A(Viva) Dublin!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Porto şi Braga se vor lupta pentru câştigarea celui de-al doilea trofeu al Europei într-un oraş în care fotbalul este trecut de irlandezi la „şi altele“. Finala găzduită mâine de „Aviva Stadium“ este ultima ocazie pentru Naţional Arena de a-şi lua notiţe în vederea finalei de peste un an de la Bucureşti.

Nicio surpriză: la Dublin plouă de câteva ori pe zi, iar verdele e omniprezent, pe simbolurile naţionale şi în iarba parcurilor care te „sufocă" într-un mod plăcut. Pentru două-trei zile, acest oraş provincial (fără blocuri-turn, dar cu numeroase puburi şi restaurante) va fi punctul de atracţie al fotbalului continental, în general, şi lusitan, în particular.

Finala Ligii Europa pare însă să „deranjeze" puţin capitala Irlandei. În principalele ziare de-aici, „Independent" şi „Irish Times", n-am găsit decât câteva precizări privind restricţiile de trafic din zona stadionului „Aviva" în vederea meciului de mâine-seară. În rest, mult mai interesante pentru localnici sunt evenimentele din fotbalul galic şi din hurling, sporturile tradiţionale despre care noi nu ştim nici măcar regulile.

Doar 47 de kilometri între combatante

Această oarecare lipsă de interes a irlandezilor e compensată de euforia creată în Portugalia de finala sută la sută lusitană. Încă de ieri au început să sosească la Dublin primele grupuri de suporteri ale combatantelor de mâine, coloraţi în alb-albastru, respectiv alb-roşu. Fanii lui FC Porto şi Braga se „cunosc" foarte bine ţinând cont de faptul că între cele două oraşe e o distanţă de numai 47 de kilometri, cea mai mică din istoria finalelor de cupe europene. Primele contacte între „dragoni" şi „războinici" pe tărâm neutru au fost paşnice, producându-se în „fan-zone"-urile special amenajate de organizatori. De altfel, într-unul dintre centrele comerciale din oraş a fost expus pentru amatorii de fotografii trofeul Ligii Europa. Cântăreşte aproape 15 kilograme, fiind cea mai „grea" distincţie oferită de UEFA. Să vedem cât de uşor va fi cucerit!

Stadion fără parcare!

Greu de crezut, dar finala FC Porto - Braga nu se va juca pe cel mai mare stadion din Dublin („Croke Park", de 82.000 de locuri). A fost preferat nou-născutul „Aviva Stadium", refăcut din temelii pe locul bătrânului „Lansdowne Road", acolo unde Gică Hagi marca un gol fabulos pentru România în urmă cu circa 14 ani.

Noua arenă, o bijuterie arhitectonică, e la doi paşi de centrul oraşului, extrem de accesibilă publicului. Este principalul motiv pentru care nu există decât o parcare de 200 de locuri, rezervată VIP-urilor. O altă curiozitate: un metrou de suprafaţă, DART, trece chiar pe sub una dintre tribune. De asemenea, din cauza amplasamentului, peluza nord e ca şi inexistentă, cu o capacitate de doar 1.000 de locuri. Motivul? Un cartier vechi de case care n-avea cum să fie demolat. Din acest punct de vedere, cei de la Braga se vor simţi ca acasă, stadionul lor având o structură similară, în formă de potcoavă.

110 meciuri  directe s-au consumat între FC Porto şi Braga, scorul la victorii fiind de 75-15.

Săpunaru va fi titular 100%

România va fi reprezentată mâine-seară din teren de „Sapu", aşa cum e alintat Săpunaru la Porto. „N-are cum să nu fie în primul 11, mai ales că Fucile, contracandidatul său pe postul de fundaş dreapta, e accidentat", ne-a declarat unul dintre jurnaliştii portughezi care se ocupă îndeaproape de campioana lusitană. 

Aviva Dublin

- Cost total final: 400 de milioane de euro (câte 100 de milioane de la federaţiile de rugby şi de fotbal, restul de la Guvern)
- Termen de execuţie: 3 ani (mai 2007 - mai 2010)
- Capacitate: 51.700 de locuri, tribune acoperite in totalitate
- Locuri de parcare: Nu sunt locuri de parcare pentru public

Naţional Arena

- Cost total estimat:170 de milioane de euro (bani ai statului)
- Termen de execuţie: peste 3,5 ani (a început în noiembrie 2007, se va termina în vara lui 2011)
- Capacitate: 55.000 de locuri, acoperiş şi pentru gazon
- Locuri de parcare: 3.000 (prevăzute în proiect)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite