Tibor Selymes, record ruşinos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Selymes a avut un campionat dezastruos în acest sezon
Selymes a avut un campionat dezastruos în acest sezon

Tehnicianul a intrat în istoria Ligii I cu o contraperformanţă: a fost demis de trei ori în 18 etape, de două ori de la Astra şi o dată de la Târgu-Mureş.

Înfrângerea suferită de Astra, acasă cu CFR, a oficializat despărţirea prahovenilor de antrenorul Tibor Selymes. „El va rămâne în cadrul clubului, dar, în iarnă, vom aduce un alt antrenor. Aşa am hotărât. Jocul echipei nu ne mulţumeşte, trebuie să găsim soluţii. Ne trebuie un antrenor care să sudeze acest lot, care e unul bun", a declarat preşedintele Astrei, Petre Buduru.

Anunţul schimbării unui tehnician nu e unul şocant pentru Liga I, competiţie unde „stabilitatea" e un termen necunoscut pentru multe cluburi. Numai că demiterea lui Tibor Selymes de la Astra a stabilit un record negativ. Tehnicianul de 41 de ani a devenit primul din istoria campionatului românesc schimbat de trei ori din funcţie în 18 etape. În această perioadă, el a stat pe banca tehnică în 12 meciuri şi a obţinut o singură victorie, în faţa celor de la Concordia Chiajna, la revenirea sa la Astra.

Nu mai vrea să audă de fotbal

Contactat de „Adevărul", Selymes cu greu a putut să vorbească despre rezultatele sale din acest sezon. „Sunt dezolat. Nici nu mai ştiu ce să zic. Am avut şi ghinion, nici nu s-a avut răbdare cu mine, iar arbitrajele mi-au fost potrivnice, chiar când îmi ardea buza. Nici nu ştiu ce am să fac, dar până după Sărbători nu mă gândesc să discut cu alt club", a afirmat fostul tehnician al Astrei.

Jucător mare, antrenor modest

Situaţia în care se află acum Tibor Selymes e cea tipică a unui fost jucător mare, care îşi doreşte să continue la acelaşi nivel şi ca antrenor, dar nu-i iese absolut deloc.  Ca fotbalist, Selymes a făcut parte din Generaţia de Aur, a îmbrăcat de 46 de ori tricoul naţionalei şi a evoluat la trei turnee finale: CM 1994 şi 1998 şi Euro 1996. De antrenorat s-a apucat în 2005, iar începutul părea promiţător. După doi ani la Sopron, în prima ligă maghiară, Selymes a venit în România. În ţară n-a avut însă succes, plecând demis de la toate echipele pe unde a fost: Liberty Salonta (2007 - 2009), Sportul (2009 - 2010), Astra (2010 - 2011), Tg. Mureş (2011).

Vine Conceiçao

Ploieştenii n-au stat prea mult să plângă după Tibor Selymes, iar patronul Ioan Niculaie vrea să numească repede al patrulea antrenor din acest campionat. Favorit să preia Astra e portughezul Antonio Conceiçao, rămas fără loc de muncă după despărţirea de FC Braşov.

Selymes în acest sezon

- Etapele 1-2: Astra
- Etapele 9-12: Tg. Mureş
- Etapele 13-18: Astra
- Bilanţ: 12 meciuri, 1 victorie, 5 egaluri, 6 înfrângeri

Reghecampf merge în locul lui Diniţă la Concordia Chiajna

Un alt antrenor schimbat din funcţie după ultima etapă din 2011 a fost tehnicianul Concordiei Chiajna, Laurenţiu Diniţă. Acesta şi-a dat demisia după ce formaţia sa a fost implicată într-o partidă incredibilă cu Sportul. Oaspeţii au condus cu 1-0, gazdele au rămas în 10 din minutul 65, dar au egalat şi chiar au condus în inferioritate numerică. La ultima fază a jocului, Chiajna a smuls un punct, insuficient însă pentru a-l mulţumi pe Diniţă. În locul său va veni Laurenţiu Reghecampf.

„Îşi merită soarta"

Ajuns la 70 de ani, Mircea Rădulescu a lăsat în acest an fotoliul de director al Şcolii Federale de Antrenori pentru cel de preşedinte al Uniunii Naţionale a Antrenorilor Români, noul sindicat al tehnicienilor de la noi. Rădulescu consideră că Tibor Selymes e vinovat în mare măsură de faptul că a fost dat afară de trei ori în numai 18 etape.

Nu mai poate antrena în Liga I

„Îşi merită soarta. Eu n-am nimic cu omul Tibor Selymes, dar nu e posibil să te duci la o echipă fără să-ţi negociezi un contract beton. Majoritatea tehnicienilor nici nu ştiu ce semnează în ziua de azi. Nu exista nicio clauză care să le dea dreptul să se apere. Acest caz, al lui Selymes, demonstrează încă o dată că patronii din România nu mai dau doi bani pe munca antrenorului, ceea ce e foarte trist", ne-a spus „Riciu". Tibor Selymes nu va mai avea dreptul să pregătească o echipă de Liga I în acest sezon.

„Un antrenor are voie să stea pe banca a două formaţii diferite într-un an competiţional. Dacă nu se va face o excepţie, Selymes va sta pe bară până în vară sau va trebui să meargă la un club din străinătate", ne-a explicat Mircea Rădulescu.

"Statistica arată că la noi se schimbă cel mai des antrenorii. Suntem primii în Europa la acest capitol.''
Mircea Rădulescu preşedinte Uniunea Naţională a Antrenorilor Români

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite