Victor Becali: „Răzvan Lucescu nu merita să fie pus la naţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Becali
Victor Becali

Agentul susţine că cei de la Federaţie au alergat după „Il Luce“, dar l-au numit pe fiul său, deşi Dan Petrescu, Ioan Andone şi Mircea Rednic erau variante mult mai potrivite pentru postul de selecţioner. Victor Becali rămâne acelaşi personaj aprig în declaraţii, dar şi cu păreri juste. Într-un dialog amplu şi spumos, impresarul recunoaşte că meseria de agent de jucători a devenit pentru el doar o pasiune pe timp de criză

Subiectul fierbinte al naţionalei e trăit puternic de Becali. Acesta îl ia la rost pe Lupescu, cel care l-a împins pe Rădoi să renunţe la prima reprezentativă şi critică alegerea federalilor după plecarea lui Victor Piţurcă.

„Adevărul": Credeţi că este normal să-i fie prelungit contractul lui Răzvan pe cinci ani?

Victor Becali: Eu nu cred că există acest contract pe cinci ani şi nici nu cred că ar fi normală o prelungire! Ca să-i propui unui antrenor aşa ceva trebuie să ai argumente. Trebuie să baţi pe cineva, să te califici. Dar noi nu batem Albania, Belarus, nu jucăm nimic.

Merita Răzvan Lucescu să vină la naţională?

Sincer, nu. Dar nimeni nu l-a crititcat când a venit. Din punctul meu de vedere, Petrescu e primul care merita. Apoi, Andone şi Rednic. Chit că lui Rednic i se spune „Puriu", că e „Strâmb" (râde cu poftă). Era şi el o soluţie.

Dar nu a fost Răzvan Lucescu primul ofertat. S-a discutat şi cu Mircea Lucescu, se vorbea şi de Bölöni.

Ştiu că s-au dus după Lucescu senior la Marsilia să-l convingă, dar de fapt, să pregătească terenul pentru Răzvan. Dacă noi credeam că vine Lucescu cel bătrân, chiar eram labili psihic, cum crede fi-su. Bölöni nu se mai întoarce la naţională sau în ţară. Are o cotă ca antrenor, cluburile nu şi-l permit. Şi când locuieşti în Franţa, ai altă mentalitate, viaţă. Nu-ţi mai vine să te întorci.

Se spune că declaraţiile dumneavoastră au un interes la mijloc. Lucescu lasă de înţeles că acum nu mai aveţi intrare la naţională, să vă impuneţi jucătorii.

Eu n-am niciun interes să-lcritic pe Răzvan Lucescu, dar acum nu am voie să-mi spun şi eu părerea? Credeţi că nu-mi doresc să câştige naţionala? Ca băieţii mei să fie bine văzuţi, să aibă rezultate, calificări, meciuri jucate. Credeţi că eu nu vreau să-ifie bine lui Lobonţ, Chivu sau Ştefan Radu? Cum să fac eu presiuni pentru ca jucătorii pe care îi reprezint să fie titulari la naţională? Păi, puteam să fac aşa ceva când era Piţurcă sau Iordănescu? Văd că Răzvan îmi reproşează aceste lucruri. Eu cel mai câştigat am ieşit cu Răzvan, care l-a folosit pe Zicu, într-un moment în care nu era cazul.

Care este adevărul: avem sau nu jucători pentru naţională?

Eu cred că avem fotbalişti de valoare: Chivu e la campioana Europei, Ştefan Radu joacă la echipa de pe primul loc din Italia, Raţ, la fosta câştigătoare a Cupei UEFA. Săpunaru la Porto şi se mai pot da nume. Jucători avem, dar Răzvan nu a ştiut să-i folosească. Aici e problema.

Totuşi, nu vine nimic din spate...

Da, aici e o problemă. Nu există nimic, un proiect. Belodedici e un băiat bun, cumsecade, cu performanţe ca jucător. Dar, la FRF, ca director la centrul de copii şi juniori, îţi trebuie cineva cu personalitate, bătăios, care să se lupte pentru viitor.

Au mai început câteva proiecte. Hagi sau Popescu au investit în şcoli de fotbal.

Eu mă cert mereu cu Hagi pe această temă, iar el îmi răspunde: „Fotbalul mi-a dat mie toţi banii ăştia, acum trebuie să fac şi eu ceva pentru copii". El ştie că investeşte milioane de euro într-un sac fără fund. Şi Gică Popescu la fel. 

Dacă ar fi să zicem aşa: Giovanni, preşedinte la Dinamo, Hagi, selecţioner şi Gică Popescu preşedinte la FRF. V-ar conveni?

Giovanni a fost la Dinamo, iar Hagi şi Popescu sunt doi dintre cei mai buni prieteni ai mei. Eu vreau să văd marii fotbalişti în jurul naţionalei: Petrescu, Popescu, Hagi. Îmi doresc ca ei să conducă fotbalul nostru. Au o experienţă pozitivă, relaţii şi, ce este cel mai important, bani foarte mulţi.

Cu Pădureanu şi Sabău v-aţi împăcat?

De Pădureanu nu am ce să discut. Pentru mine o mare dezamăgire este însă Sabău. Era un băiat pentru care aş fi fost în stare să fac orice. Când a fost să-l aducă la Bistriţa pe Sepsi m-a sunat de zece ori pe zi să-l las să vină, iar când Sepsi a plecat la Benfica, el s-a dus personal să negocieze, împreună cu jucătorul. Asta este viaţa.

Sunt jucători pe care i-aţi impresariat şi care nu au ajuns departe. Mitea e unul dintre ei...

De Mitea îmi pare foarte rău. Când era la Ajax îmi cerea să-i găsesc contract de un milion de euro! Lazio s-a interesat de el, dar nu putea să-i ofere un aşa contract. A ajuns la Dinamo apoi, i-am zis să joace şi să nu se uite la bani, că trebuie să-şi ia viaţa de la capăt. Nu m-a ascultat, a luat-o pe un drum greşit. Păcat că s-a pierdut devreme.

"Nu mai avem fotbalişti de valoare şi din cauza străinilor de mâna a treia care ajung în Liga I. N'Doye joacă pentru el, iar singurul care contează e Wesley, dar şi el face două, trei meciuri bune şi după aia se pierde."

„Adrian Mutu nu se va schimba niciodată"

Adrian Mutu (nr. 10) este văzut de mulţi drept salvatorul naţionalei  Foto: Petrică Tănase



Mutu este aşteptat la naţională. Credeţi că s-a cuminţit?

O spun cu sinceritate, chiar dacă Adi o să supere pe mine, dar eu nu cred că el o să se mai schimbe acum. El poate să facă orice când ţi-e lumea mai dragă! Aici un antrenor face diferenţa. Lui Prandelli de ce nu i-a făcut Mutu probleme? El a scos mereu ce e mai bun din el. Şi Piţurcă la fel. Cât e el de sever şi de dur, dar Piţi ştie cum să trateze un jucător de valoare, să-l apropie. Ştiţi ceva? M-am întâlnit cu Răzvan şi am avut o discuţie.

I-am spus aşa: «Cu Chivu nu o să ai probleme că e băiat cuminte. În schimb, cu Mutu, trebuie să-ţi faci treaba, nu trebuie să încerci să fii prieten cu el». Mutu nu se mai poate schimba la vârsta asta. El nu se simte bine dacă nu are probleme. Răzvan ştiţi ce mi-a zis? Că Adi s-a schimbat şi că are încredere în el! Dacă Răzvan ştia ce să facă, după escapada lui Mutu după meciul cu Serbia, ieşea pe post şi spunea: „Eu l-am învoit pe Mutu". Şi Adi făcea atunci orice pentru el! Intra cu capul în pereţi pentru Răzvan.

Şi, aveţi încredere că-lva chema pe Mutu după ce Adi îşi va ispăşi pedeapsa?

Păi, nu mai are încotro. Este presat de rezultate. Acum văd că spune despre Mutu că are uşa deschisă la echipa naţională.

În ce stadiu mai e procesul cu Chelsea?

Se ocupă avocaţii. Sunt recursuri făcute care se judecă, cei de la FIFA nu-şi permit să-l suspende. Procesul a plecat prost încă din Anglia, noi sperăm să obţinem o rejudecare.

În vară, în presă apăreau numeroase oferte pentru Mutu. Pleca din Italia, dacă nu apărea povestea cu sibutramina?

Da, era posibil. Eu am încredere că după această suspendare va reveni la forma de acum un an şi vor mai fi oferte pentru el.

Ce se va întâmpla cu Ştefan Radu? Rămâne la Lazio sau pleacă la Manchester City în perioada de transferări?

El mai are doi ani de contract cu Lazio. Oferta lui Manchester City este de actualitate. Antrenorul englezilor, RobertoMancini, îl cunoaşte pe Radu din campionatul Italiei, iar când City a jucat la Timişoara în Liga Europa, s-a întâlnit cu fratele meu.

Ziariştii din Italia spun despre dumneavoastră că sunteţi agresiv la negocieri...

Păi, cum să fiu? Să-l las pe Ştefan Radu să plece gratis? Kolarov avea la Lazio salariu de 250.000 de euro. Îi spunea mereu lui Fane: „Băi ţigane, cine ţi-a făcut mă contractul ăsta beton?". Ştefan Radu câştigă 500.000 de euro pe an! Acum, Kolarov are la City 3,5 milioane de euro. Radu e bine mersi, nu este disperat să plece, mai ales că traversează o perioadă foarte bună. Şi, în plus, e dedicat total fotbalului. De trei ani, de când e la Roma, nu a fost în nicio discotecă! Chivu şi el la fel, nici la Roma şi nici la Milano nu a intrat decât de vreo trei sau patru ori în cluburi.

„La lot fiecare face ce vrea şi spune ce vrea"

Adrian Mutu (nr. 10) este văzut de mulţi drept salvatorul naţionalei  Foto: Petrică Tănase

Lucescu jr (stânga) şi Lupescu, ţinta criticilor  Foto: Adevărul



Se poate spune că este un moment zero la naţională? Au început deja jucătorii să renunţe. Rădoi este primul, după ce a fost criticat de Lupescu.

Naţionala e într-un moment critic. S-a pierdut controlul. Jucătorii spun ce vor, oficialii la fel. Ce trebuia să se bage Lupescu? De ce îţi dai tu cu părerea despre jucătorii naţionalei? Adică eşti tu cumva selecţionerul României?! Răzvan ar fi trebuit să fie deranjat de aceste declaraţii. De la bun început trebuia să fi avut o discuţie în care să-i fi spus lui Lupescu să nu vorbească despre jucători. Până la urmă cu ce drept critică Lupescu acum şi de ce nu critica pe vremea lui Piţurcă?

Dinu Gheorghe a spus că nu l-a văzut pe Zidane să critice selecţionerul Franţei, aşa cum a făcut Hagi cu Răzvan...

Nici eu nu l-am văzut pe antrenorul Franţei să spună că poporul lui e labil pshic.

Din Liga I urmează vreun transfer important?

Eu sper că da. Trebuie să recunosc că jucătorii pe care îi am acum nu sunt încă pregătiţi să joace la echipe de pe primele locuri din Italia sau Spania, dar la formaţii de mijlocul clasamentului. Bogdan Stancu, Cristi Tănase, Marius Alexe, Cosmin Matei sunt jucători foarte buni. Mai e şi Marius Constantin, iar la el eu zic că e momentul să facă saltul la un club puternic.

Ce antrenor credeţi că va face carieră din campionatul nostru?

Eu cred în Dorinel Munteanu. Acum, din Liga I, Oţelul îmi place cel mai mult ca joc şi apoi Rapid. Eu nu cred ce s-a spus despre Munteanu, cu blaturi şi alte tâmpenii. El e un antrenor muncitor, aşa cum a fost şi ca jucător. Când a venit la Steaua a făcut aceeaşi greşeală ca şi Ilie Dumitrescu: a promis multe. Trebuia să aibă răbdare, să construiască în timp.

Cum aţi început această meserie, de impresar?

Încă dinainte de '90 eram prieten cu fotbalişti ca Hagi, Cornel Dinu, Orac sau Cămătaru. Fratele meu (n.r.- Ioan Becali) a fost la Europeanul din '84, şi-a întărit nişte relaţii în Italia şi Spania. Aşa am îmbrăţişat amândoi această meserie.

Criza v-a afectat?

Pentru mine impresariatul a devenit un hobby, nu mai e o afacere. Dacă nu aş avea business-urile mele şi m-aş axa doar pe vânzarea fotbaliştilor, aş simţi din plin criza.

Ce jucători v-au adus cei mai mulţi bani?

Cu siguranţă, Hagi şi Popescu. Chivu şi Mutu la fel.

Greşeli aţi făcut?

Singura a fost aceea cu portughezul Cristiano Ronaldo (n.r.- fraţii Becali nu l-au reprezentat pe jucător pentru că a cerut un Porsche).

Cu Mourinho cum a început prietenia?

L-am cunoscut în 1998. Era trimisul lui Van Gaal la Europeanul de tineret. Aş vrea să-l văd şi eu pe Răzvan că se luptă pentru jucătorii săi cum s-a luptat mereu Mourinho. 

Victor Becali despre...

Victor Piţurcă - Încăpăţânat

Adrian Mutu - Nebun frumos

Adrian Mititelu - Sufletist

Gică Popescu - Caracter

Răzvan Lucescu - „Labil"

Jose Mourinho - Fenomen

Mircea Sandu - Conducător

Lucescu jr (stânga) şi Lupescu, ţinta criticilor  Foto: Adevărul
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite