Vezi cât câştigă arbitri români faţă de cei străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Balaj este considerat cel mai bun arbitru din ţară
Cristi Balaj este considerat cel mai bun arbitru din ţară

De cele mai multe ori sunt actorii principali în meciurile din Liga 1, greşelile lor influenţănd decisiv rezultatele finale. Arbitrii români au însă şi motive de mulţumire din punct de vedere financiar, chiar dacă sumele nu se compară cu cele din campionatele puterice ale Europei.

Un arbitru de centru din Liga 1 câştigă pentru fiecare meci câte 5,340 de lei, sumă din care trebuie să-şi asigure transportul, cazarea şi pregătirea fizică. În medie, un arbitru bun din România conduce aproximativ 17 meciuri pe sezon, iar Cristi Balaj, considerat cel mai bun central la ora actuală, estimează că "într-un sezon câştig aproximativ 15.000 de euro".

Suma este comparabilă cu cea din Portugalia, însa poate stârni invidii când vine vorba de banii pe care îi primesc arbitri din Spania sau Anglia.

În Spania, un arbitru de centru câştigă 6.000 de euro pentru fiecare meci, în timp ce un tuşier încasează câte 2.000 de euro. Spre exemplu, în sezonul precedent Alberto Undiano Mallenco a condus 17 meciuri, ceea ce înseamnă că a încasat 102.000 de euro, cam cât un jucător important din Liga 1.

Nici arbitri din Anglia nu au motive să se plângă, Howard Webb încasând în sezonul precedent 150.000 de lire. Din acest motiv, el a renunţat la meseria de poliţist şi s-a dedicat în totalitate arbitrajului.

Arbitri de top primesc un bonus important şi în meciurile europene. Baremul iniţial este de 1.000 de euro, la care se adaugă o diurnă de 200 de euro pe zi, plus încă diverse bonusuri în funcţie de ţara din care provin.

Nemţii primesc un bonus de 3.600 de euro pe meci, italienii 3.400 de euro, spaniolii 3.000 de euro, iar francezii 2.750 de euro.

Sursa: Onlinsport

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite