIFA (CRD) a hotărât ieri că fotbalistul are de plată 12 milioane de euro miliardarului rus Roman Abramovici, patronul lui Chelsea.

Scandalul a fost iscat chiar de clubul londonez, care, după ce l-a cumpărat pe Mutu cu 20 milioane de euro de la AC Parma (2003), l-a concediat un an mai târziu pentru nerespectarea unor clauze contractuale.

I se trage de la cocaină

Mutu a recunoscut că a consumat cocaină, dar lucrul acesta nu l-a absolvit de furia conducătorilor lui Chelsea, care în frunte cu antrenorul de atunci, Jose Mourinho, i-au făcut vânt "Briliantului".

Mutu a fost suspendat la vremea respectivă pentru o perioadă de şapte luni, timp în care avocaţii lui Chelsea s-au străduit să obţină o amendă cât mai mare pentru fotbalistul român. Deşi n-au avut câştig de cauză în Anglia, aceştia au mers mai departe şi au obţinut ce-au dorit la un alt tribunal sportiv, cel al FIFA, care le-a dat dreptate.

Potrivit CRD, Mutu are de plătit 12 milioane de euro clubului Chelsea, hotărârea fiind definitivă.

Atacă decizia

Potrivit avocatului jucătorului, Mutu nu va plăti niciodată această sumă, deoarece decizia nu este irevocabilă şi se poate ataca.

Cristian Sârbu, cel care se ocupă de cazul "amenda", a declarat ieri că Mutu nu trebuie să plătească - deocamdată - nimic. " E vorba de o hotărâre definitivă şi nu irevocabilă. Vom face recurs şi, dacă nici după aceste demersuri nu se va schimba decizia, vom continua procesul în tribunalele civile".

După ce a scăpat de Mutu, în 2004, Chelsea a cerut despăgubiri în valoare de 8 milioane de lire sterline, aproximativ 12 milioane de euro de la fotbalistul român, care se făcea vinovat de nerespectarea unor puncte cu care fusese de acord la semnarea înţelegerii cu gruparea engleză.

"Precedent periculos"

Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, s-a declarat nemulţumit de evoluţia cazului în care este implicat Mutu. "Cred că s-a creat un precedent foarte periculos. Trebuie să văd care e motivarea exactă a deciziei FIFA.

Sper ca această decizie să nu lase semne şi important pentru el e că acum are şansa de a juca fotbal la cel mai înalt nivel. Adi, la potenţialul pe care îl are, trebuie să fie la una dintre primele cinci-şase echipe din Europa şi sper să aibă succes la această competiţie", a declarat oficialul FRF.

9 milioane de euro

- este averea actuală a lui Adrian Mutu, conform Top 300 Capital

Salariile lui Mutu

Dinamo (1999-2000) ............................... 60.000 $/an
Inter Milano (2000) ............................. 900.000 €/an
Verona (2000-2002) .......................... 800.000 €/an
Parma (2002-2003) ............................ 1.200.000 €/an
Chelsea (2003-2004) ...................... 3.000.000 €/an
Juventus (2005-2006) ...................... 1.000.000 €/an
Fiorentina (2006-prezent) ............... 1.700.000 €/an

Cronologia "relaţiei" Mutu-Chelsea

- august 2003: Mutu debutează, cu gol, la echipa londoneză.

- iulie 2004: antrenorul Mourinho critică viaţa de noapte a românului.

- octombrie 2004: Mutu părăseşte cantonamentul lui Chelsea fără să aibă permisiunea antrenorului. Îl ameninţă pe Mourinho cu bătaia. La scurt timp, admite că a folosit cocaină.

- 29 octombrie 2004: Mutu e concediat de Chelsea, iar londonezii anunţă că vor cere compensaţii jucătorului.

- noiembrie 2004: românul cere public scuze clubului Chelsea

- ianuarie 2005: Mutu e transferat gratuit de Juventus Torino.

- decembrie 2005: federaţia engleză decide că Mutu a întrerupt unilateral contractul prin comportamentul său şi respinge apelul făcut de român.

- iulie 2006: Juventus îl vinde pe român la Fiorentina.

- mai 2007: Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) trimite cazul la FIFA.

- iunie 2008: Camera de Rezolvare a Disputelor din cadrul FIFA decide ca fotbalistul Fiorentinei să plătească daune de 12 milioane de euro clubului Chelsea.

Îmi pare rău pentru Mutu. Dacă aş fi primit o asemenea veste, aş fi căzut din pat. Dar sunt sigur că, pe teren, numai la Chelsea nu se va gândi el.
Marco Materazzi,
jucător Italia

Pe Abramovici îl doare că Mutu, care e unul din primii cinci atacanţi ai lumii, nu mai e la Chelsea. Ar fi o soluţie să se întoarcă acolo.
Dumitru Dragomir,
preşedinte LPF

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite