Vaslui, gratis şi buni, Dinamo, scumpi şi slabi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Ganea
Liviu Ganea

Dintre candidatele la titlu, echipa lui Porumboiu a făcut cele mai bune afaceri cu transferurile din iarnă, aducând fără bani jucători care s-au impus în primul „11“, în timp ce „câinii“ au ieşit cel mai prost.

Au trecut deja cinci etape de la reluarea campionatului şi se pot trage unele concluzii în legătură cu eficienţa transferurilor făcute în iarnă de formaţiile care trag la titlu.

Din punct de vedere al abordării campaniei de achiziţii, cele cinci echipe, CFR Cluj, Dinamo, Vaslui, Steaua şi Rapid, se pot împărţi în două grupe: cele care au fost dispuse să plătească bani buni pe jucători şi cele care au preferat să aducă fotbalişti liberi de contract.

Steaua a nimerit trei din cinci

Din prima categorie fac parte Steaua şi Dinamo. Roş-albaştrii au investit cea mai mare sumă dintre toate grupările de Liga 1, Gigi Becali scoţând din buzunar aproape 3 milioane de euro pentru cinci jucători. Dar, spre deosebire de alte campanii de transferuri, aceasta pare a da rezultate.

Trei dintre nou-veniţi şi-au câştigat fără probleme locurile de titulari, Chipciu, Chiricheş şi Pârvulescu, ultimul marcând şi un gol de senzaţie cu Astra. Chiricheş şi Pârvulescu au jucat în toate cele cinci meciuri, în timp ce Chipciu l-a ratat doar pe primul, dar şi atunci din cauza unei accidentări. Ceilalţi doi, Machado şi Dănănae, pot fi trecuţi la categoria experimente nereuşite.

Dinamo şi-a adus doar rezerve

Fie că a fost vorba de strategie, pentru a aduce un plus doar lotului şi nu primului „11", fie că aşa s-a nimerit, până la urmă la Dinamo a ieşit prost cu transferurile din iarnă.

„Câinii" au cheltuit aproape 700.000 de euro pentru 5 fotbalişti, dintre care niciunul nu s-a impus ca titular. Cele mai multe minute le-a bifat Platini, care a profitat însă şi de suspendarea lui Niculae cu Vaslui, dar singurul care a arătat, cât de cât, ceva, a fost Cosmin Matei. În rest, Strătilă şi Curtean sunt doar soluţii de repriza a doua, iar Tameş de avarie. Oricum, de remarcat că, deşi toţi cinci sunt jucători de atac, niciunul nu a înscris vreun gol în aceste cinci etape! În care Dinamo a strâns doar cinci puncte...

Vaslui, patru-cinci titulari noi

Din a doua categorie a echipelor, cele care au luat jucători liberi de contract sau foarte ieftini, se remarcă FC Vaslui. Moldovenii par că au ieşit cel mai bine din această campanie de achiziţii. În afara faptului că şi-au adus un antrenor nou şi cu firmă, Augusto Inacio, vasluienii au nimerit-o şi la transferuri.
Porumboiu a legitimat opt jucători în iarnă, pentru care nu a plătit niciun euro, dar dintre care patru-cinci şi-au găsit deja un loc de titular! Borjan, în poartă, Paito fundaş stânga, N'Doye şi Stanciu la mijloc, iar Anderson care poate juca şi fundaş şi închizător, sunt fotbaliştii care au intrat în prima echipă.

Lor li se adaugă şi Marius Constantin, care poate fi socotit, practic, şi el un nou-venit, pentru că n-a jucat decât un meci în tur, după care n-a mai putut fi folosit din cauza interdicţiei la transferuri a vasluienilor.

Click pe infografie pentru a mări



Rapid, gratis iei, gratis joacă

Giuleştenii au menţinut linia transferurilor din era Copos. Adică fără bani. Dar dacă în vară, spre exemplu, le-a mai ieşit, Alexa şi Deac devenind oameni de bază, acum n-au nimerit mai nimic.

Repatriat de la Köln, Ioniţă n-a reuşit să-l înlocuiască pe accidentatul Pancu, marcând un singur gol, şi acum a intrat în conflict şi cu Răzvan Lucescu, care l-a scos din lot înainte de meciul de Cupă cu Vaslui. Pavlovic a venit doar ca dublură pentru Alexa, cei doi făcând cu schimbul în momentul în care unul dintre ei e suspendat din cauza galbenelor, Vâtcă a jucat numai când Coman e menajat de furia fanilor, iar despre Sotelo nu cred că vom mai auzi până la finalul campionatului. Rezultat? Nicio soluţie pentru Răzvan. Şi aceasta poate fi şi o explicaţie pentru faptul că Rapid, cu doar patru puncte în cinci etape, ar fi la retrogradare într-un clasament al returului. Doar Mioveni, Astra şi Petrolul ar sta mai slab ca giuleştenii.

CFR n-are nevoie de transferuri

Ardelenii şi-au vândut în iarnă poate cei mai buni doi oameni din tur, pe Renan şi pe Weldon. În locul lor au adus însă substituenţi de nivel secundar. Vranjes şi Godemeche să facă amândoi cât Renan, iar Liviu Ganea, rezervă la Dinamo, poate doar să intre câteodată în locul lui Kapetanos.

Cu toate acestea, CFR Cluj pare că nu resimte lipsa unor întăriri de valoare. E singura echipă neînvinsă în aceste cinci etape din 2012, în care a strâns 11 puncte. Iar de la locul doi la finalul turului, la un punct în spatele lui Dinamo, acum e lider detaşat, la cinci puncte de „roş-albi".

5,5 milioane de euro a încasat CFR Cluj în această iarnă pe transferurile lui Weldon şi Renan, din care a investit doar 100.000 de euro.

Puncte obţinute în retur

Vaslui    12
CFR Cluj    11
Steaua    10
Dinamo    5
Rapid    4

infografie
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite