Vasile Iordache: „70% din calificare depinde de Tătăruşanu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul mare goalkeeper al roş-albaştrilor crede că Steaua va ajunge în primăvara europeană după un 0-0 obţinut pe „San Paolo“ pe mâna portarului ei. Din Qatar, Vasile Iordache a vorbit pentru „Adevărul“ despre crucialul meci din această seară.

„Adevărul": Aţi fost supranumit „Eroul de pe Wembley" după ce aţi închis poarta României într-un meci cu Anglia, 0-0. Cum ar putea să facă Tătăruşanu acelaşi lucru la Napoli?

Vasile Iordache: În primul rând, trebuie să aibă baftă! Calităţi are, am înţeles că e şi un băiat serios. Acum trebuie să demonstreze că merită banii care s-au plătit pentru transferul lui.

Cât de important e rolul portarului într-un meci cu o miză atât de mare?

Portarul nu-ţi poate câştiga meciul, dar, eu spun că la Napoli soarta calificării depinde de Tătăruşanu în proporţie de 70 la sută! Contează enorm ca jucătorii să ştie că au spatele asigurat. Că în poartă e unul care sare din bară în bară ca o pisică, iese pe centrări şi boxează toate mingile. Dacă fundaşul e liniştit în privinţa portarului, nu o să-i mai tremure chiloţii pe el.

Vor fi 60.000 de italieni în tribune. Există riscul ca Tătăruşanu să fie copleşit de emoţii?

Emoţiile se risipesc după prima minge apărată. După aceea, nici nu-i mai auzi pe spectatori. Ei sunt cu treaba lor, tu cu treaba ta. Iar, dacă eşti fluierat, asta ar trebui să te ambiţioneze.

Unde trebuie să mai progreseze Tătăruşanu?

Toată viaţa ai de învăţat. În momentul ăsta însă, cea mai mare problemă pentru Tătăruşanu e că n-are un înlocuitor, o rezervă, care să-l preseze. Lungu e un copil, iar Zapata la echipa a doua. Asta îl va trage înapoi pe Tătăruşanu, la un moment dat, fiindcă, oricât de serios ai fi, dacă n-ai concurenţă, te mai culci pe-o ureche. E o problemă pe care Steaua trebuie să o rezolve.

Apropo de Zapata, ce impresie v-a lăsat ca portar?

A avut nişte prestaţii bune la început, dar apoi s-a plafonat. El a venit în România pentru bani şi cu asta am spus totul. Nu mai are cum să crească.

Ştiu că suferiţi la toate meciurile Stelei, chiar dacă sunteţi în Qatar. Ce presimţiţi că va fi la Napoli?

Un meci nul, că parcă prea s-au umflat în pene ăştia de la Napoli! Până la urmă, ei traversează un moment bun acum, dar, în general, sunt o echipă de locurile 10-12 în Italia.

"La ora asta Steaua mi se pare o echipă dezolantă! Poate că acum, după venirea lui Meme Stoica, va fi altceva."

Cine este Vasile Iordache



Fostul mare portar al Stelei şi al echipei naţionale a jucat 12 ani în Ghencea, unde a bifat 231 de partide. A câştigat două titluri şi două cupe în tricoul roş-albastru. Vasile Iordache (60 de ani) a făcut meciul vieţii în „tricolor" la data de 29 aprilie 1981.

Atunci, într-o partidă de calificare pentru Mondialul din 1982, România a ţinut Anglia în şah, în faţă a 70.000 de spectatori. Acum, „Eroul de pe Wembley" face parte din stafful lui Cosmin Olăroiu la Al-Sadd. Deşi la Doha s-a format o adevărată colonie stelistă, cu Oli, Necula, Iordache, Pedrazzini şi Hippoliti, fostul goalkeeper al roş-albaştrilor suferă cel mai mult pentru formaţia din Ghencea.

„Nu ratează niciun meci, iar, dacă nu vede în direct un joc, sună din zece în zece minute ca să afle scorul. Când pierde Steaua nici nu mai vorbeşte cu noi", ne-a povestit, râzând, Olăroiu.

Lavezzi nu va juca

Accidentat, internaţionalul argentinian nu a putut fi recuperat de medici, iar antrenorul Walter Mazzarri nu l-a inclus pe Lavezzi nici măcar în lotul convocat pentru meciul de astăzi. Astfel, Steaua a scăpat de una dintre laturile "triunghiului" Lavezzi - Hamsik - Cavani, principalul atu al italienilor în acest sezon.

Extrem de tehnic, sud-americanul a marcat de şase ori în Serie A şi o dată în Liga Europa, fiind considerat indispensabil pentru forţa ofensivă a lui Napoli. Pentru înlocuirea lui Lavezzi, tehnicianul Mazzarri va apela, cel mai probabil, la serviciile columbianului Zuniga, însă nu este exclusă utilizarea unui alt argentinian, Sosa, sau chiar a româno-italianului Dumitru Cardoso.

O altă absenţă nedorită pentru italieni este cea a uruguayanului Gargano, suspendat, a cărui rol la mijlocul terenului va fi preluat, în această seară, de algerianul Yebda.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite