Trei şanse la titlu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raţ e la al nouălea sezon sub tricoul lui Şahtior
Raţ e la al nouălea sezon sub tricoul lui Şahtior

Dintre fotbaliştii români care activează în străinătate, Rădoi, Raţ şi Săpunaru au posibilitatea să devină campioni la finalul sezonului, în vreme ce Mutu, Ropotan, Szekely şi Pleşan sunt aproape de liga secundă.

Deşi echipele din România se opresc, în cel mai fericit caz, în primul tur al primăverii europene, în Liga Campionilor şi Liga Europa mai „respiram" totuşi prin fotbaliştii din străinătate, angrenaţi cu formaţiile lor în fazele mai selecte ale acestor competiţii. Pentru a ajunge acolo însă, e nevoie în primul rând ca echipele lor să iasă campioane sau să prindă locuri europene, la finalul actualului sezon.

Olăroiu şi Rădoi, campioni în Golf

Foarte aproape de titlu este doar echipa lui Oli şi Mirel Rădoi, Al Ain. Cu 5 etape înaintea terminării campionatului din Emiratele Arabe Unite, formaţia lor conduce în clasament cu 9 puncte avans faţă de principala urmăritoare, Al Shabab.

În Ucraina, Şahtiorul lui Mircea Lucescu şi Raţ aleargă după eterna rivală, Dinamo Kiev, care are trei puncte mai mult, dar sâmbătă se joacă meciul direct chiar pe terenul echipei din Doneţk. Cu şanse să devină din nou campion e şi Săpunaru, a cărui echipă, FC Porto, e lider în Portugalia. „Dragonii" sunt urmăriţi la un punct, respectiv două, de Benfica şi Braga.

Duel Torje - Radu Ştefan pentru Liga Campionilor

În Italia, pentru cel de-al treilea loc care duce în Liga Campionilor se luptă doi români, Radu Ştefan cu Lazio şi Gabi Torje cu Udinese, echipe despărţite de trei puncte. Pentru aceaşi obiectiv luptă însă şi Napoli, dar la pândă stă şi Roma lui Lobonţ, patru puncte sub Lazio, ba chiar şi Chivu şi Interul, echipă aflată la şapte puncte de locul trei. În Italia mai sunt opt etape, iar dacă nu prind Liga Campionilor, trei dintre cei patru români vor ajunge în Liga Europa.
Mult mai sigur de un loc de Liga Campionilor este Ciprian Marica, care nu mai are însă şanse la titlu. Schalke e pe locul trei în Germania, iar din Bundesliga primele patru merg în Ligă.

Nicoliţă şi Lazăr ţintesc Liga Europa

La primul său sezon în Franţa, Bănel Nicoliţă se poate califica în cea de-a doua competiţie intercluburi a Europei. Saint Etienne e la doar patru puncte locul care duce în Liga Europei, luptându-se cu Toulouse şi Rennes pentru această poziţie. „Verzii" lui Bănel au noroc şi cu faptul că Lyon e calificată în final Cupei şi în semifinalele Cupei Ligii şi în mod normal va ajunge în Europa ca şi câştigătoare a uneia dintre aceste competiţii.

Un sezon destul de bun are şi PAOK Salonic, echipă antrenată de Laszlo Bölöni, la care joacă fostul rapidist Costin Lazăr. PAOK e departe de titlu, dar e sigură de un loc de Liga Europa. Tot acolo poate ajunge şi Arsenal Kiev, echipa românilor Mazilu, Florescu şi Şoavă, aflată pe locul 5 în Ucraina.

Kuban şi Nancy, sezoane liniştite

N-au avut ambiţii mari, dar nici probleme cu retrogradarea. E cazul echipelor Kuban Krasnodar, din Rusia, şi Nancy, din Franţa. La prima sunt Dan Petrescu şi Gigel Bucur, iar la cealaltă Daniel Niculae.

„Ruşii" noştri au avut un sezon în care şi-au depăşit condiţia, intrând în play-off, dar s-au dovedit prea mici pentru un loc de Liga Europa. Nancy navighează liniştită la mijlocul clasamentului şi deja îşi face strategia pentru anul viitor. În aceeaşi situaţie e şi Orduspor, echipa lui Bogdan Stancu, dar şi Karabukspor, al cărei căpitan e Florin Cernat. Oarecum scăpat de emoţii este şi Gabriel Tamaş, cu West Bromwich Albion, aflat la opt puncte de ultimul loc retrogradabil.

Mutu e repetent cu Cesena şi cade în Serie B

Considerat cel mai valoros fotbalist român, Adrian Mutu e singurul aproape  retrogradat. Cesena ocupă ultimul loc în Serie A şi doar o minune o mai poate salva. Va fi prima retrogradare din cariera lui Mutu a cărui carieră e pe tobogan. Probleme mari are şi Tom Tomsk, la care joacă Ropotan, aflată pe loc retrogradabil în Rusia. Tot în aceeaşi competiţie, foştii stelişti Pleşan şi Szekely vor ajunge, cel mai probabil, la baraj pentru menţinerea în prima ligă.

Doar în Ucraina avem şanse la Cupă

Dintre toate formaţiile la care joacă români, numai cele din Ucraina pot câştiga Cupa. Competiţia e în faza sferturilor, iar Şahtior, Arsenal Kiev şi Cernomoreţ Odessa sunt toate calificate şi nu vor juca între ele. Important e şi faptul că Dinamo Kiev a fost eliminată.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite