Victor Piţurcă, dictator şi prieten

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă regulile tehnicianului din Ghencea, culese la o lună de când fostul selecţioner a preluat frâiele Stelei. Încăpăţânat, meticulos, dar profesionist. Victor Piţurcă a reuşit să câştige vestiarul într‑un timp‑record, în ciuda faptului că a adus nu mai puţin de 12 jucători noi la echipă.

Piţurcă ştie când să folosească biciul, dar şi zăhărelul. Dacă uneori dă impresia că nu pune preţ pe personalitatea jucătorilor, în alte cazuri îi ia deoparte şi discută zeci de minute cu fiecare. „Adevărul" vă prezintă cele două feţe ale tehnicianului Stelei.

Regulamentul dictatorului

În cele peste patru săptămâni petrecute alături de antrenor, fotbaliştii din Ghencea au învăţat regulile disciplinare de bază ale lui Piţurcă:

Interzis la presă. Steliştii nu mai au voie să dea interviuri în afara conferinţelor de presă oficiale. Piţurcă le-a explicat clar că întâlnirile cu ziariştii pentru materiale speciale sunt interzise. „Nu aveţi nevoie de îmbunătăţirea imaginii în afara terenului. Concentraţi-vă la joc", le-a spus Piţi fotbaliştilor săi. Mai mult, antrenorul i-a avertizat pe elevii săi că scurgerile de informaţii în presă vor fi pedepsite drastic.

Afară din lumea mondenă. Obişnuiţi ai petrecerilor mondene şi ai cluburilor din Capitală, steliştii nu mai au dreptul să se afişeze la ore târzii prin Bucureşti, în caz contrar urmând să plătească amenzi de până la 10.000 de euro. Şi de aceea, Piţi şi-a pus oamenii de încredere, precum Nicoliţă, Dorel Stoica sau Surdu, să le domolească elanul tinerilor Gardoş, Răduţ şi compania.

Nici comentariile în mass-media pe tema relaţiilor amoroase sau a altor chestiuni legate de viaţa privată nu vor mai exista. Stanca a fost mustrat serios pentru că a vorbit la televizor despre o presupusă relaţie avută cu Bianca Drăguşanu.

Deciziile nu se contestă. Nu o dată, la Steaua jucătorii s-au luat la harţă cu secunzii, mai ales pe vremea lui Massimo Pedrazzini sau a lui Mihai Teja. Mai mult, în mandatul lui Stoichiţă, mai mulţi fotbalişti l-au contestat inclusiv pe antrenorul principal. Şi aici, lucrurile s-au schimbat. Piţurcă le-a comunicat jucătorilor că nu acceptă comentarii privitoare la hotărârile sale şi ale staffului său.

Fratele mai mare

Chiar dacă şi-a impus autoritatea în vestiar, Piţi ştie să-i facă pe jucători să nu-l privească cu răutate.

Se bate pentru drepturile lor. Pentru că se aşteaptă ca fotbaliştii să dea 100% atât la antrenamente, cât şi la meciuri, fostul selecţioner vrea ca aceştia să fie plătiţi mereu la zi şi premiaţi în funcţie de performanţe. De altfel, aceasta a fost una dintre cele mai importante condiţii pe care Piţurcă i le-a pus lui Becali.

Discută problemele personale. Aparent rece şi nepăsător, tehnicianul stelist nu este indiferent la problemele pe care jucătorii le au în afara gazonului. El îi convoacă la discuţii individuale pe fotbalişti, care se destăinuie antrenorului ca unui frate mai mare, capabil de a da un sfat bun. Ultimul exemplu: încurajările pentru Todorov, bulgarul a cărui mamă este grav bolnavă.

Le explică de ce nu joacă. Pe vremea în care Lăcătuş a antrenat Steaua, jucătorii se plângeau constant că habar nu au de ce nu li se acordă şanse şi că află de pe tabla din vestiar că nu figurează în lot. Astfel de discuţii au dispărut acum, Piţurcă explicându-le jucătorilor deciziile privitoare la primul unsprezece sau lotul convocat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite