Tibi Bălan, mijlocaş Sportul Studenţesc: „Am avut mereu ghinion“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroul Sportului în meciul cu Rapid susţine că a fost ocolit de şansă atât pe plan sportiv, cât şi în viaţa personală. La 18 ani, Bălan era unul dintre favoriţii lui Mircea Lucescu. În ultimul timp, Tibi Bălan (30 de ani) a ratat transferuri importante la Steaua, Dnepr sau chiar Beşiktaş.

„Adevărul": Ai jucat în două rânduri în Giuleşti, a fost golul de marţi o revanşă a ta faţă de Rapid?

Tibi Bălan: Nu pot spune că a fost o revanşă. Eu mi‑am urmărit scopul şi am vrut să fiu cât mai eficient. Chiar am avut probleme la dreptul şi de asta mi-am făcut mingea pe stângul. În plus, ambii fundaşi ai Rapidului au venit prea puternic şi mi-a fost uşor să-i întorc.

Ce vei face în vară?

Abia aştept să se termine campionatul pentru că am gânduri mari în vară. Sper ca Sportul să se înţeleagă cu o echipă pentru mine şi să ajung la o formaţie cu pretenţii la titlu sau la cupe europene. Dacă o să devin jucător liber, atunci va fi mai uşor.

Ce a însemnat pentru tine perioada petrecută la Rapid?

M-am înţeles foarte bine cu toţi, iar colectivul a fost bun. Altele au fost problemelecare m-au deranjat, iar asta s-a întâmplat la un nivel mai înalt. Faptul că nu am avut drept de joc m-a deranjat foarte mult. Practic, mi s-a luat plăcerea de a juca fotbal. Pentru un jucător este dureros să nu poată juca din cauza unor neînţelegeri între oameni.

Perioada în care nu ai jucat la Rapid a afectat într‑un fel transferul tău la altă echipă?

Perioada aia de trei-patru luni mi-a afectat cursul vieţii. Înainte de asta, eu am avut evoluţii bune, am trecut şi pe la naţională, dar, dacă nu joci, nu te mai bagă nimeni în seamă.

La echipa naţională te mai gândeşti?

Normal că mă gândesc. Orice fotbalist îşi doreşte să joace pentru ţara lui, dar asta nu depinde doar de mine. Eu sper ca Răzvan Lucescu să mă convoace, dar trebuie să am evoluţii foarte bune în continuare. Eu sunt pregătit oricând şi sunt într-o formă foarte bună.

Lazăr e prietenul tău. E normal ce i se întâmplă?

Nu e deloc normal ce păţeşte Lazăr la Rapid. Până la urmă, el şi-a făcut datoria pentru club, iar dacă părţile nu se mai înţeleg la bani, iar contractul lui expiră, e normal să plece. Problema e că nici măcar suporterii nu înţeleg asta. Are şi el o familie şi trebuie s-o întreţină. Sunt de partea lui.

Ai vreo ofertă clară în acest moment?

Acum, nu şi nici nu aş avea cum. Eu sunt în situaţia de a deveni jucător liber, iar cluburile aşteaptă să vadă decizia comisiei. Pe 3 mai se judecă memoriul depus de mine. Sper să se soluţioneze cât mai repede şi cât mai corect.

Ce s-a întâmplat în 1999 când te-a dat afară Mircea Rednic de la Rapid?

Chiar nu ştiu. Am fost adus de Mircea Lucescu şi chiar jucam în faţa altor colegi de‑ai mei mai experimentaţi. Nea Mircea a avut încredere în mine şi vreu să-i mulţumesc, însă, după venirea lui Rednic la echipă, lucrurile s-au schimbat în rău pentru mine, deşi eram acelaşi jucător. Eu consider că nu am avut noroc în viaţă, nici în fotbal şi nici în dragoste.

Mai vorbeşti cu Dan Petrescu, Varga sau Gigel Bucur?

Cu Dan Petrescu nu am mai vorbit de foarte mult timp. Ţin legătura doar cu Gigel Bucur.

Dacă te doreşte Dan Petrescu, te-ai duce la Kuban?

M-aş duce, dar eu nu vreau să plec la o echipă că mă cunoaşte unul sau altul. Vreau să plec pe valoare, şi nu pe cunoştinţe.

Practic, tu l-ai demis pe Şumudică...

Eu cred că Şumudică trebuia ţinut în continuare. Un antrenor are nevoie de continuitate, pentru că aşa s-a întâmplat şi cu noi. Au fost multe schimbări şi am ajuns într-o situaţie dificilă. Din cauza presiunii şi a suporterilor, în Giuleşti e foarte greu să fii antrenor.

12 goluri a marcat Tibi Bălan în Liga I în acest sezon, fiind golgheterul Sportului.

Mircea Lucescu l-a luat din drum!

În 1999, Tibi Bălan avea 18 ani şi juca pentru Universitatea Cluj, în timp ce Mircea Lucescu era antrenorul Rapidului. În momentul în care „Il Luce" a mers cu echipa într-un turneu în Ardeal, tatăl lui Tibi Bălan şi-a luat copilul şi s-a ţinut scai de autocarul Rapidului. În momentul în care a prins „o portiţă", Bălan senior l-a abordat pe Mircea Lucescu: „El e băiatul meu! Ia-l te rog la câteva antrenamente! Dacă nu-ţi place de el, îl trimiţi acasă". Il Luce a rămas plăcut impresionat de calităţile mijlocaşului, pe care l-a păstrat în lotul Rapidului. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite