"Dă maimuţa jos din copac!" Incredibilă replică rasistă care l-a vizat pe omul momentului în Liga 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbaliştii de culoare acuză adesea că sunt victimele gesturilor rasiste, iar acest lucru se petrece peste tot în lume.

Unul dintre cei mai curtaţi fotbalişti din LIga 1, zambianul Faway Tembo, de la Astra, autor a şase goluri în opt meciuri disputate pentru giurgiuveni şi curtat insistent de Steaua a păţit-o rău de tot.
Jucătorul de 23 de ani putea fi transferat în vară din postura de jucător liber de contract. Tembo îşi terminase contractul cu FC Basel, care în ultima parte a sezonului îl împrumutase în Tunisia, la Etoile Sahel. Zambianul a părăsit cu scandal clubul elveţian, după ce a fost victima unui incident rasist. El l-a auzit pe antrenorul Thorsten Fink cum i-a spus secundul său „dă maimuţa asta ajos din copac", cu referire directă la african. Acest lucru a produs ruptura dintre cei doi, atitudinea antrenorului fiind surprinzătoare ţinând cont că Tembo a fost titular în primul său an la Basel, când echipa a ieşit campioană.

Bonetti n-a avut ochi pentru el
Îndepărtat de Basel, Fwayo s-a dus la Sahel, club de la care făcuse pasul spre Europa. Acolo reuşise între 2008 şi 2010 evoluţii bune şi tot de acolo a fost convocat la naţionala Zambiei pentru Cupa Africii din 2008, când fotbalistul nu avea decât 19 ani. Se remarcase însă la un Mondial de juniori, unde a fost golgeterul echipei sale. La naţionala Zambiei, Tembo l-a avut ca selecţioner chiar pe Dario Bonetti, conducerea dinamoviştilor acuzându-şi antrenorul pe la colţuri că a propus o grămadă de zambieni în Ştefan cel Mare, ce puteau fi transferaţi pe bani, dar n-a avut ochi pentru Fwayo, care era liber de contract.

Sub contract pe patru ani cu Astra
Jucătorul născut în Zambia, la Lusaka, a ajuns să fie principala ţintă a Stelei pentru campania de transferuri din această iarnă, dar faptul că giurgiuvenii au urcat pe locul doi în clasament va fi impediment serios în realizarea transferului. „Tembo are contract cu noi pe patru ani, dar dacă Gigi are bani să-l cumpere putem discuta. Eu zic însă că va rămâne la noi", a declarat cu substrat patronul Ioan Niculae, după meciul cu Rapid. El a vrut să dea de înţeles că îi va fixa lui Tembo un preţ prohibitiv, mult peste 700.000 de euro, cât e cota actuală a fotbalistului, conform transfermarkt.de.

Are un picior mai scurt cu 3 centimetri
Lui Tembo i se spune şi Garrincha, din cauza unui defect fizic pe care îl are din naştere. Asemenea fostului mare fotbalist brazilian, Tembo are un picior mai scurt decât celălalt. Dreptul e mai scurt cu 3 centimetri decât stângul, fapt vizibil în alergarea jucătorului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite