Visează să fie primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Stan
Marius Stan

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai influenţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Marius Stan. Născut la 5 iunie 1957 în Hunedoara, Marius Stan s-a remarcat ca fotbalist la Oţelul.

Actualul director general al Ligii I a făcut parte din lotul gălăţenilor care a promovat pentru prima oară în Divizia A, în 1986, sub conducerea antrenorilor Costică Rădulescu şi Ioan Sdrobiş. După numai doi ani, echipa se califica, în premieră, în Cupa UEFA şi reuşea o victorie de senzaţie, 1-0, în faţa celebrei Juventus Torino. „A fost un meci memorabil, cu siguranţă cel mai important din cariera mea de jucător. Gândiţi-vă că era primul meci internaţional al Oţelului, care s-a jucat pe un stadion, «Dunărea», arhiplin, în faţa a 35.000 de oameni, record ce rezistă şi azi la Galaţi", ne-a povestit Stan, pentru care retrogradarea din 1989, singura din cariera sa de jucător, dar şi din cea de conducător de club, a fost de-a dreptul insuportabilă.

„La finalul sezonului ­m-am lăsat de fotbal. Le-am transmis oficialilor Oţelului că nu sunt de acord să joc în Divizia B şi, cum un transfer la altă echipă nu a fost posibil, am renunţat să mai joc. Jumătate de an am lucrat la Combinatul Siderurgic, am fost inginer metalurgist. Apoi a urmat transferul la Progresul Brăila, cu care am promovat imediat în Divizia A. Asta se întâmpla însă imediat după Revoluţie. Probabil că, dacă n-ar fi căzut regimul Ceauşescu, acum aş fi fost tot inginer metalurgist", a povestit actualul conducător al gălăţenilor, care şi-a început cariera în birou în vara lui 1991.

E certat cu Mihai Stoica din 1998

După şapte ani, răstimp în care Oţelul, formaţie ce era supranumită „Campioana Provinciei", a reuşit inclusiv două calificări consecutive în Cupa UEFA, Marius Stan şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte, în urma unui conflict cu „vicele" Mihai Stoica, pe care nu vrea să-l detalieze nici în prezent: „Nu mă cert cu multe persoane, dar atunci când o fac înseamnă că sunt nişte motive serioase. Nu practic metoda multor oameni de fotbal care, după ce se bălăcăresc în ultimul hal, se iau de gât". Între 1998 şi 2005, Stan a activat ca preşedinte la Rocar, Dunărea Galaţi, FC Vaslui şi Poli Iaşi, cu ultima reuşind o promovare în primul eşalon. A urmat revenirea la Oţelul, echipă aflată la mare ananghie pe atunci. „Când m-am întors la Galaţi, era haos în club! Echipa nu avea la finalul turului decât nouă puncte! Nimeni nu-i dădea vreo şansă să supravieţuiască. Am adus 18 jucători noi, care au înlocuit alţi 18. A venit Petre Grigoraş, după interimatul lui Ion Gigi, care îi luase locul lui Şunda. Am reuşit în acel retur şapte victorii din opt meciuri disputate în deplasare", a povestit Stan. Mandatul lui Petre Grigoraş s-a încheiat în vara lui 2009, când a fost adus în locul său Dorinel Munteanu, tehnician care este acum aproape de a aduce la Galaţi primul titlu din istoria formaţiei înfiinţate în 1964. „E o stare de normalitate dusă la extrem! Nu ne-am considerat vreodată o glumă a acestui sezon. Am ştiut tot timpul ce facem. Numai că lumea nu înţelege că, pentru a ajunge aici, îţi trebuie continuitate, organizare, iar lucrurile astea nu vin peste noapte. Vin cu răbdare", a explicat Stan.

 „Clubul Oţelul este viaţa mea"

Chiar dacă în acest moment este lider al Ligii I, Oţelul a avut probleme mari cu banii în ultimii ani, fiind la un pas de faliment de mai multe ori. „Nu-mi este ruşine să o recunosc, şi eu şi fiica mea ne-am ipotecat locuinţele la un moment dat pentru a plăti datoriile clubului la stat. Altfel, aveam probleme la licenţiere. Au existat şi situaţii-limită în care am împrumutat bani şi de la cămătari. La fotbal trebuie să ai banii azi, nu mâine. Clubul ăsta e viaţa mea! Şi recunosc că tot ce am acum, tot de la fotbal am", a spus Stan. 

"Mai sunt oameni de valoare în fotbalul românesc. Marius Stan, de la Oţelul Galaţi, este unul dintre cei pe care nu-i poţi manevra."
Dumitru Dragomir preşedinte LPF

"Marius Stan ar trebui să tacă, să le ceară scuze gălăţenilor pentru că le-a luat banii. Când se luptau la retrogradare, din banii luaţi pe bilete cumpăra meciurile!"
Marian Iancu patron Poli Timişoara

Pe toate feţele

Afaceri: -
Avere: Deţine un teren de 5.000 mp în Vrancea, o casă de 220 mp în Galaţi, una de 75 mp în Bucureşti şi un autoturism Infinity. În ultimul an, a câştigat 105.000 de euro din salariul de la Oţelul, 1.440 de euro de la Consiliul Local şi 1.860 de euro din indemnizaţiile de şedinţe de la FRF.
Defect: Este considerat a fi prea încăpăţânat câteodată.
Calitate: A dovedit că are răbdare cu antrenorii pe care-i numeşte, dar şi un fler deosebit în găsirea de tinere talente.
Familie: În momentul de faţă, Stan este la al treilea mariaj, aleasa inimii lui fiind Simona-Claudia, o femeie cu 23 de ani mai tânără. Cei doi au împreună o fetiţă, Carla-Maria (3 ani). Stan mai are alţi doi copii, din cele două căsnicii anterioare: Oana-Alina (26 de ani) şi Marius-Cezar (15 ani). Directorul general al gălăţenilor este însă şi bunic, Oana născând, la rândul ei, o fetiţă anul trecut: Ana-Evelin.
Performanţe: Trei calificări în Cupa UEFA cu Oţelul, promovare în Liga I cu Poli Iaşi.

Se tunde doar în curtea lui Dinamo

Deşi locuieşte în Galaţi, Marius Stan se tunde numai la Bucureşti. Şi nu oriunde, ci în curtea celor de la Dinamo, grupare care l-a şi ofertat de mai multe ori. „Da, mă tund doar la frizeria lui nea' Nicu, un salon care funcţionează de mult în curtea lui Dinamo. E frecventată de multă lume din fotbal, eu mă duc acolo de  mai bine de zece ani", a mărturisit conducătorul Oţelului. Tot acolo obişnuieşte să se tundă şi Gică Popescu fostul căpitan al Barcelonei.

După ce a pierdut alegerile din anul 2008, în favoarea actualului edil-şef al Galaţiului, Dumitru Nicolae (foto), directorul general al Oţelului intenţionează să-şi ia revanşa în 2012, cel mai probabil tot pe listele Partidului Naţional Liberal (PNL). În acest moment, Marius Stan este membru în Consiliul Local la Galaţi.

Note „Adevărul"

Corectitudine: 9 / 10
Influenţă: 7 / 10
Credibilitate:  9 / 10
Relaţii: 8 / 10
Cunoscător fotbal: 10 / 10
Profesionalism: 9 / 10

s
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite