Televiziunile îşi vor stabili opţiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătoarea unui pachet va decide meciurile pe care le va transmite, şi nu Liga Profesionistă de Fotbal ca până acum. Aceasta din urmă hotărăşte doar calendarul competiţional. Liga Profesionistă de Fotbal va organiza, la 4 aprilie, licitaţia pentru acordarea drepturilor TV pentru următoarele trei sezoane ale Ligii I.

În ultimii trei ani, drepturile TV au fost deţinute de consorţiul RCS - Antena 1, care a plătit 34 de milioane de euro pe sezon. De data asta, Liga vrea să obţină minimum 46 de milioane de euro! Însă pe fir a intrat Consiliul Concurenţei. Motivul? „Preocuparea noastră privind fotbalul este ca cel care ar achiziţiona singur drepturile ar avea prea multă forţă. Noi vrem pluralism, cât mai mulţi oameni să aibă acces la meciurile de fotbal", a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Tocmai de aceea, LPF a stabilit nouă pachete. Dintre acestea, un pachet va ajunge la TVR (pentru care televiziunea publică ar fi plătit 3,5 milioane de euro pe sezon), iar un altul se va îndrepta către o televiziune care are acoperire de 30%.

Decizia a fost luată pentru că Liga este obligată să cedeze o parte dintre meciuri unor televiziuni cu acoperire naţională. Odată rezolvată această problemă, Consiliul Concurenţei şi televiziunile au mai avut o obiecţie: stabilirea opţiunilor. Dumitru Dragomir ar fi dorit ca acestea să fie stabilite de către LPF, „după criterii obiective, în funcţie de clasament, rating şi palmares", dar celelalte părţi s-au împotrivit. Disputa s-a rezolvat, ieri, într-o dezbatere publică. „Acum meciurile nu sunt definitive şi nu pot aprecia corect valoarea produsului. Normal este ca cel care deţine un pachet să stabilească opţiunile. Din punctul meu de vedere, opţiunea unu o să fie tot timpul Dinamo, Steaua şi Rapid. Chiar aş vrea să sugerez scoaterea unui pachet separat pentru aceste meciuri", a afirmat Alex Oprea, director RCS&RDS.

În primă fază, şeful LPF s-a opus. „Dacă las soarta meciurilor în mâinile televiziunilor, la cele nouă pachete de acum, acestea se omoară între ele pe opţiuni. Trebuie să decidem noi", a încercat să pareze Dragomir. Peste puţin timp, însă, s-a răzgândit: „Suntem de acord. Să-şi aleagă televiziunile opţiunile".

Argumentele lui Dumitru Dragomir

- Vor fi nouă pachete. Şapte pachete egale, unul va merge la TVR (pentru care televiziunea publică ar fi plătit 3,5 milioane de euro pe sezon), şi unul către o televiziune cu acoperire de cel puţin 30% „TVR va avea acces la toate opţiunile, inclusiv opţiunea numărul 1, care se referă la cel mai tare meci al etapei", a afirmat Dragomir.  

- Caietul de sarcini costă 30.000 de euro, la care se mai adaugă 5.000 de euro taxa de participare, 200.000 de euro garanţia de participare şi un milion de euro taxa de garanţie pentru punere în aplicare. „Mâine (n.r - astăzi) va fi scos la vânzare caietul de sarcini, aşa că vă aştept cu banii!", a glumit Dragomir.

- La cererea RCS&RDS, opţiunile vor fi stabilite de televiziuni. LPF stabileşte doar calendarul competiţional. „Suntem de acord. Să-şi aleagă televiziunile opţiunile. Colaborarea cu acestea va fi perfectă, mai ales cu cele care sunt corecte şi ne dau banii", a spus Dragomir.
n Cine cumpără un pachet are toate drepturile comerciale (live, rezumat, internet, mobil etc). Nu mai există pachete pentru fiecare în parte.

Principalii jucători de pe piaţă

Compania RCS&RDS

- Emite programele televiziunilor Digi Sport, Digi Sport Plus, Sport.ro şi GSP TV.
- Aceste programe sunt incluse în pachetul de bază.
- Digi Sport şi Digi Sport Plus sunt chiar ale operatorului RCS&RDS.
Romtelecom
- Are un singur canal specializat pe sport, Dolce Sport;
- Nu este inclus în programul niciunui consorţiu de cablu, astfel că e nevoie de o antenă specială pentru a fi recepţionat.
UPC
- Nu are niciun canal specializat pe sport în pachetul
de bază.
- În pachetul digital „Familia" sunt incluse canalele sport.ro şi Eurosport.

Top 10 drepturi TV în Europa

Ţară        sumă
1. Anglia    1,3 miliarde
2. Italia    911 milioane
3. Franţa    668 milioane
4. Spania    500 milioane*
5. Germania    412 milioane
6. Turcia    260,3 milioane
7. Olanda    100 milioane
8. Grecia    54 milioane
9. Portugalia    48 milioane**
10. Polonia    33,8 milioane

*240 milioane de euro sunt distribuite separat pentru FC Barcelona şi pentru Real Madrid)
**24 milioane de euro sunt distribuite separat pentru Benfica Lisabona, FC Porto şi pentru Sporting Lisabona.
n Sumele sunt exprimate în euro şi se referă la un singur sezon


Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite