FOTOREPORTAJ Cum a dispărut de pe harta sportului una dintre cele mai importante arene din România anilor ‘90

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul din Cotroceni nu mai este folosit de nicio echipă de fotbal
Stadionul din Cotroceni nu mai este folosit de nicio echipă de fotbal

Cotroceniul, fostul stadion al echipei FC Naţional, actuală Progresul, dar şi unul dintre cele mai cunoscute stadioane din România anilor '90, a ajuns pustiu din cauza conflictului BNR - FC Naţional, singurul sport care s-a practicat în ultimul timp pe acest teren fiind oina.

Arena din Parcul cu Platani a fost părăsită de către FC Naţional în anul 2009, atunci când echipa a fost evacuată, din cauza datoriilor de aproximativ 300.000 de euro către Banca Naţională a României (BNR). De atunci, faimosul stadion nu a mai găzduit decât Campionatul Naţional de Oină, care a avut loc la sfârşitul lunii mai. „Stadionul poate fi pus la dispoziţie pentru orice eveniment sportiv de interes naţional sau internaţional, prin contract de comodat, trebuie plătite doar utilităţile, nimic mai mult", explică Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR.

În schimb, dacă doreşti să vizitezi arena din Cotroceni, pentru a vedea cum mai arată stadionul care odată găzduia finale de cupă şi meciuri internaţionale, nu poţi intra, deoarece este păzită de jandarmi, care îţi deschid poarta doar dacă ai o aprobare scrisă de la conducerea Băncii Naţionale.

Stadionul Cotroceni a rămas pustiu

FOTO: Laurenţiu Doroftei

Stadionul a rămas pustiu din cauza conflictului dintre FC Naţional şi BNR, care nu a fost stins nici astăzi. Formaţia bancară precizează că doreşte să joace în continuare pe Cotroceni, dar conducerea Băncii Naţionale declară că acest lucru nu este posibil, deoarece datoriile echipei de fotbal nu au fost plătite. În schimb, patronul Progresului precizează că a cerut BNR să fie lăsaţi să joace pe arena din Controceni, răspunsul primit din partea Băncii Naţionale find acela că se lucrează la stadion. „Am avut mai multe discuţii cu cei de la BNR, le-am explicat că îşi bat joc de arena Cotroceni. Acum o lună am primit răspuns din partea Băncii Naţionale, care ne-a anunţat că nu ne poate pune la dispoziţie baza sportivă, deoarece fac îmbunătăţiri la stadion", a spus Bogdan Tohăneanu, patronul echipei de fotbal.

Stadionul Cotroceni a rămas pustiu

FOTO: Laurenţiu Doroftei

Chiar dacă stadionul mai este folosit doar foarte rar, pentru evenimente sportive care celor de la BNR li se par majore, cei de la Banca Naţională se laudă că arena nu este lăsată în paragină, cu toate că multe scaune din tribune lipsesc. Mai mult, tabela de marcaj nu mai funcţionează, vestiarele nu mai sunt folosite, iar toalete nu există. Singurul lucru de care pot fi mândri cei de la Banca Naţională este gazonul, care arată în continuare impecabil. Conducerea BNR a precizat că pe arena din Cotroceni îşi petrec timpul liber angajaţii băncii care sunt înscrişi în Asociaţia Sportivă a BNR. Aceştia nu profită doar de terenul de fotbal, ci pot folosi şi arenele de tenis din cadrul complexului Cotroceni. „Stadionul este folosit de cei 1.400 de angajaţi ai BNR, care sunt înscrişi în Asociaţia Sportivă a Angajaţilor. Ei îşi pot petrece timpul liber în cadrul complexului, să joace fotbal, să alerge, să se relaxeze", a adăugat Mugur Şteţ.

Multe scaune din tribunele stadionului Cotroceni lipsesc

FOTO: Laurenţiu Doroftei

Un alt amănunt important pe care ni-l oferă patronul Progresului este acela că Banca Naţională a dorit foarte mult să iasă din fotbalul românesc, deoarece acesta este plin de scandaluri, iar o instituţie atât de importantă nu îşi poate păta imaginea din cauza unor persoane precum Iancu, Mititelu, Becali sau Dragomir. Mai mult, acesta spune că îşi doreşte ca echipa să joace din nou pe Cotroceni şi să ajungă în Liga 1. „Istoria clubului se leagă de arena din Cotroceni, am dorit să aduc echipa înapoi pe acest stadion şi să adun în jurul clubului oameni care iubesc cu adevărat Progresul, să fie echipa suporterilor, chiar dacă aceştia nu sunt foarte mulţi. Sper ca Progresul să promoveze în Liga a 3-a la sfârşitul următorului sezon, iar visul meu este ca echipa să revină în Liga 1, să ajungă exact ca atunci când a fost la 15 minute de a fi campioana României", a afirmat Bogdan Tohăneanu.

Multe scaune din tribunele stadionului Cotroceni lipsesc

FOTO: Laurenţiu Doroftei

Istoria arenei din Cotroceni

Cunoscută sub numele de „Parcul cu Platani", actuala bază sportivă din Cotroceni a fost donată prin decret domnesc în decembrie 1865 de însuşi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, primei grupări cu caracter sportiv din România, „Societatea de Dare de Semn". Din anul 1867, această asociaţie şi-a extins activitatea modificându-şi denumirea în „Societatea Centrală Română de Arme, Gimnastică şi Dare de Semn". În anul 1949 a fost amenajat stadionul de fotbal, ale cărui tribune pot găzdui peste 14.000 de persoane, iar în anul 1975 a fost construită şi arena de tenis.

Arena Cotroceni este prevăzută cu una din cele mai puternice instalaţii de nocturnă din ţară (1670 lucşi), beneficiind şi de o sonorizare de talie europeană, fapt care a dus la organizarea mai multor concerte pe acest stadion. Dintre concertele care au avut loc pe Cotroceni le putem aminti pe cele ale trupelor Iron Maiden şi Metallica.

Stadionul Cotroceni

Foto: virtualglobetrotting.com

Progresul se zbate în Liga a IV-a

Fosta echipă FC Naţional, care odată juca în cupele europene, a ajuns să joace acum în Liga a IV-a, împotriva unor echipe precum Coresi şi Unirea Tricolor. Deşi a ieşit de mai multe ori vicecampioană a României şi a câştigat şi o cupă naţională, în anul 1960, Progresul joacă acum pe Electroaparataj, iar investiţia patronului în echipă se ridică la doar 80.000 de euro pe an. Singura şansă a echipei o reprezintă bunăvoinţa lui Mircea Sandu, care le-a pus la dispoziţie baza sportivă de la Buftea, acolo unde îşi dispută meciurile juniorii Progresului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite