UE ia la control impresarii, blaturile şi transferurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană vrea să aibă mai mult control asupra regulilor legate de transferurile de fotbalişti, dar şi asupra activităţii impresarilor acestora. Această decizie apare în programul lansat de Comisia Europeană – „Dimensiunea Europeană în Sport“ prin care intenţionează să câştige mai multă putere în deciziile din sport.

După discuţii cu Comisia în 2001, în contextul unui caz antitrust, Regulamentul FIFA privind statutul şi transferul jucătorilor a introdus un set de reguli. Transferurile de jucători revin însă mereu  în atenţia publicului datorită preocupările legate de legalitatea actelor şi despre transparenţă a circuitelor financiare implicate. Comisia Europeană consideră că „a venit timpul pentru o evaluare globală a regulilor privind transferul în sportul profesionist din Europa".

Unul dintre motivele pentru care reprezentanţii Comisiei Europene (CE) cer o astfel de evaluare rezultă dintr-un studiu independent, efectuat la cererea CE în 2009 şi care arată câteva nereguli care ar afecta „corectitudinea competiţiilor sportive".  „Principalele probleme identificate sunt de natură etică, cum ar fi criminalitatea financiară şi exploatarea  jucătorilor tineri, ameninţând astfel corectitudinea competiţiilor sportive şi a integrităţii sportivilor. Studiul a identificat, de asemenea discrepanţe în modul în care activitatea agenţilor este reglementată de către autorităţile publice şi organismele private în Europa", se arată în studiul citat de Comisia Europeană.

UEFA încală libertatea comerţului

Comisia va organiza, în lunile următoare, o conferinţă care va pune la aceeaşi masă jucători, cluburi şi impresari  care să discute pe această temă. Comisia Europeană apreciază introducerea, de către UEFA, a măsurilor pentru consolidarea „Fair-play-ului financiar" în fotbalul european, dar aminteşte că şi tranzacţiile din fotbal, spre exemplu trebuie să respecte piaţa internă şi regulile de concurenţă.

Experţii europeni, citatţi de „The Guardian", consideră de exemplu că propunerile UEFA, conform cărora cluburile de fotbal nu ar putea avea pierderi mai mari de 45 de milioane de euro în următorii doi ani nu sunt „compatibile" cu legile Comisiei Europene pe libertatea comerţului. De asemenea, „blaturile" încalcă etica şi integritatea sportului şi fie că sunt legate de pariuri sau de alte obiective ale cluburilor, aceastea sunt o formă de corupţie şi, ca atare trebuie sancţionate de codul penal naţional.

„Comisia recunoaşte nevoia de a pune finanţele fotbalistilor în ordine, iar propunerile noastre legislative contribuie activ la acest demers", a spus Michel Platini, preşedintele UEFA, citat de „The Guardian".De asemenea, Comisia Europeană menţionează că există preocupări legate de aşa-numita discriminare „indirectă" referindu-se în special la criteriile de diferenţiere ale sportivilor pe bază de naţionalitate care vor fi mult mai atent monitorizate.

România: amânări la infinit

„Dosarul Transferurilor" în care sunt implicaţi opt oameni de fotbal din România şi-a derulat ieri episodul cu numărul 27. Venit special de la Miami, dinamovistul Cristi Borcea s-a rugat de magistraţi să îl audieze. Aceştia i-au spus că dosarul său este prea mare şi că va fi chemat din nou pe 18 februarie. Doar George Copos şi Jean Pădureanu au intrat ieri la audieri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite