Victor Piţurcă: „Dacă Gigi nu se schimbă sunt două variante: ori Steaua se distruge, ori Gigi pleacă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O oră şi 25 de minute a durat conferinţa de presă a lui Victor Piţurcă. Fostul manager general al Stelei a vorbit despre motivele pentru care a plecat de la Steaua, a spus în ce condiţii trupa din Ghencea mai poate face performanţe, a explicat de ce şi mai ales unde greşeşte Gigi Becali, ce persoane l-au infulenţat în mod negativ de-a lungul anilor pe latifundiar, dar şi despre experienţa de la echipa naţională.

Mai citeşte şi:

Becali vrea să-l aducă din nou pe Hagi în Ghencea!

Vezi aici filmul unei zile de coşmare pentru suporterii Stelei, care l-au implorat pe Piţurcă să nu plece de la Steaua

Becali s-a temut că Piţurcă vrea să-i ia Steaua!

Zâmbitor. Aşa a apărut Victor Piţurcă în faţa reprezentanţilor mass-media. Deşi toată lumea era pregătiră cu mult înainte de ora 14.00, stabilită ca start pentru conferinţa de presă, Piţurcă a început la fix să spună versiunea lui despre despărţirea de Steaua.

„La Gigi, un jucător e jigodie dacă-şi cere prima de joc“

"O să aibă probleme orice persoană care va veni, dacă va avea rezultate vor începe alte lucruri, dacă nu va avea rezultate, vai de capul meu... ce va fi!
Uite, asta nu-i puneam în contract, dar dacă întîrziau salariile 3 luni, plecam. Aşa e normal. Jucătorii trebuie plătiţi.Ce poate să facă Gigi, poate să dea telefon să zică să plece Abrudan, că nu-i place. Să-l dea afară pe Neagoe. Dacă un jucător cere prima de joc, e cea mai mare jigodie, aşa crede. El nu înţelege că fotbaliştii joacă pentru bani, orice le-ai face. Sunt un om dintr-o bucată, eu simţeam că dacă rămîn, mă umileşte"

image

„Înainte de a veni la Steaua, am refuzat oferte din Emirate“

"Aveam oferte din Emiratele Arabe Unite, acum, înainte de Steaua, aveam din Bahrein, nu mi-au plăcut condiţiile. Pe Ştefan Iovan am fost supărat că a rămas la naţională, nu mi s-a părut normal că a rămas, dar nu mai sînt supărat pe el, nu îi port pică, a fost colegul meu, am făcut performanţă cu el, nu pot sta supărat pe el. Iovan nu a făcut nici un rău. El, eu cred, putea să antreneze o echipă din prima ligă la noi, dacă pleca atunci cu mine. Are calităţi, nu e aşa uşor".

Becali: “Piţurcă a spus multe adevăruri! Nu-l critic. Dacă nu găsesc antrenor îl pun pe Petrazzini!”

Turcu: „Becali are dreptate! Un antrenor nu poate să pună un patron în poziţie de drepţi!”

„Mircea Sandu mi-a recunoscut că a greşit faţă de mine“

"Preşedintele FRF mi-a recunoscut ulterior că a greşit, s-a purtat ca preşedinţii noştri, exact aşa. I-am zis şi lui. Atunci m-am încăpăţînat eu, totuşi am crezut după ce am pierdut meciul cu Lituania că mai puteam repara ceva, am greşit, nu mai puteam repara. Aş fi reînceput reconstrucţia, aveam răgaz, cred că aş fi reuşit. La echipa naţională e obligatoriu să vină cei mai valoroşi jucători. Erau nişte probleme atunci, Contra, Goian, trecuse puţin timpul, trebuiau integraţi jucători de perspectivă. Nu prea-mi place să preiau o echipă aşa... Chiar vorbeam cu fratele meu, era vorba de Craiova. Îmi zicea că a venit Ţicleanu şi i-am zis că nu aş vrea să preiau echipa, Aurică e un prieten bun, am suferit că a pierdut Craiova cu Brăneştiul. Şi la Craiova e un lot bun, se poate face treabă. Dacă mai vin 3-4 jucători, se pot bate la campionat"

„Cu banii pe care i-a avut, Stelei nu i-ar fi stat nimeni în cale 10 ani“

"Gigi are bani, le dă salariile, nu se pune problema asta. Are perspective, are planuri, o să cîştige nişte bani. Am semnat un contract pe o lună de zile, ca director tehnic, ca să pot sta pe bancă, l-am trimis la Federaţie.

Steaua, după părerea mea, 10 ani de zile, cu banii pe care i-a avut, nu-i putea sta nimeni în cale. A avut vreo 20 de milioane de euro în cont la un moment dat, ar fi putut conduce fotbalul românesc. Din păcate, s-au dat o grămadă de bani cu Pleşan, de exemplu, şi am luat pe el 50.000 de euro abia, abia... S-au aruncat bani aiurea. Probabil sînt mulţi stelişti, ei ştiau modul meu de muncă, poate aţi şi exagerat cînd aţi spus cum lucrez, dar am făcut lucruri bune, dar în momentul ăsta s-au dărîmat. Atmosfera nu e bună, indiferent cine vine. Stadionul e şi asta o problemă, cît am fost aici m-am întîlnit cu cei care se ocupă şi am rezolvat nişte lucruri. Chiar ieri m-a sunat cineva să mă întrebe ce se întîmplă, pentru că eu eram garanţia. Ministrul Apărării Naţionale e stelist şi sînt sigur că vrea binele echipei"

„Mititelu nu-i poate îngrădi dreptul la muncă lui Dorel Stoica“

"Acea clauză nu poate fi plătită niciodată de Dorel Stoica, nimeni nu poate îngrădi dreptul la muncă al unei persoane. Dorel Stoica nu a plecat la o echipă din România, ci la una din străinătate. După ce au făcut acea convenţie, Dorel Stoica şi-a terminat contractul în străinătate, nu a mai avut unde să muncească, aşa că a venit la Steaua. Ce putea să facă? Să nu se supere Adrian pe mine, dar Dorel s-a dus la Craiova, a aşteptat. Apoi am vorbit cu el, l-am întrebat ce se întîmplă şi l-am chemat la Steaua. Adrian Mititelu nu-i poate cere un milion de euro. Dorel nu a plecat de la Craiova aşa, Adrian i-a dat mulţi bani lui Dorel, i-am şi reproşat lui Mititelu că i-a plătit 400.000 de euro, sînt bani. Trebuia să-i spună că dacă nu sînt în primele locuri în clasament nu îi dă banii ăştia. Adrian a avut toată bunăvoinţa, le-a dat mulţi bani, dar nu e normal să nu-l lase să joace"

image

„Mi-am reproşat că nu am făcut deplasarea la Braşov, la fel cum îmi reproşez că l-am schimbat pe Bogdan Stancu“

"A început să acuze deja, e caracteristic lui, astea sînt nişte mîrşăvii de ultimă speţă.
Am suferit foarte mult că echipa a fost egalată, mi-am reproşat că nu am făcut deplasarea cu echipa, dar eram supărat. Eu am făcut schimbările, îmi reproşez şi acum că l-am schimbat pe Bogdan Stancu. Altul a fost motivul pentru care am fost egalaţi.
Au venit 7-8 jucători la mine în birou, m-au implorat să nu plec, pe ei cui îi las. Asta a fost...Eu am semnat un precontract, urma să cumpăr. Această echipă trebuie să fie în primele trei. Am văzut că a vorbit şi despre contractul meu. Se plîngea că am zis că în primii 2-3 ani atacăm locurile 1-3. Păi, ce? Îl adusese pe Maradona să iau titul din prima"

„După ce am plecat prima dată de la Steaua, pe Gigi nu l-am mai considerat prieten, ci amic“

"Din momentul în care am plecat prima dată de la Steaua, nu mai era prietenul meu, era un amic. Nu vorbeam aşa cum se spunea cu Becali ore la telefon. Nu vorbeam eu de naţională, i-am zis să nu vorbească despre mine, nici să mă laude, nici să mă critice, i-am zis că nu vreau. M-a sunat după meciul cu Steaua să-mi spună că a vorbit despre mine. I-am zis că nu mă interesează, să n-o mai facă"

image

„Loţi Boloni m-a sfătuit să nu merg la Steaua“

"La o săptămînă după ce am vorbit cu Gigi, m-a sunat Loţi Boloni. M-a sfătuit să nu mă duc la Steaua. Că mă pune în legătură cu agentul lui şi că am ofertă şi de 2.5 milioane de euro. Am zis că eu sînt mai comod, îmi place să stau în România, am o datorie faţă de Steaua. Asta i-am zis. Dacă aş avea un angajament sau o ofertă, v-as spune. Ce? Trebuie să fac bîlciul ăsta ca să plec de la Steaua?
Normal că m-a ambiţionat mai mult s-o iau de la capăt, mă trezesc la 6 dimineaţa, nu a fost uşor, mă învăţasem comod. Dacă mă duc la Craiova vreau să bat Steaua, Dinamo, pe toată lumea. Cei de la Craiova mi-au făcut primii oferta. Dacă Mititelu rezolva problemele de care i-am zis, mergeam acolo. Am zis de la început. M-a deranjat că a spus că nu am caracter. Ştiţi cum l-am cunoscut eu? Hai să dezvălui şi eu secretele noastre, dacă el o face. Mi l-a prezentat Giovani că avea nevoie de nişte bani, 20-30.000 de dolari. L-am ajutat cu nişte bani, el nu m-a ajutat niciodată"

„Nu regret că l-am ajutat pe Gigi să ajungă la Steaua, pentru că el a făcut şi lucruri bune pentru acest club“

"Nu pot să regret că am participat la aducerea lui în Ghencea, a făcut şi lucruri bune, în acea perioadă a riscat toată averea lui pentru Steaua, a luat bani cu dobîndă, plătea şi 500.000 de euro dobîndă, nu avea banii de acum. Asta îi conferă drepturi, dar nu poate spune că Steaua e a lui. Dacă nu înţelege vor fi două condiţii: ori rămîne aceeaşi atmosferă, ori pleacă. Ori angajează profesionişti care să se ocupe de club, ori pleacă. Totul e ca el să se schimbe, nu-l poţi obliga decît prin garanţii să se schimbe, altfel nu! Ăsta, la un moment dat, dacă i se urcă la cap, renunţă. Terenul ăla a dat 100 de euro, de dolari. Nu ăsta era scopul nostru. Voiam să ne putem desfăşura activitatea. Atît. Aceste 5 milioane i le luam eu? Nu vreau să îi fur banii, el ştie bine asta, d-asta m-a deranjat ce a spus. Nu am luat nici banii mei măcar, nici staff-ul meu, nici eu nu am luat bani de cînd lucrăm. Am luat eu nişte bani, dar staff-ul nu. O să-mi recompensez eu oamenii din staff"

„Când am venit la club, era o dezorganizare totală. Nu ştia nimeni de nimic“

"La club, era o dezorganizare cruntă, nu ştia nimeni de nimic. Acolo vine Argăseală la Gigi, îi zice să facă ceva şi asta era organizarea

Eu aveam nevoie să-mi fac munca într-un mod profesionist, nu aveam nevoie de banii lui. Banii pe care îi luam eu, în decursul timpului, îi readuceam la club, prin munca mea şi a staff-ului meu. Gigi punea diverşi oameni să mă sune, nici măcar nu a avut personalitate să mă sune el. M-a sunat Viorel Păunescu şi mi-a spus ce îmi oferă Becali. El voia să scape de acele garanţii ca să poată vorbi.

Cum a făcut şi data trecută, nu mi-a scos în evidenţă munca mea. Şi atunci am crescut copii care au ajuns să joace semifinală de Cupa UEFA. Acum făceam la fel, aveam nevoie de 1 an sau 2 de muncă pentru a-i forma

Am cerut garanţii de la început, el tot tărăgăna. De ce a vrut el să se despartă de mine. MĂ uitam azi la o declaraţie a lui. Omul s-a gîndit în două luni după ce am făcut eu o echipă, că nu mai are nevoie. Cînd a văzut el 25.000 de oameni în tribună, care mă aclamau pe mine, pe Ienei, că ne aclamă pe banii lui. Sînt convins că aşa gîndeşte Gigi Becali""Gigi Becali a început să se schimbe în momentul în care a venit MM Stoica lîngă el. Atunci au început perversităţile, nu e amuzant, nu rîdeţi, atunci a început să se schimbe. Era injectat, eu am încercat să-l educ, el are şi calităţi, dar aşa a fost să fie", a declarat Piţurcă.

"M-a vorbit de urât cu Stoica. MM i-a stricat caracterul!"

"El era prietenul meu, eu am avut un mare rol la venirea lui la Steaua, el vorbea urît de mine cu Stoica. Sau îl lăsa pe Stoica să vorbească urît de mine, nu se face aşa ceva. Eu am fost de acord să vină Mihai Stoica, altfel nu venea. Cînd eram eu la Steaua venea două ore la stadion, vorbea cu fanii pe blog, îi îmbîrliga şi p-ăia şi atît", a adăugat Victor Piţurcă.

image

„I-am spus lui Gigi să nu încerce să ne umilească şi pe noi cum a făcut cu ceilalţi antrenori“

"I-am zis să nu încerce să ne umilească aşa cum a făcut cu alţi antrenori pentru că nu va reuşi.
Poate peste o lună pierdeam cu Brăneştiul, se poate ca Steaua să nu se califice în grupele Europa League, probabil ajungeam să ne facă praf la televizor, să dea vina pe noi.
Am discutat vreo 4 ore, aveam nevoie de garanţii, un teren care nu costa mai mult de 3-4 milioane de euro, plus contractul, plus alte chestii deja discutate de noi. Ăsta a fost ultimatumul meu, el a zis că nu poate să ne îndeplinească aceste condiţii. Am dat mîna, mi-am lăsat staff-ul să meargă şa Braşov. A mai fost o ultimă tentativă, la întîlnirea cu fanii. Stabiliserăm că atunci cînd iau o decizie majoră mă voi întîlni cu ei. Suporterii m-au întrebat ce să facă. Le-am zis, voi iubiţi Steaua, Gigi nu a însemnat nu va însemna niciodată Steaua. Voi trebuie să susţineţi echipa şi să faceţi abstracţie de patron. Ce avantaj aş avea să întorc fanii împotriva lui.

M-a deranjat că a început să spună că îi iau averea, eu făceam totul pentru el, pentru a avea linişte, pentru ca acest club să revină în prim-plan, să facă din nou performanţă. Pe el nu-l poţi obliga, acum îmi pare rău că la prima discuţie nu i-am cerut garanţii de 50-100 de milioane de euro. Eu nu i-am interzis să vorbească, i-am zis să nu vorbească prostii. Să vorbească patronul, nimeni nu îi poate interzice, asta e viaţa lui să vorbească. Dar să nu lovească în munca mea, a jucătorilor.
Într-o discuţie cu un apropiat al lui, cu Giovani Becali, i-am zis că nu vreau să îi iau banii, ci ca să se comporte civilizat, vreau ca acest club să redevină cel de demult.

"Trebuia să primesc 1 milion de euro la transferul lui Rădoi!"

Să vă spun un secret, pe care nici el nu-l ştie. Am o hîrtie că în momentul în care Rădoi se transferă, că eu trebuie să primesc 1 milion de euro, am uitat să iau hîrtia să v-o arăt. Nu m-am dus niciodată la el să îi cer banii"

image

„Am vrut contract de la început, dar Gigi nu are nimic în comun, la acte mă refer, cu Steaua. Alţii sunt patronii în acte“

"Mi s-a reproşat că am desfiinţat gardurile, care îţi dau senzaţia că eşti într-un loc închis, am readus abonamentele.

După primul stagiu de pregătire, neavînd Gigi bani la dispoziţie, vorbind de aceste garanţii de la început, am vrut un contract de la început, dar Gigi nu are nimic comun cu clubul în acte. Alţii sînt patronii în acte, alţii sînt cei care semnează. Eu cunoscîndu-l pe Gigi şi neavînd încredere în el, i-am zis-o şi lui, ştim ce s-a întîmplat cu alţi fotbalişti mari, ştim cum au fost daţi afară, ştim maniera de comportament, nu voiam să plec umilit din Ghencea. Am cerut garanţii, cum era normal. Am văzut că s-a tot vorbit ieri. Nu a fost vorba niciodată de sumele vehiculate sau că nu-l las să vorbească.

Doar i-am atras atenţia, el a promis că nu va mai vorbi de staff-ul tehnic, jucători, fani. ĂSta era angajamentul. Înaintea meciului cu Braşovul, miercuri după-amiază, a dat un raid pe la toate televiziunile, a început iar să-şi dea arama pe faţă. A intrat iar în conflict cu suporterii, au greşit şi fanii pentru că nu trebuiau să dea acel comunicat. Dar nici Gigi nu avea voie să reacţioneze de maniera aia.

Nu ştiu care a avut ghinionul. Eu am văzut emisiunile, neavînd antrenament. M-am întîlnit cu staff-ul meu, ei văzuseră tot. AM decis să ne despărţim de Steaua, nu aveam contract, nimic scris, nu îi luam banii, nu îi furam clubul. I-am dat telefon şi i-am zis că-l rog să-şi găsească un nou staff, pentru că noi nu avem nici o şansă să lucrăm în condiţiile astea. El probabil nu a luat în serios, se gîndea că am muncit două luni, că am făcut echipă. Seara am mers acasă, vineri l-am chemat la stadion, i-am zis că trebuie să-şi găsească antrenor, a zis că are treabă. Pînă la urmă, a venit la stadion, am discutat, mi-a zis că de ce îl las acum, i-am explicat că am crezut că relaţia se poate baza pe sinceritate şi respect, dar am văzut că nu se poate cu el"

„Cei 13 jucători au costat 2,4 milioane de euro“

"Bani nu erau, jucătorii nu erau plătiţi de cîteva luni, mai era şi problema cu suporterii. Fanii erau sătuli, obosiseră şi ei, voiau ca Steaua să-şi recapete identitatea. S-a văzut asta în prima etapă, cînd a fost iar atmofera fantastică, cea care se crea cîndva în Ghencea. Am reuşit într-un timp scurt, să readuc lumea la stadion, să formez un lot, zic eu bun, au demonstrat băieţii, am avut rezultate într-un timp relativ scurt şi cu bani puţini.

S-a vorbit de mulţi bani. Aducerea a 13 jucători 2,4 milioane de euro minus 1,3 milion de euro care se vor încasa pe Ovidiu Petre. Eu zic că e o sumă mică pentru a face echipa pe care suporterii o doresc în Ghencea.

Să ştiţi că a trebuit să fac eforturi pentru a plăti primele la primele două meciuri. Gigi Becali mi-a promis că voi avea la dispoziţie 5-10 milioane de euro pentru anul în curs, n-au venit aceşti bani, dar l-am înţeles, nu era o problemă"

„Gigi Becali a spus nişte tâmpenii caracteristice lui“

"Domnilor, a trecut un an şi vreo 3 luni, parcă, de cînd nu ne-am văzut, nu am dialogat. Ştiţi şi motivul, jignirile care mi s-au adus şi după turneul final, în acea grupă în care am avut un eşec. Eu cred că acel comportament nu a făcut cinste mass-mediei româneşti. Nu făcusem altceva decît să formez o echipă, să calific naţionala după 8 ani şi să avem rezultate bune.

Acum, chiar dacă a trecut mult timp de atunci, vreau să le mulţumesc acelor jucători care au făcut parte din acea echipă, au fost fantastici, au obţinut rezultate chiar peste puterile lor, le mulţumesc"

"Nu aveam această discuţie dacă Gigi Becali nu vorbea ieri şi nu spunea nişte tîmpenii caracteristice lui, făcea referire la zeci de milioane de euro pe care i-aş fi cerut eu, care mi-ar fi revenit mie dacă el ar fi vorbit.

În vară, fără echipă, fără bani, Gigi Becali mi-a dat telefon, fac o paranteză, el nu ar fi vrut să vin eu la Steaua, dar cred că eram ultima soluţie pentru el în acel moment. I-am şi zis că sîntem amici, dar să se gîndească foarte bine, pentru că mă ştie, îmi cunoaşte principiile, şi va fi foarte greu să lucrăm împreună la echipă. Atunci, binenţeles că m-a asigurat că totul va fi în ordine.

Am considerat că era de datoria mea să vin la Steaua, pentru că echipa a trecut prin momente dificile, asta numai şi numai din cauza lui Gigi Becali. Dacă nu înţelege asta, o să mai aibă de suferit. Eu i-am explicat, părea că înţelege. Suporterii nu mai veneau la stadion, suferea, îi jigneau familia. Am acceptat să vin, situaţia financiară am discutat-o rapid
voiam salariu de 600.000 de euro, mi-a zis că nu are bani, că-mi dă 300.000, că dacă ne îndeplinim obiectivul vin bani de la UEFA şi va fi ok. Eu am acceptat, m-am gîndit în primul rînd la Steaua, şi la Gigi Becali. Steaua e un brand în fotbalul românesc. Din păcate, în ultimii ani, Steaua a avut de suferit, nu a mai fost a suporterilor, iar eu aveam obligaţia, pentru că şi eu am participat la venirea lui Gigi în Ghencea, că e şi datoria mea să ajut Steaua"

„Fugiţi imediat la gigi după conferinţa asta?“

* Dialog relaxat înainte de începerea conferinţei. "Fugiţi la Gigi imediat după asta? Sau sînt deja jurnalişti acolo? Se va uita şi el sigur, nu vă faceţi probleme. Nu ne certăm, de ce să ne certăm? Trebuia să-mi aduc şi eu un ofiţer de presă, par prea singur în faţa voastră. E mai bine cînd eşti scump la vedere, uite ce mare interes stîrnesc, altfel eraţi doar un sfert. Văd că nu e bine nici cînd stai liniştit şi lucrezi"

Alte amănunte dinainte conferinţei

* 59 de zile a fost Victor Piţurcă manager general în Ghencea

* E prima oară când Piţurcă apare în faţa presei de când a preluat Steaua. Nu numai că n-a acordat vreun interviu, dar nici nu a participat la conferinţele de presă de după meciurile din Liga I, unde l-a trimis mereu pe Eugen Neagoe, antrenorul principal din acte.

* Gigi Becali a declarat, luni, că "ar fi genial" dacă Anghel Iordănescu, Gheorghe Hagi şi Ilie Dumitrescu ar veni la gruparea din Bulevardul Ghencea. "Ar fi extraordinar dacă ar accepta să vină, dar eu n-am vorbit nimic cu ei. Ar fi genial să vină, e cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla Stelei. Dacă vin Iordănescu, Hagi şi Dumitrescu, va fi cea mai mare fericire pentru fanii Stelei. Şi dacă vine şi Gică Popescu, va fi şi mai mare fericire. Dar eu nu am vorbit nimic eu ei, doar comentez ce se scrie. Dacă vor veni oamenii ăştia, n-o să mai pot vorbi eu. Nu o să mai vreau să vorbesc", a declarat Becali.

*Gigi Becali nu va urmări conferinţa de presă pe care Victor Piţurcă o va susţine, începând cu ora 14.00: "Nu o să mă uit la conferinţa lui Piţurcă, nu mă interesează ce o să spună. Eu am spus doar adevărul şi aşa o să facă şi Piţi, aşa am convenit noi. Dar probabil că va spune adevărul în felul lui. Nu o să mă cert cu Piţurcă, pentru că a făcut treaba bună aici".

*Gabi Boldici, unul dintre apropiaţii lui Victor Piţurcă, a declarat că tehnicianul urmează să-i demonteze lui Gigi Becali toate afirmaţiile şi susţine că fostul selecţioner nu a pretins niciodată un teren de 36 de milioane de euro. "Piţurcă va demonta declaraţiile lui Gigi Becali! Terenul de 36 de milioane e o simplă invenţie! Nu i-a cerut decât să nu vorbească despre echipă şi suporteri!", a spus Gabi Boldici la sport.ro!

*La o zi după ce şi-a dat demisia de la Steaua, după mai puţin de două luni petrecute la clubul militar, Victor Piţurcă a oferit pentru prima oară declaraţii.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite