Vali, inginerul de la Griviţa Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Argăseală s-a remarcat ca un bun executant al ordinelor venite  „de la Palat“
Valeriu Argăseală s-a remarcat ca un bun executant al ordinelor venite „de la Palat“

Cotidianul „Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Valeriu Argăseală. Actualul director economic al Stelei, Valeriu Argăseală, s-a născut la 14 august 1955 în comuna buzoiană Beceni, acolo unde mai locuiesc şi astăzi o parte dintre rudele sale.

Valeriu Argăseală a mai avut încă trei fraţi: Ion, care a decedat în urmă cu patru ani, Nicolae şi Tiberiu, ultimul fiind stabilit la Băicoi, în Prahova, unde a şi jucat fotbal în timpul comunismului. „Vali nu prea le avea cu fotbalul, i-a plăcut mai mult cartea! Ba chiar, dacă nu ştia lecţiile, mai lua şi câte o bătaie de la părinţii noştri! Oricum, i-a mers mintea, a făcut Electrotehnica la Bucureşti", povestea, în urmă cu câţiva ani, Tiberiu Argăseală. „Treaba asta cu şcoala i s-a tras de la o fată cu care era coleg. Era febleţea directorului şi avea mereu note peste ale lui. Ambiţia era să o depăşească, să arate că e mai bun, că ea e favorizată pentru că are profesor sus-pus! Când noi mai ieşeam pe la un fotbal, el rămânea acasă, să mai citească şi să fie mai bun decât fetişcana aia!", a mai spus fratele oficialului Stelei.

A ieşit «şifonat» la un meci din Buftea!

Pentru că n-a fost la fel de talentat ca şi Tiberiu, Vali a îmbrăţişat o carieră în arbitraj, acolo unde un alt frate, Nicolae, eşuase. „Nicu, al doilea frate, se apucase de fluierat. Însă n-a avut noroc şi, din cauza vârstei, n-a promovat. Iar Vali i-a zis: «Lasă, frate, că mă bag eu şi să vezi că o să ajung mare!». Uite că s-a ţinut de cuvânt", a mai povestit Tiberiu Argăseală.

Ca toţi începătorii în ale arbitrajului, Valeriu Argăseală n-a scăpat nici el corecţiile fizice atât de obişnuite în eşaloanele inferioare. „Până nu primeşti prima bătaie pe teren, nu ai fost botezat ca arbitru. Eu am păţit‑o la Buftea, într-un meci din Divizia Onoare. I-am dat un «roşu» jucătorului Borcan, iar el a venit la mine şi mi-a luat cartonaşul... cam brutal. Eram şi eu destul de tânăr, eram la început", a povestit recent cel poreclit Agoniseală în lumea fotbalului.

A lucrat la Atelierele Griviţa Roşie

Arbitrul asistent Valeriu Argăseală s-a făcut însă repede remarcat, el ajungând chiar şi pe lista FIFA la sfârşitul anilor '90. De asemenea, directorul economic al Stelei a bifat şi două partide ca arbitru de centru în primul eşalon, în sezonul 1990-91. „Când eram arbitru, făceam antrenamente atât în Ghencea, cât şi pe Dinamo, pe urmă pe Tineretului. Aşa era pe atunci, nu erau suspiciunile de acum", a mai povestit Argăseală. După ce şi‑a încheiat cariera, în 2000, a rămas încadrat o perioadă la Atelierele Griviţa Roşie, acolo unde lucrase şi când era arbitru, după care a trecut pentru scurt timp şi la Asociaţia Municipală de Fotbal Bucureşti.

Meme l-a adus în Ghencea

În Ghencea a ajuns în mai 2003, fiind adus de Mihai Stoica, care avea nevoie în club de un bun cunoscător al regula­men­telor sportive. La început, Argăseală a fost doar secretar general, însă după doi ani a fost promovat ca director executiv.

După plecarea lui Stoica, petrecută în mai 2007, Argăseală a ajuns preşedintele Stelei şi omul de încredere al patronului Gigi Becali. Ulterior, Stoica şi Argăseală au devenit duşmani, Meme susţinând la un moment dat că fostul arbitru asistent l-a trădat! Întrucât Steaua n-a obţinut niciun trofeu cu Argăseală preşedinte, Gigi Becali a hotărât să ia măsuri, deşi fostul arbitru asistent s-a remarcat în tot acest răstimp ca fiind un excelent executant al ordinelor patronului.După revenirea lui Piţurcă în Ghencea, Argăseală a fost retrogradat pe postul de director economic, pe care-l ocupă şi în prezent, chiar dacă fostul selecţioner a părăsit clubul.

Pe toate feţele

Afaceri: Nu are, trăieşte doar din banii câştigaţi de la Steaua.
Avere: A strâns o avere frumuşică în cei şapte ani când a activat în Ghencea. E plătit cu 5.000 de euro pe lună şi deţine mai multe terenuri, în Ilfov, Bucureşti şi Buzău, respectiv trei case de locuit şi două autoturisme.
Defect: A fost acuzat, de-a lungul timpului, de mai mulţi oameni de fotbal, că ar fi un om cu mai multe feţe.
Calitate: Este un adevărat specialist în regulamente sportive.
Familie: E căsătorit cu Mirela, care lucrează ca şi consilier în cadrul Ministerului Muncii şi are o fată, Ruxandra, în vârstă de 19 ani, şi un băiat, Alexandru, 22 de ani.
Performanţe: A ajuns pe lista FIFA ca arbitru asistent. Sub conducerea sa, Steaua s-a calificat de două ori consecutiv în grupele Ligii Campionilor (2007, 2008).

Note „Adevărul"

Corectitudine: 5/10
Influenţă: 8/10
Credibilitate: 5/10
Abilitate: 9/10
Relaţii: 8/10
Cunoscător fotbal: 7/10
Profesionalism: 7/10

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite