Valentin Iliev : „Puyol e modelul meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meciul cu Vaslui ar putea consemna debutul stoperului de 31 de ani la Steaua. Într-un an şi jumătate, cât are contract, el va încasa 430.000 de euro din prime şi din salarii. Bulgarul care a impresionat la Craiova prin calităţile sale fizice şi tehnice, a acceptat un dialog amplu cu „Adevărul“.

„Adevărul": Cum ţi se pare Cîrţu? E un antrenor exigent cum se spune?

Valentin Iliev:
Până acum, este foarte OK. Recunosc însă, nu am reuşit încă să-mi fac o părere ca lumea despre el. A venit de prea puţin timp la echipă. Totuşi, se comportă cu noi foarte bine. Îmi place stilul lui.

Cum e campionatul românesc, faţă de cele din Bulgaria, Rusia şi Ucraina, pe care le cunoşti foarte bine?

Dintre toate, Rusia mi s-a părut cea mai puternică, iar Liga I vine tare din spate. Este peste prima divizie din Bulgaria, asta e clar! Şi campionatul Ucrainei, logic, este la un nivel foarte ridicat. Uitaţi-va numai la Şahtior, face furori în Liga Campionilor. Asta spune multe despre valoarea echipelor de-acolo.

Ce atacant ţi-a pus cele mai mari probleme până acum?

Îmi place să cred că nu am probleme mari cu nimeni, am mare încredere în calităţile mele. Dar m-au impresionat Junior Moraes şi Bogdan Stancu. Fotbalul românesc a pierdut foarte mult prin plecarea lor. Sunt doi fotbalişti excelenţi.

Eşti un fundaş recunoscut pentru faptul că marchezi des. Ai vreun secret?

Nu. Sunt fericit când înscriu, îmi place să fac asta, să urc în atac, să dau gol, dar mai important e să-mi fac treaba în defensivă. Acolo e locul meu!

Ce îţi place şi ce nu-ţi place la România?

Pentru mine nu contează atât de mult ţara în care evoluez. Cât timp am familia alături, mă simt bine oriunde. E frumoasă România. M-am simţit bine la Craiova, acum sunt fericit la Bucureşti. Sincer, chiar n-am găsit nimic care să nu-mi placă...

Iei în calcul posibilitatea de a rămâne definitiv aici?

Nu, îmi place ţara voastră, dar eu iubesc enorm Bulgaria şi mă voi întoarce acolo după ce închei socotelile cu fotbalul!

În 2005, din postura de căpitan la ŢSKA, ai marcat golul victoriei împotriva celor de la Liverpool, scor 1-0, în preliminariile Ligii.

A fost un moment extraordinar în cariera mea. Să înscrii contra unei formaţii ca Liverpool e ceva magic. Iar atunci când echipa ta mai şi câştigă prin golul tău, nu poţi decât să te simţi în al nouălea cer.

Care este clubul la care visezi să joci?

Acum e cam târziu, dar echipa mea preferată din străinătate e FC Barcelona. E lesne de-nţeles de ce.

Cine ţi-a influenţat decisiv cariera?

Mi-a plăcut fotbalul de mic copil, nu am fost forţat să fac sportul ăsta. Tata a avut un aport important în deciziile mele. E normal când ai ca părinte un fost mare fotbalist. Dintotdeauna mi-am dorit să-i calc pe urme şi sper că am reuşit să port cu mândrie numele familiei.

Ce idoli ai avut când erai mic?

N-aveam niciun fotbalist preferat. Acum însă, îmi place foarte mult de Carles Puyol, de la FC Barcelona. E un fundaş fantastic, are spirit de sacrificiu, plasament, intervenţii. Ce să mai, e jucătorul complet! E modelul meu.

3 trofee a cucerit Iliev cu ŢSKA Sofia: două titluri de campion şi o cupă a Bulgariei.

20 de selecţii la echipa naţională a strâns până acum Iliev.

24 de tatuaje religioase are fundaşul Stelei.

5 este numărul echipelor la care a evoluat până acum bulgarul: Botev Vraţa (Bulgaria), Metalurg Zaporoje (Ucraina), ŢSKA Sofia (Bulgaria), Terek Groznîi (Rusia) şi Universitatea Craiova.

„Tănase nu trebuia pus căpitan"

Sorin Cîrţu (foto) a vorbit ieri despre noua schimbare a căpitanului echipei, după ce Ciprian Tătăruşanu a preluat acest rol de la „Dodel". „Banderola n-a avut un impact aşa mare asupra lui Cristi Tănase, nici când i s-a dat, nici când i s-a luat. Poate a fost o decizie grăbită alegerea sa ca şi căpitan", a spus tehnicianul roş-albaştrilor. „Dodel" a primit banderola de la Nicoliţă după instalarea lui Ilie Dumitrescu pe bancă şi şi-a păstrat rolul de lider şi în timpul mandatului lui Marius Lăcătuş.

Va discuta cu Gigi despre Andrei Ionescu

După ce l-a reactivat pe Răduţ, Cîrţu a mărturisit că va discuta cu Gigi Becali despre situaţia lui Andrei Ionescu. „Viitorul lui la Steaua depinde de interesul pe care îl acordă patronul. Foarte mulţi jucători de aici vor depinde de acest lucru, pentru că antrenorul este obligat să facă politica clubului la care este angajat! Este şi cazul fotbaliştilor cărora li se termină angajamentele în vară, precum Geraldo şi Emeghara, care nu trebuie să se simtă prejudiciaţi", a explicat „Sorinaccio", lăsând de înţeles că ultimii doi jucători nominalizaţi de el vor evolua din ce în ce mai puţin pentru trupa din Ghencea.

"Vasluiul o echipă care îţi dă frisoane, pentru că are în componenţă jucători valoroşi, precum Wesley, Adailton, Sânmărtean."
Sorin Cîrţu
antrenor Steaua

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite