Crăciunescu nu vrea să stea mult în fruntea CCA. Vezi care e obiectivul fostului arbitru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Crăciunescu a fost confirmat de Comitetul Executiv ca preşedinte al CCA, dar tinde spre mai mult. El doreşte să ajungă la forul continental, de unde poate promova mai bine arbitrii români.

Ion Crăciunescu, desemnat de UEFA cel mai bun arbitru al anului 1995, e de ieri oficial preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) pentru următorii trei ani. Primele delegări pe care la va face vâlceanul vor fi cele pentru etapa a XI-a, când va fi supus primului test: trebuie să desemneze brigada pentru derby-ul Steaua - Rapid.

Planul lui Crăciunescu pentru a reforma arbitrajul românesc e unul amplu şi se extinde pe mai multe etape. Una foarte importantă presupune ca Ion Crăciunescu să ajungă la UEFA. El ştie că, graţie imaginii sale europene, poate să ajute arbitrajul românesc, dacă va fi cooptat într-o funcţie la forul continental. Pentru a-şi atinge obiectivele, Crăciunescu a dorit, în primul rând, ca CCA să aibă autonomie financiară. Punct ochit, punct lovit! Vâlceanul a obţinut deja 86.000 de euro din drepturile TV. „Adevărul" vă prezintă care sunt restul mutărilor pe care le-a gândit Crăciunescu.

1 S-a terminat cu banii în plic. Dacă până acum, arbitrii îşi primeau baremurile, înainte de meci, în plic, direct de la cluburile organizatoare, începând cu 1 ianuarie 2012, această metodă de plată va fi anulată. LPF va trimite la CCA sumele încasate de la cluburi, iar CCA le va vira arbitrilor banii pe card. „Eram ruşinea Europei cu convenţiile astea civile care prevedeau plata baremurilor în plic", a afirmat Crăciunescu.

2 A apărut lotul naţional. Nu vor mai exista lotul A, din care se alegeau arbitrii pentru meciurile din Liga I şi lotul B, din care se făceau delegările pentru Liga a II-a. A fost format lotul naţional prin comasarea celor două liste. „Nu era corectă această împărţire. Unii erau condamnaţi să arbitreze doar în eşalonul secund, indiferent de cât de bine o făceau, iar cei din lotul A percepeau un meci din Liga a II-a ca pe o retrogradare. Acum, suntem o mare familie. Cine e în formă, arbitrează, cine nu, stă pe bară pentru că avem de unde să alegem", a dezvăluit şeful CCA.

3 Liber la promovare. Dacă până acum, un arbitru care era suspendat o dată pe parcursul unui sezon nu mai putea să participe la examenul pentru promovare, de acum încolo această regulă nu mai există. Există totuşi un prag: un arbitru nu trebuie să fie suspendat de mai mult de şapte ori în acelaşi sezon.

4 Fără restricţii geografice. Vâlceanul a decis ca un „cavaler al fluierului" din provincie să poată arbitra jocuri ale unor echipe din oraşul său, ceea ce era interzis până acum. „Legea era tâmpită. Practic, era considerat în regulă ca bucureştenii să arbitreze Steaua, Rapid sau Dinamo, dar anormal ca cei din Ploieşti sau Cluj să fie delegaţi la partidele disputate de Petrolul sau de CFR", a precizat Crăciunescu.

5 Delegări, fără număr. Preşedintele CCA a desfiinţat regula potrivit căreia un arbitru nu putea să fie delegat la două jocuri consecutive ale unei formaţii. Dispare şi restricţia că un arbitru nu poate să fie trimis la meciurile unei echipe mai mult de trei ori într-un tur şi de trei ori într-un retur.

6 Dialog doar prin mass-media. O altă regulă vizează relaţia CCA - arbitrii - cluburi. Practic, de acum încolo dialoguri între conducerea CCA sau arbitri şi conducători ori patroni de cluburi se vor purta numai prin intermediul presei. Tocmai de aceea, Crăciunescu şi-a păstrat emisiunea de analiză a arbitrajului la Digi Sport, unde va discuta, telefonic, cu cei care au nemulţumiri.

Organigrama CCA

Ion Crăciunescu - preşedinte
Ioan Igna - prim-vicepreşedinte
Aron Huzu - vicepreşedinte
Dan Lăzărescu - membru
Fevronia Ion - membru
Daniel Diaconu - secretar general

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite