Victoria panterelor negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astra a câştigat duelul cu Steaua (2-1), graţie evoluţiei remarcabile a celor trei jucători de culoare, Udoji, N’Doye şi Fatai. Evoluţia primului a fost remarcabilă, mai ales că a fost legitimat acum o săptămână. Marius Şumudică construieşte noua Astra pe un schelet de abanos. I-a reabilitat pe N’Doye şi Fatai, lângă care l-a pus pe Udoji.

Cei trei fotbalişti au fost decisivi împotriva Stelei, reuşind să apropie victoria ploieştenilor. Dacă N'Doye şi Fatai au ceva state de plată în Liga I, noutatea o reprezintă debutantul Udoji. Pe numele lui întreg Chigozie Shaloze Udoji, fotbalistul de 25 de ani e unul şi acelaşi cu Mitko Atanasov Georgiev, asta deoarece nigerianul a fost naturalizat bulgar, vecinii de la sud de Dunăre botezându-l oficial cu nume de-al lor.

Udoji s-a format în ţara natală, la clubul Bridge Boys, de unde au plecat în fotbalul mare marile vedete ale naţionalei „vulturilor", ca Taribo West, Sunday Oliseh ori Mutiu Adepoju. El a ajuns la 18 ani în Bulgaria, la Vihren Sandanski, unde a jucat două sezoane, fiind apoi transferat la ŢSKA Sofia. În perioada aceea, federaţia bulgară i-a propus să joace pentru naţionala „castraveţilor", iar nigerianul a acceptat, chiar dacă a fost vorba doar de selecţionata Under 21. Udoji n-a făcut purici mulţi sub culorile Bulgariei, prinzând doar un meci, contra Greciei, în care, culmea, a marcat două goluri, dar s-a ales cu cetăţenie şi cu un nume slav, fiind numit Mitko Atanasov Georgiev.  De la ŢSKA, nigeriano-bulgarul a plecat doi ani la Asteras Tripolis, în Grecia, iar vara aceasta s-a întors la sofioţi, care nu l-au oprit însă în lot, fiind transferat de Astra  în urmă cu o săptămână.

Fatai nu vrea la naţionala României

Autorul golului doi din meciul cu Steaua, Kehinde Abdul Fatai Feyi (21 de ani) vine tot din Nigeria şi are o poveste la fel de interesantă. A venit în România la 16 ani şi, fiind minor, a fost înfiat de Ion Marin, antrenorul Farului, care l-a vrut la echipă. „Săpăligă" a devenit reprezentantul lui legal, Fatai spunându-i şi acum tată.

Nigerianul a fost transferat de Astra în 2010, la insistenţele fostului stelist Denis Şerban, care o perioadă a activat ca director sportiv la ploieşteni. Deşi vorbeşte fluent româneşte şi nu neagă că şi‑ar dori cetăţenia română,  Kehinde n-ar juca pentru tricolori. „Îmi place România, dar Nigeria este ţara mea. Am evoluat la juniori, am fost şi la Campionatul Mondial din 2009, unde am dat şi un gol, iar acum am trei selecţii la reprezentativa Under 23. Sper să fiu convocat şi la naţionala mare, unde a jucat şi tatăl meu", a mărturisit africanul.

Acum doi ani, el a fost dorit de Strasbourg, însă francezii voiau să-l ia mai mult gratis, iar conducerea Farului a refuzat să-i dea drumul. Fatai nu ascunde că şi-ar dori să joace într-o zi la Arsenal Londra, echipa de suflet a celor mai mulţi nigerieni.

N'doye bate Steaua peste tot

Petrecăreţul Ousmane N'Doye (33 de ani) a fost iertat de patronul Ioan Niculae, după ce acesta a auzit că ex-dinamo­vistul i-a dus o fată în camera de hotel colegului Fatai.

Iniţial, Niculae a vrut să-l dea afără, dar apoi s-a răzgândit, iar acum n-are de ce să‑i pară rău. Senegalezul şi-a condus echipa către victorie şi e unul dintre puţinii fotbalişti din Liga I care se poate lăuda că a învins Steaua cu trei echipe diferite. „Am câştigat şi când eram la Vaslui, şi cu Dinamo şi acum la Astra. Victoria e pentru prietenul meu Gigi, care ţipă mereu tiki-taka Barcelona. Acum a fost tiki-taka Astra", a afirmat N'Doye.

"Ca dinamovist, victoria cu Steaua a însemnat pentru mine cea mai mare bucurie din fotbal. Un succes imens."
Ousmane N'Doye
mijlocaş Astra

"Eu nu pot să joc la Steaua. N-am valoare să joc la ei, n-aţi văzut ce gladiatori au la mijloc?"
Ousmane N'Doye
mijlocaş Astra

De la Şumi pentru Steaua... Foto: Răzvan păsărică

image

Şumudică nu ratează niciun prilej de a-şi manifesta „consideraţia" pentru culorile roş-albastre. Fostul rapidist nu s-a dezminţit nici după ce Astra a învins Steaua, dansând provocator sub privirile uluite ale elevilor săi Morais, Miranda, Strătilă şi Bruno Miguel

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite