FOTBAL: ANAF susţine că fotbaliştii nu pot fi angajaţi pe convenţii civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTBAL: ANAF susţine că fotbaliştii nu pot fi angajaţi pe convenţii civile
FOTBAL: ANAF susţine că fotbaliştii nu pot fi angajaţi pe convenţii civile

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a reacţionat, marţi, la acuzaţiile aduse de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, precizând că sportivii profesionişti nu pot fi angajaţi pe convenţii civile, care se încheie, potrivit legii, doar pentru activităţi ocazionale şi nu pentru cele dependente, informează Newsin.

ANAF a constatat, în urma controalelor desfăşuurate la cluburile de fotbal, că "unele cluburi au încheiat contracte de prestări servicii (convenţii civile) conform Codului Civil cu persoane fizice pentru activităţi cum ar fi: electrician, contabil, şofer, director tehnic, director sportiv precum şi cu sportivi profesionişti".

Legea 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului permite, în urma unei modificări din 2005, ca structurile sportive să încheie contracte individuale de muncă sau convenţii civile cu sportivii profesionişti, şi nu doar contracte de muncă pe perioada determinată, cum prevedea vechea formă a legislaţiei, valabilă până la 31 decembrie 2005.

ANAF consideră, însă, în urma analizei conţinutului convenţiilor civile încheiate de cluburi cu sportivii profesionişti şi personalul tehnic şi administrativ, că "activitatea desfăşurată de aceştia nu este una efectuată întâmplător, conjunctural, şi nu îndeplineşte criteriile stabilite de prevederile legale în vigoare pentru a fi considerată o activitate independentă, ci dimpotrivă, are caracterul unei activităţi dependente". 

Instituţia susţine că, potrivit legislaţiei, pentru încheierea de convenţii civile, activitatea prestată de o persoană trebuie să aibă "caracter ocazional, întâmplător, conjunctural şi uneori urgent", iar activitatea respectivă nu trebuie să fie înscrisă în obiectul de activitate al clubului "şi nici prevăzută a se realiza prin posturile cuprinse în statul de funcţii al clubului".

"Ca urmare a celor prezentate, rezultă că activitatea prestată de persoanele cu care cluburile au încheiat convenţii civile, respectiv sportivii profesionişti şi personalul tehnic şi administrativ, este o activitate dependentă, veniturile din această activitate fiind, în conformitate cu prevederile art. 55 din Legea 571/2003 şi pct. 67 din HG 44/2004, venituri de natură salarială şi ca urmare ar fi trebuit să fie impozitate în consecinţă", se mai spune în comunicatul ANAF.

Diferenţa de încadrare are efecte mari în ceea ce priveşte nivelul de impozitare, în condiţiile în care, dacă fotbaliştii ar fi angajaţi pe contracte de muncă, cluburile ar trebui să plătească, pe lângă salarii, şi contribuţii sociale şi impozit pe venit.

Primul conflict de interpretare a legislaţiei a apărut la jumătatea lunii iunie, când ANAF a constatat, în urma unui control, că Dinamo are datorii de 12 milioane lei la stat, iar preşedintele consiliului de administraţie al clubului de fotbal, Nicolae Badea, a acuzat instituţia de "abuz fiscal" şi de "încălcare a legislaţiei".

"Pe 22 decembrie 2005 s-a modificat Legea Sportului. Cazul nostru nu poate fi condus după Codul Muncii, deoarece de aceea s-a modificat. Pentru mine e o situaţie stupidă. Un sportiv nu poate demisiona, sancţiunile financiare nu se dau după codul muncii, iar contractele de muncă pe perioadă determinată se pot semna pe o perioadă de până la 24 de luni, iar la sport, până la 60 de luni. Lucrurile sunt evidente. Opinia mea este că se încearcă un precedent fiscal", declara Badea, în 17 iunie.

Diferendul a reintrat în atenţie luni, când preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, a declarat că există pericolul ca noul sezon fotbalistic să nu înceapă la 1 august, acuzând Agenţia Naţională de Administrare Fiscală de încălcare a legii. ANAF ar intenţiona, potrivit lui Dragomir, să crească taxele datorate de către cluburi "de la 16 la sută la 68 la sută".

"În cadrul Adunării Generale s-a discutat o problemă foarte gravă şi există posibilitatea ca noul campionat să nu înceapă pentru că ANAF-ul încalcă grav legea. Ni se spune să mergem în instanţă să ne apărăm drepturile, dar există cineva care vrea ca în această toamnă să existe o revoluţie în sport, nu numai în fotbal. ANAF-ul abuzează de faptul că plătim mulţi bani şi acum vor să ne jupoaie şi mai mult. Dacă nu se respectă legea, acest campionat nu va începe", a spus Dragomir.

Şeful LPF susţine că sezonul fotbalistic se poate amâna chiar până la primăvară, deoarece taxele pe care cluburile le vor plăti către stat ar putea creşte de patru ori. "În aceste vremuri de criză ei vor să se îmbogăţească de pe spinarea noastră. Vor să ne aducă de la 16 la sută la 68 la sută. Vor să asocieze sportivii cu întreprinderile. Am făcut şi vom face toate demersurile legale, dar dacă nu primim niciun răspuns din partea autorităţilor putem amâna campionatul chiar şi până în primăvară", a încheiat Dragomir.

Unii preşedinţi de cluburi de fotbal au avertizat că multe cluburi s-ar putea desfiinţa din cauza lipsei banilor, în urma măsurilor ANAF.

"Dacă cei de la ANAF realizează ce vor, nu va mai merita să te implici în fotbal şi, foarte probabil, multe echipe vor pune lacătul pe poartă, pentru că nu vor mai putea să funcţioneze. Aici instanţa trebuie să facă dreptate, dacă nu se va ajunge la un numitor comun. Respectăm punctul de vedere al celor de la ANAF, dar nu credem că au dreptate", a declarat luni preşedintele formaţiei CFR Cluj, Iuliu Mureşan.

Sezonul 2009-2010 al Ligii I este programat să înceapă la 1 august.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite