Zâmbetul amar al oaselor trosnite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Băcilă, alături de Emil Săndoi şi Eugen Pârvulescu. Coleg de salon îi este socrul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu
Marius Băcilă, alături de Emil Săndoi şi Eugen Pârvulescu. Coleg de salon îi este socrul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

Cosmin Băcilă, fotbalistul accidentat de Gardoş în Steaua – Pandurii, a povestit cum a trăit momentele de şoc de după ce a realizat că piciorul lui atârnă din cauza fracturii de tibie şi peroneu. Cosmin Băcilă e genul de fotbalist de care devii brusc interesat doar dacă păţeşte ceva. Fără nenorocirea de duminică seară, el ar fi rămas doar un truditor al gazonului.

Până în minutul 86 al meciului Steaua - Pandurii, Băcilă era un fotbalist de duzină. Crescut în oraşul Victoria, din judeţul Braşov, promovat la Forex, remarcat la Farul şi transferat la pachet cu alţi 14 colegi de la Internaţional Curtea de Argeş la Pandurii, Cosmin nu părea genul care să iasă în faţă. Are 28 de ani, o medie de 29 de meciuri jucate pe sezon, iar la Târgu-Jiu câştiga 5.000 de euro pe lună. Dincolo de gazon, el este şi probabil va rămâne un familist convins, unindu-şi anul acesta destinele cu Delia. În luna de miere au fost la Barcelona, pentru că Băcilă e fan declarat al echipei lui Guardiola şi n-a vrut să rateze sărbătoarea cuceririi Ligii Campionilor. Aceasta este povestea lui Cosmin până să-i trosnească piciorul stâng, precum o surcea sub apăsarea crampoanelor lui Gardoş.

Coşmarul s-a declanşat la Ploieşti, unde Steaua era condusă cu 2-1 de Pandurii şi alearga disperată după egalare. Băcilă încearcă un contraatac, dar Gardoş se repede într-o alunecare, ce face ca întreg stadionul să încremenească. În liniştea lăsată, ambulanţa a ajuns greu pe gazon. Cu o viteză tipic românească, Băcilă, aproape de leşin, cu privirea aţintită către piciorul inert, a fost imobilizat şi transportat mai întâi la Urgenţe în Ploieşti, iar apoi în Capitală, la Spitalul Elias. Orele au trecut greu şi până dimineaţă, în salon, fotbalistul a rămas singur cu durerea insuportabilă şi lacrimile şiroaie pe obraz. "A fost cea mai cumplită seară din viaţa mea. Deocamdată, îmi doresc doar să nu mă mai doară atât de tare. Mi-am dat seama de gravitatea accidentării încă de când mi-am văzut prima oară piciorul. Atunci, m-am uitat şi mi-am spus: «E varză! M-am nenorocit»", a povestit Băcilă. În partea cealaltă a Bucureştiului, un alt fotbalist n-a putut să închidă un ochi toată noaptea. Florin Gardoş a plans şi el, şi-a făcut mustrări de conştiinţă şi la prima oră a dimineţii şi-a luat inima-n dinţi şi, alături de managerul Mihai Stoica, l-a vizitat pe colegul său de breaslă.

„L-am iertat pe Gardoş"

Ce ironie! E ca şi cum un medic  i-ar tăia mâinile unui coleg chirurg. Gardoş n-a avut niciun os rupt, dar sentimentul de vinovăţie i-a provocat şi lui o durere mare. "Nici nu ştiu ce să mai zic. Aseară eram supărat pe Florin, dar azi a venit la mine, mi-a spus că pentru el contează foarte, foarte mult ce fac. Mi-a zis că nu a putut să doarmă. L-am rugat să stea liniştit, l-am iertat, nu mai am nimic cu el", a continuat mijlocaşul gorjenilor. Steliştii s-au oferit să suporte cheltuielile intervenţiei chirurgicale, propunându-le omologilor din Târgu-Jiu ca operaţia să se realizeze la Spitalul Militar. Până la urmă, s-a hotărât ca doctorul Horia Orban, şeful Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, să revină imediat din concediul în care se afla în Grecia şi să intre în sala de operaţii în această dimineaţă. "A fost decizia clubului Pandurii, cu care Cosmin a fost de acord", a explicat Petre Grigoraş.

Săndoi şi-a revenit după şapte luni

Selecţionerul naţionalei de tineret, Emil Săndoi, a fost şi el impresionat de drama trăită de Băcilă. Îi leagă, în termeni medicali, același tip de accidentare, mai pe româneşte, același fel de oase rupte. Lui Emil i s-a întâmplat acum mai bine de 18 ani, la finala Cupei dintre Craiova și Brăila. Atunci și-a luat elan să bată o lovitură liberă, brăileanul Petrache a ţâşnit din zid cu piciorul sus, oasele celor doi s-au atins violent, iar trosnetul s-a auzit până în înaltul tribunei de pe „23 August". Verdictul, acelaşi ca şi acum. Dublă fractură, tibia și peroneul praf. Consecințele: ratarea unui transfer la Lyon, care-și trimisese emisarii la București, spaime pentru nevasta craioveanului, care urma să nască dintr-o clipă în alta și un an de absență de pe teren. „Sunt convins că Băcilă va reveni mai repede ca mine. Acum există alte mijloace de recuperare decât în 1993. La asemenea traume, recuperarea e aproape la fel de importantă ca operația. Eu, la şapte luni de la accidentare, în ianuarie, mă pregăteam deja normal cu echipa. Am revenit în mai, pentru că organismul meu a suportat greu tijele care mi s-au montat. Lui Cosmin vreau să-i transmit curaj și să-i spun că după fractură, pe care  eu am suferit-o la 28 de ani, am mai jucat șase sezoane la nivel înalt, la FC Argeș, Craiova și Angers, în Franța", a spus Săndoi, care ieri l-a vizitat la spital pe mijlocaşul de la Pandurii.

Îi prelungesc contractul cu încă un an

Dincolo de patul pe care Băcilă şi-a petrecut ziua de ieri, Eugen Pârvulescu, președintele Pandurilor, în același timp și tatăl mijlocașului de la Gaz Metan, înțelegea greu ce se poate întâmpla într-un spital românesc, ediție 2011. „Când am ajuns noaptea, cu ambulanța, de la Ploiești, am aflat că ditamai Eliasul nu are pe stoc calmante. Am făcut turul farmaciilor ca să le procur", a povestit, şocat, oficialul gorjean. Acesta i-a dat, de altfel, şi singura veste bună fotbalistului. „Clubul îi va plăti lui Cosmin toate drepturile financiare, salarii și prime, până la revenirea pe teren, care se va produce cel mai devreme în primăvara anului viitor. În plus, am luat hotărârea să-i prelungim contractul cu un an", a promis acesta.

"Îmi pare nespus de rău! Le cer scuze lui, familiei lui, nu sunt un jucător dur şi nu ştiu cum s-a putut întâmpla aşa ceva. Sper să se facă bine repede, îl voi mai vizita la spital."
Florin Gardoş
fundaş Steaua

"Să dea Dumnezeu să revin cât mai repede. Le mulţumesc tuturor pentru încurajări. Voi mai juca fotbal, sunt motivat să merg mai departe."
Cosmin Băcilă
mijlocaş Pandurii

148 de meciuri a jucat Marius Băcilă în prima divizie, marcând 32 de goluri.

Gardoş poate primi 24 de etape de suspendare

Agresorul lui Cosmin Băcilă, Florin Gardoş, riscă o pedeapsă uriaşă după ce i-a rupt piciorul fundaşului gorjean. Dacă fapta sa va fi încadrată la articolul 64, paragraful 2.4(a), atunci Gardoş trebuie suspendat  de la 16 la 24 de jocuri. Şi dacă pedeapsa va fi minimă, fundaşul roş-albaştrilor nu va mai putea evolua în competiţiile interne decât din 2012.

Măcelarii şi victimele fotbalului românesc

Marin Petrache - Emil Săndoi. Finala Cupei României din 1993, Dacia Unirea Brăila - Universitatea Craiova. La o lovitură liberă pentru olteni, Craioveanu a mişcat uşor mingea pentru un şut al lui Săndoi. Fotbalistul brăilean Marin Petrache a ieşit la blocaj, iar talpa jucătorului s-a proptit în tibia lui Săndoi. 

Marius Lăcătuş - Vasile Ardeleanu. Aprilie 1999, meci de campionat Steaua - FCM Bacău. În minutul 13, întreg stadionul a amuţit auzind cum oasele lui Vasile Ardeleanu s-au frânt la intrarea criminală a lui Marius Lăcătuş. Iniţial, „şeptarul"  a fost suspendat până la revenirea băcăuanului pe teren, însă Ardeleanu nu a mai putut juca niciodată, în vreme ce stelistul a stat pe bară doar câteva etape.

Mihai Dina - Daniel Opriţa (foto). În decembrie 2006, la meciul Universitatea Craiova - Steaua, într-un fatidic minut 13, Daniel Opriţa s-a lovit grav la genunchiul drept în urma unui duel la minge cu olteanul Dina. Accidentarea lui „Bobină", similară cu cea care i-a curmat brusc cariera lui Ilie Balaci, şi-a pus amprenta şi pe viitorul fotbalistic al lui Opriţa. După câteva operaţii şi o perioadă de refacere de aproximativ un an, Opriţa a revenit pe gazon, dar nu la nivelul care-l propulsase spre naţională. În prezent evoluează pentru Petrolul.



Mircea Bornescu - Cristi Coroian.  La 5 octombrie 2007, în timpul unei partide dintre Universitatea Craiova şi Gloria Bistriţa, atacantul ardelenilor s-a ciocnit extrem de dur cu portarul oltenilor. Impactul a fost nimicitor pentru Cristi, căruia i-au fost fracturate trei coaste, iar una dintre acestea i-a penetrat pleura. Coroian a revenit pe gazon după trei luni.

Cristi Brăneţ - Florin Costea
. Florin Costea a trecut prin clipe cumplite după accidentarea suferită în martie 2010. Atunci, atacantul evolua pentru Universitatea Craiova într-un meci cu Poli Iaşi, iar accidentarea s-a produs la un contact cu portarul Brăneţ. Ruptura de ligamente încrucişate şi colaterale l-a ţinut pe Costea departe de gazon un an.

Mihai Dina - Daniel Opriţa
ADVIMA20110919_0543
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite