EXCLUSIV / Interviu exploziv cu Dragomir în „Adevărul“: „Poţi să-i dai 3.000 de ani de puşcărie lui Gigi Becali“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Dragomir
Dumitru Dragomir

Pentru a 17-a oară consecutiv, Liga I porneşte la drum sub conducerea aceluiaşi „Corleone“. Într-un dialog spumos, şeful LPF a prefaţat noul campionat.

Dacă ajungi pe strada Alexandru Vitzu, dar nu ştii exact unde e sediul Ligii I, te poţi ghida după „indicatoarele" de pe ziduri. Mesajele nu tocmai prietenoase destinate şefului LPF se înmulţesc pe măsură ce te apropii de sediul elegant pe care Dumitru Dragomir l-a ridicat pentru Liga Profesionistă de Fotbal. Cât e afectat „Corleone" de înjurăturile contestatarilor săi? Foarte puţin spre deloc. Probabil, şi acesta e un motiv pentru care rezistă în funcţie din septembrie 1996.

„Weekend Adevărul": La ce vă aşteptaţi de la noul campionat?
Dumitru Dragomir: Am mari speranţe că va fi unul spectaculos, mai ales că sezonul a început bine. Supercupa a fost un meci de senzaţie.

Miza câştigării titlului s-a mai micşorat de când campioana nu ajunge direct în grupele Ligii?
Nu. Eu chiar am convingerea că, anul acesta, şi CFR, dar şi Vasluiul pot ajunge în grupele Ligii. CFR are un traseu chiar uşor.

Să începem cu favoritele la titlu. Care sunt punctele forte ale Stelei şi unde e deficitară, în afară de postul de fundaş dreapta?
Ce e cu postul ăsta?

Se spune că Steaua n-are un fundaş dreapta...
E cel mai bine acoperit post, vă spun de acum! Noi nu suferim fundaşii moderni. Noi ne-am învăţat cu ăia care stau cu fundul în poartă. Dumitraş e un fundaş de talie mare. Va fi unul dintre cei mai buni jucători din Liga I, o să vedeţi.

Şi atunci, unde suferă Steaua?
În atac.

Chiar şi după ce a venit Rocha?
Da. Eu merg tot pe Nikolici. El şi cu altcineva, nu mai contează cine. Nikolici are o forţă formidabilă. Gândiţi-vă ce bine a jucat în cupele europene.

De ce nu se impun fraţii Costea în echipă?
Pentru că e greu la Steaua. Ei au venit de la Craiova, unde au fost umflaţi. Nu sunt fotbalişti răi, însă s-a aruncat şi presa pe ei, au fost implicaţi şi în tot felul de cancanuri...Nu dă bine. Nu poţi să joci bine dacă n-ai linişte.

Mihai a fost criticat de patron pentru relaţia cu Daniela Crudu...
Cu asta nu sunt acord. Adică, n-ai voie să iubeşti o fată frumoasă?

Florin de ce nu mai joacă la fel ca la Craiova?
Pentru că nu şi-a revenit după accidentare. Într-adevăr, talentul nu l-a luat nimeni, nu i s-a şters fotbalul din cap, dar n-a mai dat randament. E ca mersul pe bicicletă. După ce l-ai învăţat, poţi să pedalezi toată viaţă, dar nu poţi să ieşi campion mereu. Şi eu pot să joc fotbal la 60 de ani, n-am uitat să dau cu piciorul în minge, dar o să fug cu viteza întâia, nu mai fug cu viteza a patra.

Ca orice antrenor nou la Steaua, Reghecampf e cel mai tare şi cel mai frumos acum, înainte de debut. Ce părere aveţi despre el?
Mi se pare un băiat serios. Dar la Steaua nu te ţin decât rezultatele, şi acelea trebuie să fie foarte bune. Altfel, poţi să fii şi frate cu Gigi Becali, dar o să te trezeşti cu un şut în fund de nu te vezi. Eu i-aş recomanda lui Reghecampf să nu mai vorbească de acum până la finalul turului. Asta dacă nu vrea şi mai mulţi duşmani decât cei pe care îi are acum.

Are mulţi duşmani?
Ohoooooo! Când te duci la Steaua şi ai rezultate, în afară de Gigi Becali şi de încă patru, cinci de la club, toţi îţi devin duşmani! Aşa suntem, noi, românii. Ne mâncăm între noi de veacuri.

Reghecampf apare într-un „Reality-Show". Poate fi luat în serios un asemenea antrenor?
Adică, eşti neserios dacă câştigi bani? Beckham a strâns milioane din astfel de show-uri. Dacă eşti vedetă, faci bani de peste tot, cât poţi. Nu e nicio muncă urâtă, atât timp cât îţi aduce bani şi nu depăşeşte limitele bunului-simţ. OK! Nu sunt de acord cu pornografia, cu indecenţa, dar nu e nicio problemă să faci puţin circ, să asculţi de un regizor, chiar dacă omul e puţin tâmpit. Ai luat banul şi ai plecat acasă. Reghecampf ia 100.000 de euro pentru show-ul ăla.

Dinamo a fost ciuca bătăilor în amicale şi a jucat excelent în Supercupă. Cum vine asta?
Simplu: echipele care joacă bine în pregătiri dau chix în oficiale.

Are Dinamo şanse la titlu?
A arătat bine în primul meci, dar să nu ne ambalăm prea mult. Dinamo poate să reuşească datorită jucătorilor tineri. Iar, pentru mine, o surpriză plăcută a fost Bonetti. Faptul că el are curajul să-i înlăture pe jucătorii bătrâni înseamnă că are sânge în instalaţie.

Dar poate să reuşească dacă nu e agreat de fraţii Becali?
Daaaa! Fraţii Becali sunt nişte oameni extraordinari pentru cine-i cunoaşte. Numai pentru cine nu-i cunoaşte, fraţii Becali par a fi nişte monştri. Eu m-am certat cu ei, m-am împăcat cu ei. Ei sunt oameni cu personalitate, au făcut mulţi bani, au adus mulţi bani în România. Au făcut din jucători de doi lei jucători de milioane. Ăştia ar trebui respectaţi.

Dar au mulţi jucători sub contract la Dinamo şi, dacă nu-l vor pe un antrenor, pot să-l „cureţe"...
Nici vorbă de aşa ceva. Şi toţi tinerii promovaţi de Bonetti sunt deja sub contract cu fraţii Becali, dar lumea nu ştie.

De ani mulţi, nicio campioană nu şi-a păstrat trofeul în sezonul următor. Deci, scoatem CFR-ul din lupta pentru primul loc?
CFR are echipă bună şi joacă bine. După mine, tot ei iau titlul anul ăsta.

Râde de „manevra" steliştilor

Recent, Steaua l-a dat în judecată pe Gigi Becali, susţinând că acesta face declaraţii în numele echipei, deşi, în acte, nu ocupă nicio funcţie oficială la club. Prin această „manevră", roş-albaştrii vor să scape de sancţiunile primite din partea LPF din cauza latifundiarului. Dragomir spune că Steaua va fi pedepsită în continuare dacă Gigi va încălca regulamentul. „Inteligentă manevră, dar nu o să ţinem cont de ea. Regulamentul spune clar că echipele pot fi amendate şi pentru declaraţiile făcute de oamenii de pe lângă cluburi, nu doar de cei care deţin funcţii oficiale", a spus şeful LPF.

„Hagi, mai potrivit să fie patron decât să fie antrenor"

Adrian Porumboiu a schimbat antrenorul la Vaslui cu două săptămâni înainte de startul campionatului...
A făcut o afacere bună. Şumudică pe unde a fost a avut rezultate bune.

Unde?
Cum adică? (se aprinde) La Astra l-au dat afară după un meci pierdut, când câştigase non-stop până atunci. S-a dus la Bistriţa, când Gloria era ca şi retrogradată, şi a salvat-o. S-a dus la Braşov şi a ridicat echipa.

Dar e antrenor de titlu?
(urlă din răsputeri) Şumudică e omul dracului! Ăştia fac carieră. Piţurcă, Iordănescu. Nu poţi să-i îndoi cu nimic.

Îl puneţi pe Şumudică lângă Piţurcă?
O să ajungă la fel de bun ca el. Repet, e omul dracului!

Un antrenor care nu se poate stăpâni pe margine, care face tumbe, care plonjează pe gazon poate să-şi organizeze echipa?
Terminaţi cu prostiile! Mourinho a sărit în cârca unui jucător şi a fugit ca marioneta. Nici n-ai umor dacă nu faci din astea. Ce vreţi? Să fie antrenorii nişte închistaţi. Şansele Vasluiului la titlu au crescut cu venirea lui Şumudică.

La Rapid urmează un nou sezon de locurile 3-6?
Trebuie să-l respecţi pe Copos. Ţine echipa de 20 şi ceva de ani, pe banii lui, se vaită în fiecare an şi în fiecare an trage la titlu.

Dar l-a câştigat doar de două ori...
Ca să câştigi titlul, trebuie să bagi mulţi bani.

Iar el nu bagă...
Pentru că nici n-are aşa mulţi bani.

De ce n-a reuşit nici anul trecut, deşi i-a cam făcut toate poftele lui Răzvan...
Pentru că n-a avut jucători. Nu joacă Răzvan, nu joacă antrenorul. Îţi trebuie jucători.

Poate pentru prima dată, un fost mare jucător revine în Liga I, nu ca antrenor, ci ca patron: Hagi.
La Viitorul, Hagi e şi patron, dar şi antrenor...

Lui Hagi i se potriveşte mai bine rolul de patron decât cel de antrenor?
Cu siguranţă, da. Mai ales că a reuşit în toate dome­niile ca patron. Ca patron de hoteluri, de vile, de echipe de fotbal.

Deja se vorbeşte de aranjamente în noul sezon. Toţi sunt convinşi că „U" Cluj, cu Anamaria Prodan în frunte, o să cedeze punctele Stelei...
Astea sunt tâmpenii! Steaua o să câştige ambele meciuri cu Universitatea Cluj pe valoare, şi cu Anamaria Prodan, şi fără ea.

Oţelul, cu 18 milioane de euro în conturi, va începe campionatul cu o penalizare de două puncte...
La Galaţi se vor rezolva lucrurile, acum când a ajuns Marius Stan primar. Acolo, nişte oameni au vrut să pună mână pe banii din Ligă, dar nu o să le meargă, fiindcă a câştigat Stan alegerile.

"Petrolul va fi surpriza campionatului. Când spun asta, mă bazez pe lotul pe care îl are şi pe seriozitatea patronului."
Dumitru Dragomir preşedinte LPF

„Crăciunescu e un om prea plin de el"

Ce previziuni aveţi înainte de startul campionatului?
Vor fi foarte multe scandaluri şi foarte multe probleme de arbitraj.

De ce?
Aşa presimt eu, mai ales că arbitrii au început prost sezonul. În Supercupă au fost nişte greşeli impardonabile.

Şi cu şase arbitri...
Nu-mi dau seama unde era arbitrul adiţional la henţul comis în careul CFR-ului, în prima repriză. Nu ştiu cum de n-a văzut faza. Sau, poate că a văzut-o, i-a transmis lui Haţegan, dar centralul n-a ţinut cont. Nu ştiu. Crăciunescu să ne explice...

Unde a greşit Crăciunescu de i se cere capul?
El a ieşit la rampă şi i-a lăudat pe cei care au greşit. De aceea, şi-a făcut mulţi duşmani. Lumea te ţine minte când răspunzi cu prea multă răutate la o nedreptate.

Sunteţi certat cu el?
Acum, nu, dar dacă el a putut să se certe cu mine, deşi eram prieteni de o viaţă... Eu îl cunosc pe Crăciunescu de când avea 15, 16 ani. Am copilărit împreună, am jucat fotbal împreună, i-am fost patron.

Care e defectul lui?
(îşi alege atent cuvintele) El e un om bun, dar prea plin de el. Atunci când e pus într-o funcţie de conducere, brusc, are impresia că i se cuvin toate şi că numai el are dreptate. Se crede cel mai frumos, cel mai deştept şi cel mai tare din parcare. Când nu mai conduce el, redevine acel Crăciunescu pe care îl ştim cu toţii şi la care ţinem.

Va mai rezista la CCA?
Să dea Dumnezeu. Eu nu sunt împotriva lui.

Mai există corupţie în arbitraj?

Păi, dracu' ştie...Nu vedeţi că nici DNA n-a putut dovedi ăsta. Corupţia nu e când te acuză procurorul, ci atunci când e dovedită, iar DNA n-a putut să facă asta, deocamdată.

Totuşi, au fost nişte stenograme...

Ce au dovedit stenogramele? După stenograme, poţi să-i dai 3.000 de ani de puşcărie lui Gigi Becali şi el e nevinovat. Procurorii nu se pricep la limbajul oamenilor din fotbal şi scot din context ce apare în stenograme. Fac tot felul de legături, interpretează.

Cum adică?

Uite, îţi dau nişte exemple. Te sună Gigi Becali şi îţi spune: „Ai pene? Vii să jucăm o tablă?". Ştii ce înseamnă asta? Adică tu eşti „gâsca" pe care trebuie să o jumoaie el. Alt exemplu: „Cum e gâsca aia? E bună de jumulit?". „Gâsca" e fotbalistul aici, iar întrebarea e, dacă e prost la joc. Dar ăla care îţi ascultă telefonul nu ştie asta. Stă şi se gândeşte ce o fi „gâscă"? Face tot felul de scenarii.

Aveţi telefonul ascultat?

Da. Ştiu asta. Când mă sună un conducător de club şi vorbeşte codificat sau cu metafore, imediat îl atenţionez să-mi zică direct ce vrea.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite