Turneul Under 19, bani investiţi în imaginea FRF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Sandu a reuşit să obţină de la UEFA organizarea Campionatului European U-19 (20 iulie – 1 august), dar a cheltuit o sumă mare pentru acest turneu, aproximativ un milion de euro. Ţara noastră nu pare pregătită, din punct de vedere al infrastructurii, să găzduiască o competiţie de asemenea anvergură.

Federaţia Română de Fotbal a intrat în lumea bună a fotbalului european. Odată cu alegerea lui Mircea Sandu în Comitetul Executiv al
UEFA, în 2007, România a fost băgată tot mai mult în seamă, la nivel înalt. În precedentul mandat al lui Piţurcă la naţională, tricolorii au avut parte de un arbitraj mai mult decât „călduros", însă cireaşa de pe tort a venit când Bucureştiului i-a fost atribuită găzduirea finalei Ligii Europa din 2012. Partida se va disputa pe noul stadion, „Naţional Arena".

Totuşi, nu trebuie ignorată nici competiţia dedicată puştilor. Chiar dacă nu beneficiază de o publicitate imensă, anvergura Campionatului European U-19 este una importantă. Pentru asta, FRF a făcut eforturi mari,  investind un milion de euro pentru bunul mers al turneului. Cum s-a ajuns la suma asta? „Trebuie să suportăm toate costurile, referitoare la cazarea la Hotelul Intercontinental, cel ales de
UEFA, în primul rând, pentru numărul de locuri, masă, transport, promovare, securitate etc", ne-a explicat trezorierul Vasile Filimon.

Practic, federaţia a fost nevoită să achite totul din propria vistierie, întrucât UEFA n-a oferit decât ajutor organizatoric, iar Consiliul Judeţean Ilfov s-a ocupat exclusiv de modernizarea bazelor. Ce câştigă FRF de pe urma Campionatului European? „În primul rând imagine, dar şi experienţă. Dacă totul iese cum trebuie, vom avea o bilă albă foarte mare în perspectiva găzduirii unui turneu final mai important pe viitor", a declarat Daniel Prodan, unul dintre cei responsabil cu bunul mers al lucrurilor. România va organiza această competiţie peste ceva mai mult de două săptămâni, în perioada 20 iulie-1 august.  În acest moment, cele patru arene (Concordia Chiajna, Mogoşoaia, Buftea şi Berceni) pe care se vor desfăşura meciurile turneului final  (20 iulie - 1 august) arată bine, însă drumurile care duc la ele sunt mai proaste decât podeţurile din Africa Centrală.

Grupa A

ROMÂNIA
Cehia
Grecia
Irlanda
Grupa B

Spania
Turcia
Serbia
Belgia

''Chiar dacă acum drumurile nu sunt în cea mai bună condiţie, vă asigur că totul va fi pus la punct. Organizarea va fi de clasă.''
Mircea Sandu preşedinte FRF

''Vom sta la dispoziţia federaţiilor pentru a le înlesni orice distracţie. Dacă vor să viziteze Casa Poporului, îi ducem acolo.''
Daniel Prodan responsabil organizare  Euro 2011 U-19

Mircea Sandu: „Obiectivul României: locurile 1-4"

Ca ţară organizatoare, România este una dintre cele opt echipe calificate la turneul final Euro U-19. Selecţionerul Lucian Burchel are misiunea de a clasa naţionala noastră printre primele patru naţiuni care iau startul la această competiţie. „Obiectivul nostru este să aducem România pe locurile 1-4", le-a transmis Mircea Sandu celor din subordinea sa. „Naşul" este supervizorul acestui turneu.

Lotul tricolorilor este format din următorii jucători:
- Portari - Radu Chiriţă (CSM Rm. Vâlcea), Sergiu Dani (Voinţa Sibiu),
- Fundaşi: Florin Ilie (FC Timişoara), Tiberiu Serediuc (CS Otopeni), Sebastian Bogdan Remeş (Honved Budapesta), Lucian Murgoci (Oţelul Galaţi), Adrian Avrămia (ACSMU Iaşi), Andrei Peteleu (Delta Tulcea), Alexandru Giurgiu (Unirea Alba Iulia), Andrei Dăruială (FC Timişoara)
- Mijlocaşi: Marian Fuchs (FC Timişoara), Alin Ionuţ Cârstocea (FC Viitorul Constanţa), Nicuşor Stanciu  (Unirea Alba Iulia), Romario Sandu Benzar (FC Viitorul Constanţa), Patrick Walleth (FC Ingolstadt), Enghin Amet (Juventus Bucureşti), Sebastian Chitoşcă (Ceahlăul P. Neamţ)
- Atacanţi - Adrian Markus (FC Bihor), Ionuţ Năstăsie (FC Steaua), Cristian Gavra (Viitorul Constanţa), Andrei Florean (FC Bihor).

Buftea: gropi până la arenă



Una dintre bazele pe care se vor juca meciurile de la Euro U-19 este cea din Buftea, care aparţine Federaţiei. Dacă arena este cochetă, până să ajungă să fie admirată de spectatori, drumul ce înlesneşte accesul taie orice chef de fotbal. Şi spectatorilor, şi jucătorilor. Calea spre bază se face pe lângă o veche fermă Avicola, acum dezafectată, şi care oferă impresia unor grajduri bombardate prin Al Doilea Război Mondial. Trecând de zidurile fermei, drumul, ce se acoperă de noroi şi la un singur strop de ploaie, se întinde printre boscheţi, urzici moarte şi alte buruieni. Doar şoferii care nu se gândesc la amortizoarele maşinilor îndrăznesc să intre până la baza FRF.

Plus că parcurgerea acestei cărări mai largi necesită aptitudini serioase de şoferie. Pentru o călătorie cât de cât suportabilă şi fără ca planetarele să fie schimbate după această aventură, maşina trebuie condusă la un unghi de 10-20 de grade. În stânga şi-n dreapta, priveliştea este de neuitat. Pentru că rămâi marcat. Moloz, pietriş, gunoaie aruncate de căruţele ţiganilor care înnoptează în zonă şi gropi în zig-zag, pentru cei cărora le este dor de Poligon. Când, în sfârşit, boscheţii îşi permit să vezi şi altceva decât buruieni ce nu au mai cunoscut coasa de toamna trecută se zăreşte şi baza FRF. Modernă, spectaculoasă şi scoasă parcă din altă lume, arena se potriveşte în decor ca nuca în perete. Sau ca un Ferrari parcat în faţa unui bloc-fantomă. Oricum, drumul de coşmar a fost deja „încălzit" de Mutu şi Marica. Pentru că baza FRF de la Buftea este teren de antrenament şi pentru naţionala României.

Stadion Buftea
- capacitate 450 de locuri
- al doilea teren de antrenament al naţionalei României
- va găzdui trei meciuri din grupe

Mogoşoaia, cu banii UEFA

image



Părăsind baza de la Buftea şi virând stânga, spre Bucureşti, la o distanţă de aproximativ 500 de metri se întinde arena de la Mogoşoaia. Terenul central, care poate găzdui partide oficiale a semănat mai multă vreme cu un câmp de cartofi, iar FRF a avut nevoie de bani de la UEFA pentru a schimba gazonul. 

Totuşi, mâna de lucru românăească nu a făcut o treabă foarte bună. Există în continuare porţiuni de teren care nu au fost acoperite de gazon. Insulele de pământ mocirlos dau un aspect groaznic mini-stadionului, iar în două săptămâni problema trebuie rezolvată. În rest, vestiarele sunt în regulă, chiar mai moderne decât cele de la majoritatea stadioanelor din Liga I, iar baza este, desigur, echipată cu instalaţie de nocturnă. Majoritatea locurilor de la tribună este acoperită, iar baza beneficiază şi de un minihotel.

Stadion Mogoşoaia
- capacitate: 746 de locuri acoperite şi 280 neacoperite
- găzduieşte meciuri de tineret, fotbal-fete şi partide de amatori
- va găzdui o semifinală la Euro U 19 şi trei meciuri din grupe

Berceniul are stadion cochet

image



Într-o situaţie similară cu arena de la Buftea se află şi stadionul din Berceni. Construcţia a costat în jur de cinci milioane de euro, fiind ultima din cele patru finalizate. Dacă drumul principal e unul bun, normal, ultimii metri până la stadion îi parcurgi prin mocirlă şi „cratere". Intrarea are nevoie de o modernizare urgentă, la fel ca întreaga comună de altfel. Practic, împrejurimile sunt reprezentate de un câmp întins şi câteva case bătrâneşti. Nici vorba de magazine, supermaketuri sau măcat un chioşc non-stop, care măcar să amintească faptul că aici se vor disputa meciuri oficiale UEFA. În plus, Campionatul European care va începe în două săptămâni nu le trezeşte cine ştie ce sentimente localnicilor. „Ce campionat? De juniori?! Nu ştiu de aşa ceva. Nouă nu ne-a zis nimeni. Să fie la ei acolo, nu ne trebuie nouă niciun campionat", a sunat replica oamenilor chestionaţi pe stradă.

Arena în sine arată, la fel ca la Buftea, şi ea ruptă din peisaj, cu gazon şi tribune moderne, la care muncitorii lucrau de zor. În momentul vizitei, angajaţii pregăteau montatul scaunelor, dar şi ridicatul nocturnei, condiţie obligatorie pentru a putea găzdui meciuri la acest turneu. „Va fi gata în timp util. Pe lângă asta, am înţeles că se va mai lucra şi puţin la infrastructură. Va arăta bine", au promis muncitorii bazei.

Stadion Berceni
- capacitate 2.600 de locuri
- reconstruit în 2008
- stadionul formaţiei ACS Berceni
- găzduieşte trei meciuri din grupe, dintre care două ale României

Chiajna, cea mai pregătită

image



Proaspătă prim divizionară, comuna din Chiajna, în care trăiesc ceva mai mult de 8.000 de locuitori, arată cel mai bine dintre toate localităţile alese pentru a găzdui acest turneu final. Practic, pe stadionul „Concordia" pot asista jumătate dintre oamenii care trăiesc în Chiajna. Arena are un număr total de 4.123 de locuri pe scaune, iar tribunele sunt acoperite integral. Baza este adusă şi ea la standardele Ligii I, Victoria Brăneşti, disputându-şi partidele din retur pe acest gazon.

image

Nu întâmplător, "Concordia" a fost stadionul ales să găzduiască finala Euro U19. Arena este doată şi cu un sistem de supraveghere a spectatorilor,cu camere fixe si mobile, iar instalaţia video preia imagini şi din parcările arenei. Intrarea spectatorilor se face prin sistemul turnichet, iar ca să ajungi la bază nu trebuie să treci prin coşmarul trăit în celelalte cazuri. Drumul este bun, asfaltat, iar comuna pare suficient de primitoare şi de pregătită pentru a susţine evenimentul sportiv de la finalul lunii.

Stadion Chiajna
- capacitate 4.123 de locuri
- construit între 2004 şi 2007
- va găzdui finala Euro U19, o semifinală şi trei meciuri din grupe, dintre care unul al României
- stadionul echipei Concordia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite