Un „câine“ cu dispensă de la Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ prezintă săptămânal povestea numelor mari din fotbalul nostru. Astăzi: Ion Pârcălab, unul dintre fotbaliştii cărora fostul dictator le-a permis să plece afară în anii ’70. Fosta glorie a lui Dinamo a fost lăsată de comunişti să joace în străinătate, la Nimes, ca urmare a relaţiilor bune dintre România şi preşedintele Franţei, Georges Pompidou.

S-a remarcat la UTA, dar a făcut carieră la Dinamo. Ion Pârcălab a jucat nouă ani în „Ştefan cel Mare", după care a fost unul dintre puţinii norocoşi care au apucat să joace în străinătate, pe vremea comuniştilor. A fost poreclit de suporteri „Săgeata Carpaţilor". De ce? Pentru că a rămas un model de executare a centrării din alergare, fiind o extremă clasică. Ion Pârcălab a fost unul dintre cei doi fotbalişti cărora Nicolae Ceauşescu le-a permis să evolueze în străinătate, în anii '70. „Primarul de la Nimes i s-a plâns lui Ceauşescu, în timpul unei vizite a preşedintelui acolo, că echipa locală retrogradează, şi i-a cerut jucători. Francezii au venit la o finală a Cupei României, m-au văzut, m-au plăcut şi au decis să mă transfere", a povestit Pârcălab.

Nu doar „Săgeata Carpaţilor" a mers la Nimes, ci şi Florea Voinea, de la Steaua. Drumul dinamovistului şi al stelistului până la noua lor formaţie a fost o adevărată aventură. Când au ajuns în Franţa, pe cei doi nu i-a aşteptat nimeni. Au fost uitaţi de oficialii lui Nimes pe aeroport, unde, timp de o zi întreagă, Pârcălab şi Voinea s-au hrănit numai cu nuci!

A spus „Nu" rasismului

În plus, cei doi români nu au fost întâmpinaţi cu prea mare bucurie la club. Jucătorii aveau impresia că noile achiziţii veniseră ca să le ia locul „autohtonilor". „Ei voiau să ne trimită înapoi. Asta până la un meci în care Voinea a dat patru goluri şi după care nu ne-a mai scos nimeni dintre titulari", a spus Pârcălab. Fosta extremă s-a integrat printre francezi şi datorită „serviciului" pe care l-a făcut. A acceptat să stea în aceeaşi cameră cu un jucător din Martinica pe care toată lumea îl evita. Motivul? Fotbalistul respectiv era de culoare!

A câştigat 1.500 de dolari pe an în franţa

Cât a evoluat în Franţa, Pârcălab i-a calificat pe cei de la Nimes în fiecare sezon în cupele europene. „Dacă aş fi avut mintea de acum, nu m-aş mai fi întors în România, aş fi rămas la Nimes, unde m-am simţit extraordinar", a recunoscut Pârcălab. Pentru transferul dinamovistului în Franţa, Federaţia Română de Fotbal a primit 25.000 de dolari, iar din banii câştigaţi în Hexagon, jucătorul şi-a cumpărat un Ford Escort, cu 4.000 de dolari. Salariul românului a fost de 1.500 de dolari pe an.

A lucrat în comerţ

După ce a rupt-o cu activitatea de fotbalist, Pârcălab s-a „lansat" în lumea antrenorilor. A fost secund la UTA, apoi principal la Gloria Buzău. Totuşi, timp de patru ani, 1986-1990, a plecat din fotbal, alegând să lucreze în comerţ. După 1990 s-a dedicat din nou sportului care i-a marcat viaţa. A fost numit antrenor federal la juniori, unde i s-a dat în grijă pregătirea echipei UEFA din 1995. A câştigat balcaniada (1993). A ratat calificarea la turneul final al Cupei Europene din 1994, după care s-a retras de la clubul care l-a consacrat, Dinamo.

L-a desfiinţat pe Borcea: „e un conducător slab"

Ion Pârcălab nu a fost niciodată de acord cu modul în care Cristi Borcea conduce clubul Dinamo. „Săgeata Carpaţilor" s-a „înfipt" mai mereu cu colţii în preşedintele executiv din „Ştefan cel Mare". „Borcea este un conducător slab. Vreau ca Dinamo să joace pe teren şi să lăsăm arbitrii, pentru că avem echipă bună. Nu ştiu de când este Borcea atât de dinamovist. El a fost adus de Cornel Dinu doar ca să bage bani. Normal, doar Dinamo este un cal frumos", a spus Pârcălab despre Borcea, de-a lungul timpului.

Îl enervează şi jucătorii

Fostul mijlocaş al „câinilor", cu 232 de meciuri pe prima scenă din România, nu a înţeles niciodată mentalitatea fotbaliştilor din actuala generaţie. „S-a ajuns departe dacă un jucător cere să plece de la Dinamo. Şi-au pierdut minţile toţi tinerii ăştia. Am zis eu că la echipa aia e sat fără câini. E ruşinos ce se întâmplă. Înainte nu mai ştiai cum să joci mai bine ca să devii dinamovist. Lucrurile s-au schimbat în rău", e de părere Pârcălab.

Ion Pârcălab

- Data şi locul naşterii: 5 noiembrie 1941, Bucureşti
- Post: Extrema dreaptă
- Cariera de jucător: UTA, Dinamo, Ol. Nimes
- Prima ligă din România: 232 de meciuri / 66 de goluri
- Echipa naţională: 38 de selecţii / 5 goluri
- Cariera de antrenor: UTA (second), Gloria Buzău, Sportul Studenţesc (copii şi juniori), IMUM Medgidia, Progresul Pucioasa, Aversa Bucureşti, UEFA 95 (naţionala de juniori)

66 de goluri a marcat Ion Pârcălab în 232 de meciuri disputate pe prima scenă fotbalistică a ţării.

83 de meciuri şi 20 de goluri a bifat Ion Pârcălab pentru Nimes, cât timp a evoluat în Franţa.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite