TASunami în Liga I?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Sportiv de la Lausanne va anunţa în această săptămână verdictul în cazul meciului Pandurii – Oţelul, 0-3 la masa verde. Decizia poate schimba campioana. Oţelul a învins Timişoara şi şi-a adjudecat primul titlu din istorie. În proporţie de 99,9%! Restul de 0,1% depinde de TAS.

În România nu poţi fi sigur că ai câştigat titlul nici când matematica îţi confirmă acest lucru. E cazul Oţelul care, cu o etapă înainte de final, are patru puncte avans faţa de locul doi, dar nu a primit trofeul şi medaliile de campioni. Motivul? Meciul câştigat cu Pandurii la masa verde. Gorjenii n-au fost programaţi pentru partida cu gălăţenii întrucât nu au achitat la timp o datorie către Dinamo. Apoi, au făcut plângere la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, iar acum, în funcţie de verdictul de la TAS, Oţelul poate răsufla uşurată sau să piardă trei puncte!

„Adevărul" îţi prezintă toate scenariile posibile, în cazul în care TAS va ordona reprogramarea jocului Pandurii - Oţelul. Astfel, clasamentul ar arăta aşa: Oţelul - 64 de puncte, Timişoara - 63, Vaslui - 62. Cu o menţiune: gălăţenii vor avea două meciuri de disputat, ambele în deplasare, cu Pandurii şi cu Astra, în timp ce Timişoara şi Vaslui vor avea câte o partidă cu Dinamo, respectiv Pandurii.

1 Cum poate lua Oţelul titlul?

Chiar dacă verdictul de la TAS le va fi nefavorabil, moldovenii vor depinde în continuare numai de ei pentru a adjudeca titlul. Cum? Cu o victorie în ultimele două întâlniri. În caz contrar, elevii lui Dorinel Munteanu vor fi la mâna urmăritoarelor. Teoretic, Oţelul poate câştiga campionatul şi dacă face doar un egal în ultimele două jocuri. Pentru asta însă, Poli n-ar trebui să bată, pe teren propriu, Dinamo, iar Vasluiul să facă maximum un egal, în deplasare, la Pandurii. În fine, incredibil, dar posibil: „oţelarii" pot deveni campioni şi cu zero puncte din întâlnirile rămase. Condiţia? În ultima etapă, să piardă şi Timişoara, dar şi Vasluiul.

2 Cum poate Timişoara termina pe 1?

Dacă bănăţenii înving, acasă, o echipă a lui Dinamo din care vor lipsi mulţi titulari, menajaţi pentru finala Cupei, iar Oţelul nu bate nici Pandurii, nici Astra, atunci Timişoara se va clasa pe locul 1. Poli va face 66 de puncte, iar Galaţiul tot 66, în cel mai bun caz. La egalitate de puncte, trupa lui Uhrin jr e campioană fiindcă are avantajul rezultatelor directe: 2-0 la Timişoara şi 1-2 la Galaţi.

3 Cum poate Vasluiul să câştige campionatul?

Pare un scenariu SF, dar posibil din punct de vedere matematic. Pentru ca Vasluiul să ia titlul, ar trebui ca Adailton şi compania să învingă, în deplasare, la Pandurii. Acest rezultat ar trebui să fie coroborat cu paşi greşiţi făcuţi de Timişoara şi de Oţelul. Mai precis, bănăţenii ar trebui să facă maximum un egal în compania „câinilor", iar gălăţenii să nu ia mai mult de un punct din meciurile rămase. În acest caz, clasamentul ar arăta astfel: 1.Vaslui, 65 de puncte, 2. Oţelul, 65 de puncte, 3. Timişoara, 64 de puncte. Titlul va fi cucerit de trupa lui Porumboiu care, la egalitate de puncte, ar fi avantajată de rezultatele directe obţinute în compania gălăţenilor: 4-0 la Vaslui şi 0-0 la Galaţi.

"Vom merge cu familiile la munte, apoi mergem la Astra la meci, pentru că e o simplă formalitate. Treaba cu TAS-ul a fost numai o încercare penibilă a unora de a pune presiune.''
Marius Stan director general Oţelul Galaţi

La Sportul Studenţesc, decizia neprogramării a rămas

Gălăţenii sunt siguri că meciul pe care l-au câştigat din pricina neprogramării Pandurilor nu va fi anulat de TAS fiindcă există un precedent identic, chiar în prima ligă din România! În sezonul 2002-03, în etapa a 28-a, Sportul n-a fost programat la o partidă de pe teren propriu cu FCM Bacău. Motivul? „Studenţii" aveau de plătit o datorie de 150.000 de dolari către Steaua în contul transferului lui Maxim. Ulterior, Sportul a achitat banii către Steaua, a disputat restul partidelor, însă rezultatul din meciul Sportul - Bacău, 0-3 la masa verde, n-a fost schimbat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite