Steaua, mai mult noroc decât ghinion în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Golul lui Tănase în meciul cu Napoli, o reuşită de excepţie cu puţină....şansă. Foto: EPA
Golul lui Tănase în meciul cu Napoli, o reuşită de excepţie cu puţină....şansă. Foto: EPA

Şefii şi jucătorii Stelei au pus eliminarea din Europa, în principal, pe seama ghinionului. Goluri primite în meciurile cu Napoli, în ultima secundă în partida din Ghencea şi cu două minute înainte de ultimul fluier în meciul din Italia par să le dea dreptate roş-albaştrilor.

La o analiză punctuală a momentelor importante din cele opt meciuri jucate de Steaua în Europa (incluzând „dubla” cu Grasshopper) rezultă că formaţia din Ghencea a avut mai multă şansă decât neşansă în acest sezon european.

STEAUA – GRASSHOPPER  1-0
Roş-albaştrii au jucat binişor în prima repriză, dar au întâlnit o echipă care a contraatacat periculos şi care a ratat câteva ocazii mari, situaţie redată şi de laudele primite de portarul Tătăruşanu la finalul partidei. Mai mult, steliştii s-au impus cu 1-0 după o execuţie superbă a lui Stancu, din afara careului, gol care implică şi o doză de noroc. Jocul oaspeţilor a fost lăudat de majoritatea oamenilor de fotbal.
VERDICT: Victorie cu o doză de şansă

GRASSHOPPER – STEAUA 1-0 (3-4 la penalty-uri)
Steaua a jucat foarte slab, scăpând ca prin urechile acului să nu primească 2-3 goluri. A primit unul şi a ajuns la penalty-uri, care sunt considerate o loterie, unde orice echipă are nevoie şi de mult noroc. Steaua s-a impus cu 4-3
VERDICT: Calificare cu şansă

LIVERPOOL – STEAUA 4-1
Culmea, cel mai drestic eşec suferit de stelişti în acest sezon european poate fi scuzat într-o oarecare măsură. Steaua a primit gol în minutul 2, la o gafă uriaşă a lui Abrudan, geroare întâlnită, în general, destul de rar. După un joc forte bun în prima repriză, elanul roş-albaştrilor a fost frânt de o greşeală gravă de arbitraj, „cormoranii” primind o lovitură de pedeapsă gratuită, lucru recunoscut apoi chiar de grecul Kyrgiakos, cel „faultat”. S-a terminat 1-4, dar Steaua a rămas cu un sentiment de frustrare.
VERDICT: Eşec cu neşansă


STEAUA – NAPOLI 3-3

Roş-albaştrii au început meciul cu mult noroc. Au marcat pentru prima oară în poarta unei echipei italiene prin autogolul lui Cribari şi au făcut 2-0 după ce Tănase l-a surprins pe portarul De Sanctis ieşit aiurea la vreo 11-12 metri. Roş-albaştrii au rămas corect în „10” după gestul stupid al lui Kapetanos, apoi s-au chinuit să păstreze rezultatul. Nu au ştiu să ţină de minge în minutele de prelungire şi au tras exagerat de timp. E drept, golul primit în ultima secundă poate fi invocat drept ghinion, dar trebuie spus că napoletanii au stat mai mult în careul stelist în ultimele 7-8 minute. Cele 7 minute de prelungire acordate de arbitru sunt perfect justificate de tragerile de timp ale steliştilor.

VERDICT: Remiză firească având în vedere reacţia steliştilor după ce au condus cu 3-0. Românii au avut noroc la început şi neşansă pe final, dar rezulatul de 3-3 este urmarea unui joc în care s-a greşit foarte mult de ambele părţi.

UTRECHT – STEAUA 1-1
Roş-albaştrii au jucat foarte slab, dar au dominat prima parte a jocului, fără să pună în real pericol poarta olandezilor. În repriza a doua au scăpat de un gol anulat greşit pe motiv de ofsaid, dar au fost conduşi în cele din urmă, meritat, de gazdele care au atacat în valuri. Steliştii au meritul de a forţa egalarea pe care au obşinut-o însă printr-un autogol, situaţie prin definiţie ghinionistă pentru echipa care-l primeşte. Mai mult, în ultimul minut (aceeaşi problemă a Stelei), echipa lui Marius Lăcătuş a scăpat ca prin urechile acului după ce Tătăruşanu a apărat senzaţional un balon trimis din poziţie bună de Mulenga.
VERDICT: Remiză cu noroc, fapt recunoscut şi de şefii Stelei

STEAUA – UTRECHT 3-1

Echipa din Ghencea a jucat bine, dar a avut şansă mare la golul prin care a deschis scorul, atunci când portarul olandez a greşit grav, intrând cu mingea în poartă, la o lovitură de cap a lui Gardoş. Roş-albaştrii au jucat bine în repriza secundă reuşind să câştige fără emoţii meciul cu 3-1. Ar mai fi trebuit să primească şi un penalty pe final la un fault clar asupra lui Surdu.
VERDICT: Victorie firească şi meritată

STEAUA – LIVERPOOL 1-1
Steaua a făcut un meci bun, dar nu a reuşit să pună în mare dificultate o echipă a lui Liverpool, lipsită de titularii de valoare. Roş-albaştrii au primit gol la începutul meciului, după o fază frumoasă şi meritată a ospeţilor. Steaua a meritat egalarea pentru ca a dominat repriza secundă, dar golul lui Bonfim a fost foarte norocos, portarul Reina scăpând mingea pe sub el. Mai mult, la 1-1, englezii au trimis mingea în bară.
VERDICT: Remiză meritată, dar cu o doză de şansă

NAPOLI – STEAUA 1-0
Cu grave probleme de lot, steliştii au făcut la Napoli cam singurul lucru pe care puteau să-l facă, adică să încerce să bolcheze adversarii. Le-a ieşit în prima repriză, apoi au impresionat prin druire în partea a doua a jocului. În ultimele 15 minute au tras exagerat de timp şi s-au lăsat presaţi din ce în ce mai tare de Napoli. Golul din minutul 90+2 a venit firesc, victoria italienilor fiind corectă după ocaziile mari pe care le-au avut. În plus, cele două eşecuri cu Napoli, suferite în prelungiri, sunt explicabile prin numeroasele goluri marcate de napoletani în ultimele minute ale meciurilor în Serie A, în ultimii ani, printre victime fiind şi echipe solide precum AC Milan sau Palermo.
VERDICT: Victorie firească a lui Napoli.


CONCLUZIE: După contabilizare momentelor favorabile şi a celor nefavorabile din campania europeană se poate vedea că Steaua a  obţinut trei rezultate cu şansă şi doar un rezultat a fost cauzat de neşansă şi de greşelile arbitrilor. Restul rezultatelor au fost urmarea unui concurs de înrejurări şi a greşelilor comise de stelişti.

Cea ce este cel mai important e că formaţia din Ghencea a avut cel mai mult noroc în „dubla” cu Grasshopper, fără de care nu ar fi intrat măcar în grupa Ligii Europa.

În plus evoluţiile din cupele europene au venit pe fondul jocurilor modeste din întrecerile interne, astfel să momenetele neconvingătoare din jocurile din cupele europene s-au înscris în linia prestaţiilor echipei steliste în  Liga I.

Dacă steliştii vor pune eşecul pe seama ghinionului, riscă să păţească la fel şi în ediţia viitoare a cupelor europene

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite