Suporterii Stelei contraatacă: "Uniţi contra abuzurilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin vocea Asociaţiei Independente a Suporterilor Stelişti, fanii din Ghencea au luat atitudine ca urmare a incidentelor din Giuleşti, condamnând Jandarmeria pentru violenţa de care a dat dovadă.

Redăm integral comunicatul AISS.

"În urma incidentelor apărute la începutul meciului dintre Rapid şi Steaua, din seara zilei de 11.11.2010, contând pentru sferturile de finală ale Cupei României, Asociaţia Independentă a Suporterilor Stelişti doreşte să aducă în atenţia suporterilor stelişti, a opiniei publice şi a reprezentanţilor mass-media următoarele:
Deşi AISS nu mai este responsabilă de gestionarea biletelor în deplasările suporterilor stelişti din cauza faptului că nu putem găsi în cadrul conducerii administrative a clubului Steaua un partener de dialog care să înţeleagă şi să fie interesat cu adevărat de problemele suporterilor, deşi majoritatea membrilor AISS nu se mai prezintă la meciurile echipei de fotbal Steaua Bucureşti în semn de protest faţă de deciziile total iresponsabile ale conducerii din ultimul timp, considerăm că este de datoria noastră să luăm atitudine atunci când drepturile suporterilor sunt încălcate într-un stat de drept.
AISS a militat întotdeauna pentru un comportament civilizat din partea suporterilor, lipsit de violenţe în urmă cărora doar imaginea noastră poate avea de suferit. Drept urmare, nu putem fi de acord cu acţiunile suporterilor stelişti prezenţi pe stadionul Giuleşti, care au aruncat cu diverse obiecte în teren, fapt ce a condus la întreruperea meciului şi ce poate conduce şi la alte sancţiuni pentru clubul nostru. Totuşi, faptele săvârşite de către suporterii stelişti nu au necesitat în niciun moment intervenţia brutală, disproporţionată, a reprezentanţilor Jandarmeriei.
Intervenţia iresponsabilă a Jandarmeriei se putea sfârşi tragic pentru suporterii stelişti, opinia publică putând fi martora unor scene de groază în adevăratul sens al cuvântului, ai reeditării unor dezastre din lumea sportului precum incidentul de pe stadionul Heysel din anul 1985. Deşi au trecut peste 25 de ani de la acel incident, reprezentanţii Jandarmeriei nu şi-au însuşit acea lecţie dramatică, luând decizii ce ar fi putut avea acelaşi deznodământ.
Pentru a forţa evacuarea suporterilor stelişti în 60 de secunde, deşi nu exista niciun motiv legal pentru ca aceasta să se desfăşoare într-un timp atât de scurt, reprezentanţii Jandarmeriei au început să-i împingă în forţă pe suporterii stelişti pentru ca aceştia să părăsească zona, printr-o poartă pe care încăpeau maximum 2 persoane. În urma presiunii exercitate, suporterii stelişti au căzut printre scaune, au fost călcaţi în picioare, au leşinat, au fost striviţi de gardurile de protecţie din plexiglas dintre tribună şi teren, iar mai mulţi suporteri au suferit traume fizice. Din fericire însă, gardurile nu au cedat. Altfel, zeci de fani şi-ar fi putut pierde vieţile, din cauza intervenţiei iresponsabile a Jandarmeriei, dublată de cruzimea uluitoare a celor plătiţi din bani publici să ne protejeze pe noi toţi.
Abuzurile Jandarmeriei nu s-au oprit aici, suporterii fiind nevoiţi să părăsească tribuna printr-un tunel, lung de peste 30 de metri, făcut de către reprezentanţii Jandarmeriei, denumit de către reprezentanţii mass-media "tunelul groazei". Suporterii stelişti au fost umiliţi din toate punctele de vedere: au fost nevoiţi să suporte injuriile reprezentanţilor Jandarmeriei, au fost îmbrânciţi sau agresaţi fizic într-un mod primitiv, prin lovituri repetate cu pumnii, picioarele ori bastoanele din dotarea unor persoane care nu au avut nimic în comun cu ideea de apărare a ordinii şi linişte publice, prin respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Considerăm inacceptabilă acţiunea reprezentanţilor Jandarmeriei, care, în anul 2010, consideră că aceste acte de violenţă, izvorâte dintr-o atitudine profund grosolană, îşi au locul într-un stat european.
Ne arătăm indignarea şi faţă de reprezentanţii clubului Steaua, care ne demonstrează, încă o dată, că nu au niciun fel de respect faţă de suporteri. De foarte mulţi ani, suporterii sunt nevoiţi să se apere singuri în urma abuzurilor făcute de reprezentanţii Jandarmeriei, ai firmei de pază, ori ai LPF care, prin colaborarea cu cluburile de fotbal, distrug sistematic orice formă de manifestare liberă pe stadioanele din România.
Pentru faptele comise, suporterii trebuia să fie identificaţi şi sancţionaţi potrivit Legii 4/2008 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în sport, iar, din comunicatele oficiale ale Jandarmeriei, înţelegem că acest lucru s-a şi întâmplat. Mai mult, înţelegem că, într-un timp extrem de scurt, Jandarmeria a fost în măsură să aprecieze că aproape toţi suporterii prezenţi în sector s-au făcut vinovaţi de diverse contravenţii pentru care merită să fie interzişi la competiţiile sportive din România. Ni se pare bizar felul în care aceste decizii au fost aplicate în masă, câtorva sute de persoane, într-un timp atât de scurt. În plus faţă de sancţiunile legale, suporterii au fost nevoiţi, încă o dată, să suporte abuzurile violente ale reprezentanţilor unei instituţii care are rolul de a preveni şi combate actele de violenţă.
În consecinţă, suporterii stelişti care au fost sancţionaţi pe nedrept sau au fost abuzaţi de către forţele de ordine sunt rugaţi să depună plângeri la organele competenţe. AISS va oferi asistentă juridică tuturor suporterilor stelişti pentru ca astfel de acţiuni să fie evitate pe viitor."

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite