VIDEO „A fost un atac la adresa statului sârb. Lucrurile sunt mult mai serioase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de ordine italiene au fost nevoite să intervină
Forţele de ordine italiene au fost nevoite să intervină

Deznodământ nesatisfăcător la meciul dintre Serbia şi Italia. Partida a fost întreruptă din cauza atitudinii violente a suporterilor. Serbia va pierde meciul cu 3-0 la „masa verde", dar riscă acum şi suspendarea din competiţiile internaţionale, întrucât violenţele au la bază situaţia politică din Kosovo.

UPDATE „A fost un atac la adresa statului, iar statul trebuie să rezolve această problemă. Nu a fost un atac doar asupra fotbalului sârb, ci asupra întregii Serbii şi asupra lumii fotbalului. Este o ruşine. Am simţit presiunea fanilor timp de două zile la Genova, în jurul hotelului. Ieri, (n.r. luni), poliţia sârbă şi federaţia noastră au informat poliţia locală cum că în Italia se aflau suporteri violenţi, care doreau să oprească acest meci. Nu s-a făcut însă nimic pentru a se evita ce s-a întâmplat în această seară”, a declarat după incidente preşedintele federaţiei sârbe, Tomislav Karadzici.

Un fost mare internaţional sârb, Savo Miloşevici, a condamnat şi el violenţele provcate de huliganii sârbi în Italia. „Este una dintre cele mai negre zile ale fotbalului sârb. Nu cred că evenimentele astea putea fi generate de antipatia faţă de portar. Lucrurile sunt mult mai serioase şi mai periculoase. În ultimii 20 de ani, statul nu a făcut nimic pentru a stopa aceste violenţe. Vom plăti scump pentru că nu acţionat pentru rezolvarea acesti probleme de la rădăcina ei, a declarat recordmanul de goluri şi selecţii la naţionala Serbiei.



Principala explicaţie privind acest „atac” al fanilor sârbi provine din zona politică. Steagul Albaniei a fost ars de sârbi în tribune, trimiţând imediat săgeţi la mediatizata şi delicata problemă a independenţei regiunii faţă de Serbia. De altfel, în aceste zile, secretarul de stat american Hillary Clinton, soţia fostului preşedinte american Bill Clinton, se află în Kosovo pentru a sprijini independenţa provinciei.

Alături de asta, fanii sârbi, majoritari susţinători ai Stelei Roşii din Belgrad, au manifestat şi la adresa actualului preşedinte al federaţiei, fost preşedinte al lui Partizan Belgrad, care este acuzat de compromitrea campionatului intern.

Au ars steagul Albaniei

(17 sârbi au fost arestaţi după măcelul de la Genoa, 20 au fost răniţi, iar alţi 138 de ultraşi au fost identificaţi)

Ivan (foto) se ascunsese la bagaje

Ultras sârb

Filmul evenimentelor

 - Cei peste 1500 de sârbi prezenţi pe stadionul Marassi din Genova au aprins mai multe torţe îniante de startul meciului cu Italia şi apoi le-au aruncat spre suporterii italieni.

- Meciul a fost oprit 20 de minute. Cu toate acestea, la revenirea jucătorilor de la vestiare, fumul dens a făcut ca vizibilitatea să fie redusă, iar după multe opririi ale meciului, centralul scoţian Craig Thompson a decis suspendarea partidei. Deocamdată nu au fost raportate victime de niciun fel în rândul suporterilor prezenţi la meci.

Forţele de ordine italiene au fost nevoite să intervină pentru a calma spiritele celor prezenţi, după ce suporterii au aruncat petarde şi în direcţia lor. Comentatorii italieni şi-au exprimat mirarea în legătură cu felul în care s-au purtat suporterii sârbi. "Cum este posibil ca astfel de oameni să aibă voie să iasă din Serbia" a exclamat unul dintre ei, în timpul busculadei.

Mişcările violente au început, se pare, înainte de intrarea suporterilor pe stadionu. La faţa locului s-au deplasat aproximativ  400 de agenţi ai forţelor de ordine.

VIDEO

Fanii sârbi, radicaliştii Europei

Incidentele de la Genoa nu sunt nici pe departe primele şi fără îndoială nici ultimele "isprăvi" ale fanilor sârbi. De-a lungul timpului, aceştia s-au făcut responsabili pentru zeci de astfel de evenimente, care s-au soldat cu sute de răniţi, şi mai tragic, cu pierderea de vieţi omeneşti.

Cel mai celebru episod din istoria violentă a huliganilor sârbi a avut loc în 1990, pe stadionul Maksimir din Zagreb. Circa 3000 de fani ai Stelei Roşii, conduşi de celebrul Arkan, s-au luptat cu cei ai lui Dinamo Zagreb, rezultând 60 de răniţi. În mod simbolic, se spune despre acele evenimente că au dus la declanşarea războiului croat de independenţă.

Vezi scenele incredibile din 1990

În 2009, doi suporteri au murit în urma altercaţiilor cu sau dintre suporterii sârbi. Un fan al lui Toulouse a fost ucis în bătaie de susţinătorii lui Partizan, înaintea unui meci din Liga Europa, iar unul al echipei locale Vozdovac a fost omorât de un rival de la Rad. Ultimul a fost condamnat la 30 de ani de închisoare.

În aprilie 2010, un suporter al Stelei Roşii Belgrad a fost rănit cu focuri de armă, în interiorul stadionului, la un meci de cupă cu OFK .
Duminica trecută, peste 100 de pesoane au fost rănite în timpul paradei gay de la Belgrad, în care extremiştii sârbi, din nou majoritar proveniţi din rândul microbiştilor, i-au atacat pe participanţi cu sticle şi pietre.

VIDEO

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite