LIVE HAOS ÎN LIGA 1 - E oficial, Timişoara şi Bistriţa rămân retrogradate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv al FRF va lua astăzi o serie de decizii capitale: soarta echipelor Poli Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor, dar şi numărul formaţiilor din primul eşalon. UEFA e cu ochii pe ce se întâmplă în România! La întâlnirea de la Casa Fotbalului va participa şi directorul forului european pentru licenţierea cluburilor, Andrea Traverso.

UPDATE - HAOS LA COMITETUL EXECUTIV. PÂNĂ LA URMĂ, TIMIŞOARA ŞI BISTRIŢA RĂMÂN RETROGRADATE.

FRF a postat, pe site-ul oficial, un comunicat în care a anunţat hotărârile luate în urma şedinţei Comitetului Executiv de azi.

Cazul Timişoarei şi al Gloriei Bistriţa a fost ultimul pe ordinea de zi, sursa citată menţionând următoarele:

"A fost modificat şi completat, în conformitate cu Statutele FIFA, UEFA şi FRF, Regulamentul Naţional de Licenţiere a Cluburilor şi de Fair-Play Financiar, astfel încât, cu intrare în vigoare imediată, hotărârile Comisiei de Apel a sistemului naţional de licenţiere a cluburilor, în ceea ce priveşte licenţa necesară participării în competiţiile interne, să poată fi atacate la Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne.

Totodată, licenţiatorul (însemnând Administraţia de licenţiere şi Comisiile) nu va mai ţine cont, în evaluarea cluburilor începând din următorul ciclu de licenţiere, de eventualele datorii ale acestora faţă de stat."

UPDATE - Timişoara rămâne în Liga I. Marius Stan a fost împotrivă!

FC Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor, echipe care nu au primit licenţa pentru primul eşalon, vor evolua în Liga I în sezonul viitor.

"Azi s-a votat în Comitetul Executiv ca FC Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor să joace în sezonul viitor în Liga I. Dumitru Dragomir a propus la rubrica diverse să se voteze pentru ca în următorii trei ani să nu se mai ţină cont de manulalul de licenţiere şi pentru rămânerea în Liga I a echipelor FC Timişoara şi Gloria Bistriţa. S-a aprobat, cu 9 voturi pentru, 2 abţineri şi 2 împotrivă. Eu şi domnul Marius Stan (n.r. - preşedintele clubului Oţelul Galaţi) am fost împotrivă", a declarat Dumitru Costin, membru în Comitetul Executiv.

13.15 UPDATE - Andrea Traverso :"Decizia ca Timişoara să nu participe în Liga Campionilor nu mai poate fi schimbată"

UPDATE - Andrea Traverso:"Timişoara datorează o sumă de peste un milion de euro altor cluburi din Europa"

 12.50 Traverso: Timișoara nu poate juca în Europa

UPDATE - Andrea Traverso: "Suntem pe deplin mulţumiţi de activitatea Comisiei de Licenţiere din cadrul FRF"

UPDATE - Andrea Traverso: "Organismul de Apel a considerat că Timişoara a încălcat anumite puncte din dosarul de licenţiere şi asta e confirmat de anumite informaţii pe care le-am primit de la alte cluburi europene. Toate clubruile trebuie să-şi plătească datoriile către jucătpri, către alte cluburi cind vine vorba de transferuri de jucători, şi către bugetul de stat. În conformitate cu diferite informaţii pe care le-am primit din partea unor cluburi europene, am aflat că Timişoara datorează nişter bani altor cluburi şi am transmis aceste documente în atenţia departamentului de Licenţiere din România. S-a decis că au fost încălcate criteriile de licenţiere şi nu s-a acordat licenţa".

UPDATE - Andrea Traverso :"Nu am verificat dosarul Timişoarei, nu am făcut niciun audit al muncii făcute de FRF, dar a fost în permanent contact cu cei de la federaţie pe tot parcursul procesului de licenţiere. Părerea noastră este că s-a acţionat în conformitate cu regulamentul, care prevedere dreptul dorectorului de licenţiere să facă apel la deciziile luate de prima instanţă".

UPDATE - Andrea Traverso:" Nu mă pot pronunţa cu privire la celelalte cluburi din România care nu au primit licenţă, pentru că ele nu-şi câştigaseră dreptul de a juca în competiţiile europene".

UPDATE - Andrea Traverso: "Din lista care ne-a fost prezentată la 31 mai, am luat notă că celor de la Timişoara li s-a refuzat licenţa, prin decizia organismului de Apel, luată pe 31 mai. Din acest moeitv, clubul FC Timişoara, nu poate participa în Liga Campionilor"

UPDATE - Andrea Traverso :"În ceea ce priveşte competiţiile interne, un club care nu are licenţă, este retrogradat într-o divizie inferioară. UEFA doar supervizează ca sistemul să fie aplicat corect în toate federaţiile membre. Avem competenţa de a verifica dacă echipele care au ajuns în cupele europene, îndeplinesc condiţiile de a juca în competiţiile europene"

12.40: Duru: Comitetul Executiv trebuie să ia o decizie privind ocuparea locului 18 în Liga I

"Propunerile administrației cât și luarea unor decizii atât în prima instanță cât și în instanța de apel au fost conform regulamentelor. Acolo unde am constatat nereguli, am făcut apel. Au fost trei apeluri, două împotriva cluburilor de prima ligă, Poli Timișoara și unul de liga a doua, FC Bihor Oradea. Comitetul Executiv trebuie să ia o decizie privind ocuparea locului 18 din prima ligă, rămas vacant în liga I", a declarat Viorel Duru

11.40: Manea: ”Sunt cluburi cu datorii care au primit licența”

Nicolae Manea, antrenorul echipei Gloria Bistrița, una dintre echipele care ar putea fi retrogradate a vorbit despre cum unele echipe au reușit să fenteze comisia de licențiere, deși aveau datorii. "Aveam o datorie de 7 miliarde, dar am plătit 3. Acum am vândut trei jucători şi am plătit şi restul datoriei către stat. În acest moment noi suntem pe zero. Sunt formaţii care au milioane de dat, dar faptul că au litigiu cu Finanţele i-a salvat”, a spus Manea la sport.ro

11.20: Ședința de la Casa Fotbalului este în plină desfășurare. Rămâi pe adevarul.ro pentru a afla care va fi soarta celor trei echipe. Tot astăzi Comitetul Executiv va valida și numirea în funcția de selecționer al lui Victor Pițurcă. Tehnicianul este și el prezent la Casa Fotbalului.

11.15: Iancu: ”Duru e un dobitoc, un cretin”

Marian Iancu spune că nu are de ce să-și facă probleme și este convins că Poli Timișoara va juca atât în Liga I cât și în cupele europene.

"Unul dintre obiectivele pentru care directorul comisiei de licențiere UEFA vine în România este, la cerința dânsului, să se întâlnească cu noi. Eu le-am transmis printr-o adresă că Liga Campionilor și Europa League vor fi competiții incomplete fără Poli Timișoara și avem argumente. Îi vom prezenta documentele complete, nu cele incomplete prezentate de unii oameni care vor răul fotbalului românesc. Ducem o luptă juridică și vom câștiga, așa cum s-a întâmplat și în situațiile precedente. Altfel nu mă interesează ce se întâmplă la Casa Fotbalului", a declarat Marian Iancu la sport.ro

"Nu discutăm de o hotărâre retroactivă. Un cretin, care se numește Duru, un dobitoc, este în contradictoriu cu normele imperative ale FIFA. Norme care se regăsesc și în statutul Federației. Acest tont a introdus un text arbitrar în caietul de licențiere, atât l-a dus pe el inteligența", a continuat finanțatorul timișorenilor.

"Comitetul Executiv a votat acel statut fără să citească. Practic au votat dezafielierea Federației Române de Fotbal. FRF trebuie să îndrepte obligatoriu acest lucru. Nu înseamnă că o fac retroactiv. Ei trebuie să recunoască Tribunalul de Arbitraj de la Lausanne. Duru trebuie să răspundă pentru tot ce a făcut. Mircea Sandu recunoaște greșeala într-o adresă pe care ne-a trimis-o", a mai spus Iancu.

"În interesul aflării adevarului apreciez că toate cluburile cărora li s-a refuzat licențierea au libertatea de a se adresa Tribunalului de Arbitraj și pot acționa în consecință", a citit Iancu din adresa primită de la Mircea Sandu.

10.50: Programată inițial pentru ora 10.00 ședința Comitetului Executiv a fost amânată și va începe la ora 11.00. Majoritatea membrilor CE au sosit deja la Casa Fotbalului. Marius Stan are un document semnat de marea majoritate a președinților din Liga I care sunt împotriva schimbării regulamentelor pentru a salva echipele mai sus amintite.

Furtuna care a zguduit fotbalul românesc în această vară se va potoli astăzi, după o lună plină de frământări. „Adevărul" a încercat să anticipeze rezolvarea dilemelor care au ţinut capul de afiş al acestei veri:

1 Cine învinge în duelul Sandu - Dragomir?

„Oraşul Timişoara merită să aibă un club în Liga I, dar depinde ce se va decide în Comitetul Executiv", spunea Mircea Sandu în momentul în care s-a anunţat că bănăţenii, alături de Gloria şi FC Bihor, n-au primit licenţă. Ulterior, „Naşul" şi-a mai nuanţat declaraţiile: „Comitetul Executiv nu are nicio competenţă în ceea ce priveşte procesul de licenţiere, care e unul independent".

Aceste afirmaţii au lăsat senzaţia că Sandu s-a spălat pe mâini, încercând să transmită un mesaj: n-are cum să „resusciteze" cele trei grupări! Drept urmare, este puţin probabil ca Timişoara, Bistriţa şi Bihor să primească, astăzi, dreptul de a participa în Liga I, mai ales că la lucrările Comitetului Executiv va asista şi un reprezentant din partea UEFA, Andrea Traverso. Pe de altă parte, grupările amintite au în continuare un aliat puternic în persoana lui Dumitru Dragomir. Preşedintele LPF este de părere că cele trei echipe trebuie să primească dreptul de a juca în primul eşalon cu orice preţ, în timp ce Mircea Sandu nu vrea să-şi piardă credibilitatea de care se bucură în rândul şefilor de la UEFA.

De altfel, finanţatorul Timişoarei, Marian Iancu, a simţit deja că şeful FRF militează pentru retrogradarea formaţiei sale. Dacă imediat după izbucnirea scandalului, Iancu a spus că „Mircea Sandu mi-a promis dreptate", în ultimele zile, el şi-a schimbat discursul: „Comitetul Executiv din 20 iunie nu ne interesează, ci doar decizia de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi despăgubirile. Cel care va fi tras la răspundere va fi Mircea Sandu".

2 Cine ia locul lui FC Bihor Oradea?

Aici lucrurile sunt clare, dacă formaţia care a promovat din Liga a II-a nu va obţine şi licenţa de a juca în primul eşalon. În acest caz, bihorenii vor fi înlocuiţi de CS Mioveni. „Conform regulamentului, în locul unei echipe care a promovat şi nu a luat licenţa, va intra în Liga I, echipa de pe locul al treilea, dacă posedă licenţă. CS Mioveni are licenţă şi astfel, conform regulamentului, este în Liga I. S-a tot speculat că trebuie să aşteptăm data de 20 iunie, dar nu este aşa. FRF a făcut de altfel precizările oficiale de rigoare şi anume că la 20 iunie nu se va lua în discuţie cine are licenţă şi cine nu, ci doar se va lua act de situaţia în urma licenţierii şi se va acţiona conform regulamentelor în vigoare", a explicat directorul general al argeşenilor, Răzvan Tunaru.

3 Va rămâne Liga I cu 16 echipe?

Propunerea făcută de Gigi Becali şi de Arpad Paszkany are şanse destul de mici să devină literă de lege, întrucât regulamentele în vigoare nu prevăd o astfel de situaţie. Preşedintele Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) şi totodată membru în Comitetul Executiv al FRF, Dumitru Costin oferă un argument: „Trebuie să vindem drepturile de televizare, aşa că avem nevoie de 18 echipe".

4 Cine le va înlocui pe Poli şi pe Gloria?

Întrucât retrogradatele Universitatea Craiova, Victoria Brăneşti şi Unirea Urziceni nu posedă licenţă, Sportul Studenţesc , „lanterna roşie" a sezonului trecut, va fi menţinută în primul eşalon. Conform unor informaţii de ultimă oră, se pare că pentru ocuparea celuilalt loc vacant se va da un baraj între Săgeata Năvodari şi Voinţa Sibiu, ocupantele locurilor 3 în Seria I, respectiv 4 în Seria a II-a din eşalonul secund. De altfel, jucătorii celor două formaţii au şi fost chemaţi la antrenamente, pentru a fi pregătiţi de acest baraj. Deşi Săgeata Năvodari nu primise, în primă instanţă, dreptul de a promova, ulterior această situaţie s-a reglat, iar clubul ar putea evolua în prima divizie.

Se schimbă criteriile de licenţiere

Ce se ştie cu certitudine în privinţa Comitetului Executiv de astăzi este că Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) va fi modificat. Asta înseamnă că se vor modifica criteriile de licenţiere la nivel naţional, însă ele nu se vor aplica retroactiv.

" S-a discutat şi s-a stabilit că regulamentul de licenţiere nu era adaptat pentru România. Rămâne să se modifice regulamentul. Oricum, Poli nu va juca în Europa. "
Dumitru Dragomir preşedinte LPF

" Considerăm nepotrivite măsu­rile de retrogradare a echipelor Timişoara şi Bistriţa şi de blocare a promovării echipei FC Bihor Oradea. "
Mihail Hărdău preşedinte al Comisiei de Învăţământ şi Sport din Senat

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal

Mircea Sandu - preşedinte FRF
Dumitru Dragomir - preşedinte LPF
Cristi Borcea - preşedinte executiv Dinamo (Liga I)
Marius Stan - director general Oţelul Galaţi (Liga I)
Marian Rusen - preşedinte Juventus Bucureşti (Liga a II-a)
Cornel Şfaiţer - patron FC Botoşani (Liga a II-a)
Ştefan Stana - preşedinte ACS Berceni (Liga a III-a)
Cristian Bobar - preşedinte CSM Reşiţa (Liga a III-a)
Paul Costaş - director Şcoala Noua Generaţie Iaşi (fotbal juvenil)
Sorin Ţerbea - preşedinte City'us Târgu-Mureş (futsal)
Marian Pălărie - preşedinte Sporting Craiova (fotbal feminin)
Vasile Avram - preşedinte Comisia Centrală a Arbitrilor
Dumitru Costin - preşedinte AFAN

Politicienii fac lobby pentru rămânerea Timişoarei

Mai mulţi oameni politici din România au încercat să-l determine pe Mircea Sandu să readucă Poli în Liga I. Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a venit chiar şi la FRF pentru a discuta cu „Naşul" despre această posibilitate! De asemenea, deputatul Alin Popoviciu şi europarlamentarul Cristian Buşoi au contestat decizia Comisiei pentru Acordarea Licenţei Cluburilor. Un alt deputat, Gheorghe Ciobanu, a propus înfiinţarea unei comisii parlamentare care să investigheze activitatea Federaţiei Române de Fotbal, atât sub aspect financiar, cât şi sub cel al acuzaţiilor de abuzuri şi corupţie care au fost semnalate de-a lungul timpului.

Costin: „Va fi o blatiadă în noul sezon"

„Atenţie la această tentativă de imixtiune a politicului! Nu uitaţi ce au păţit federaţiile din Bosnia-Herţegovina, Ungaria sau Polonia, pentru a da doar trei exemple", a replicat Mircea Sandu printr-un comunicat. Şi Comisia de Învăţământ şi Sport din Senat a cerut FRF să reanalizeze criteriile de acordare a licenţelor. Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), Dumitru Costin, confirmă şi el că se fac presiuni pentru ca cele trei grupări să rămână în Liga I: „Vezi Doamne, cică este o situaţie de excepţie, iar Timişoara, Bistriţa şi Bihorul ar trebui să rămână în prima ligă, dar fără să poată evolua în cupele europene. S-ar crea însă un precedent periculos. Vă daţi seama ce «blatiadă» va fi sezonul următor, dacă ţii echipe care nu pot evolua în cupele europene?!".

Regulamentar, trebuie să fie retrogradate

ROAF, Art.20 - locuri vacante:
Cluburile solicitante de licenţă pentru Liga I care nu obţin licenţa în conformitate cu regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor şi de fairplay financiar vor fi retrogradate în Liga a II-a. Locurile rămase vacante vor fi ocupate astfel:

a.) În cazul în care un club care a evoluat în Liga I şi s-a clasat pe unul dintre locurile 1-14 la sfârşitul campionatului precedent nu a obţinut licenţa, locul rămas vacant va fi ocupat de un club care este cel mai bine clasat între cluburile retrogradate din Liga I în campionatul respectiv şi care deţine licenţă pentru acest nivel;
b.) În cazul în care clubul care nu a obţinut licenţa pentru Liga I este un club care a promovat din Liga a II-a, locul vacant va fi ocupat de clubul clasat pe locul 3 în Liga a II-a, sau - dacă acesta nu obţine licenţa pentru Liga I / nu doreşte să participe în Liga I - de următorul club clasat în campionatul Ligii a II-a (în seria din care provine clubul promovat care nu a obţinut licenţa sau, după caz, din cealaltă serie), care a obţinut licenţă pentru Liga I.

Afectează şi drepturile TV

Incertitudinea existentă în fotbal şi faptul că două dintre echipele generatoare de rating, Poli Timişoara şi Universitatea Craiova, nu se mai regăsesc pe firmamentul Ligii I au determinat reprezentanţii televiziunilor să trateze cu indiferenţă problema celor şase pachete de meciuri rămase nevândute. Singurii ofertanţi au fost Sport Klub şi RDS&RCS, care au propus însă o sumă sub aşteptări.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite