ANALIZĂ / Cauzele dezastrului din Serbia, scor 0-5

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANALIZĂ / Cauzele dezastrului din Serbia, scor 0-5
ANALIZĂ / Cauzele dezastrului din Serbia, scor 0-5

Plătim pentru lipsa de strategie, pentru corupţie, arbitraje aranjate şi foamea de imagine a şefilor. „Adevărul“ vă prezintă cele şapte păcate ale fotbalului românesc. Echipa mare, 0-5 cu Serbia, tineretul, 1-5 cu Letonia, juniorii Under 19, 0-3 cu Scoţia. 1-13 este bilanţul dezastruos al unui weekend negru pentru noi.

Citiţi şi:


Cauzele dezastrului nu trebuie căutate doar în actualitate. Fotbalul românesc dă impresia că vrea să culeagă ce nu s-a semănat în deceniul trecut.

LĂCOMIA

Între 1990 şi 2000 echipa naţională a avut cele mai bune rezultate. Formată într-un comunism restrictiv, Generaţia de Aur a adus cinci calificări la turneele finale, performanţe pentru care s-au încasat bani frumoşi. În loc să se investească atunci în sectorul de copii şi juniori, conducătorii FRF i-au mulţumit pe jucătorii pe care obţinuseră rezultatele, ca să nu şi-i facă duşmani, după care s-au mulţumit pe ei, blindându-şi conturile.

Faptul că acum aria de selecţie este foarte mică derivă din lipsa de interes pe care au manifestat-o la vremea respectivă Mircea Sandu şi compania faţă de sectorul juvenil. Juniorii de atunci, născuţi în perioada 1980-1990, ajunşi acum la naţională, au fost crescuţi în climatul haotic, din punct de vedere organizatoric, în care intrase fotbalul românesc după Revoluţie. Nicio strategie, totul pe politica sacoşei îndesate în portbagajul antrenorului.  

ŞMECHERIA  

Ani la rând în fotbalul nostru a fost posibil orice. Arbitraje aranjate, suspendări şi ridicări de suspendări, dictate de interese, decizii abuzive. La început se făceau sub aprobarea tacită a lui Mircea Sandu şi a lui Dumitru Dragomir.

Când conducătorii au început să se certe între ei, s-a pus în aplicare varianta comisiilor, care nu sunt decât instrumente de satisfacere a acelorlaşi interese şi un mod de protejare a persoanelor care le influienţează. „E treaba Comisiei, nu a mea”, spun Sandu şi Dragomir. Un alt mod de a lua decizii părtinitoare este schimbarea regulamentelor în timpul competiţiei, prin care se permite favorizarea celor urmăresc asta.  

HOŢIA

Jean Pădureanu a inventat un sistem, cel al blaturilor, care a condus multă vreme fotbalul. Practic, mare parte a sportului rege devenise ceva artificial, un aranjament continuu, extins şi la nivelurile de juniori, unde se foloseau jucători pe fals, se schimbau scorurile meciurilor şi se impuneau jucători la naţională. Actuala generaţie a fotbalului românesc s-a „călit” în această atmosferă, care le-a conturat o mentalitate defectuoasă.

AROGANŢA

Conducătorii de club ţin prim planul fotbalului românesc. Ei centrează, ei dau cu capul. Pun antrenori după care le fac echipele, urlă zilnic la televizor, se ceartă ca la uşa cortului şi creează un climat infect. Goana după imagine, brevetată de Gigi Becali, a devenit model şi pentru Borcea, Iancu, Mititelu, Porumboiu, Turcu, Penescu şi alţii. Conducătorii au ajuns să se creadă Dumnezeii fotbalului nostru, considerând că finanţarea sau cămătăria pe care o practică le conferă acest rol. Ei şi-au bătut joc de foste mari glorii pentru a demonstra că deţin puterea şi controlul.

CORUPŢIA

Faptul că aproape jumătate dintre conducătorii de club sunt cercetaţi penal de DNA spune multe, iar cazul de dare şi luare de mită în care sunt implicaţi Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin certifică banii negri care se învârt în acest sport. Ancheta privind sumelor de transfer ale unor jucători în străinătate, nedeclarate corect, e o altă dovadă în acest sens.

IGNORANŢA

Politicul a manifestat aproape mereu o lipsă de interes faţă de fotbal. Aşa s-a ajuns ca în 2009 România să nu aibă un stadion la standarde internaţionale, să nu aibă centre de pregătire, să nu existe legături între autorităţile locale şi cluburi. Se merge pe politica „dacă nu ne iese şi nouă nimic, de ce să ne implicăm”.

NESIMŢIREA

Nu mai există respect faţă de suporteri, la niciun nivel. Conducătorii se războiesc cu galeriile, jucătorii beau şi petrec în cluburi, iar fanii intră pe teren. Nesimţirea a atins cote alarmante.

9  puncte în nouă meciuri a obţinut naţionala în campania de calificare pentru CM 2010

9 goluri în nouă meciuri au marcat Adrian Mutu şi compania în calificările pentru Campionatul Mondial din Africa
de Sud

13 goluri în 3 meciuri au încasat naţionalele noastre în acest weekend

17 goluri a primit naţionala mare în nouă meciuri, la fel ca Insulele Feroe

26 de ani trecuseră până sâmbătă de la ultima înfrângere a României cu 0-5. În 1983, ne-a bătut Ţara Galilor cu acest scor, dar într-un amical

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite