Strălucirea falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un pas de desfiinţare în 2003, Twente, adversara de mâine a Vasluiului, a devenit o echipă de temut în Europa. Olandezii au câştigat în doi ani Cupa şi campionatul în Ţara Lalelelor. Ascensiunea celor de la Twente în Olanda seamănă până la un punct cu „explozia“ lui FC Vaslui în fotbalul românesc.

Două oraşe şi regiuni modeste din punct de vedere economic au ajuns să se bată pentru un loc în play-off-ul celei mai bogate competiţii fotbalistice din lume. La Vaslui şi la Enschede se aude imnul Ligii Campionilor sfidând faptul că în urmă cu opt ani, în 2003, adversarele de azi erau afundate în anonimat. În timp ce moldovenii, cu infuzia de bani a lui Adrian Porumboiu, îşi începeau ascensiunea din Divizia C, clubul olandez privea falimentul în ochi.

Dacă Twente mai există pe harta fotbalului, acest lucru i se datorează sută la sută afaceristului Joop Munsterman, un mic mogul media în Ţara Lalelelor. În moarte clinică din cauza  datoriilor imense, echipa din Enschede a fost pusă pe picioare de proiectul ambiţios gândit de Munsterman. De atunci, FC Vaslui şi Twente au avut un parcurs asemănător: an de an şi-au îmbunătăţit rezultatele pe plan intern, iar în cupele europene s-au descurcat onorabil. Şi politicile de transferuri par să fie trase la indigo, cu jucători aduşi din toate colţurile lumii, de la Costa Rica până la Zimbabwe.

Cel mai sănătos club

Comparaţiile dintre români şi olandezi se opresc însă aici. Marea diferenţă este dată de stabilitatea pe termen lung a celor două cluburi. La Vaslui, dacă pleacă Porumboiu, echipa se autodistruge. În schimb, Joop Munsterman a făcut la Enschede o „afacere" care se poate autosusţine în orice moment. Cel mai bun exemplu este zona din jurul propriului stadion, „Grolsch Veste", umplută în ultimii ani de centre comerciale, cafenele, şcoli, cinematografe plus un patinoar, un centru de sănătate, o pistă de carting. Un adevărat „imperiu" creat de Munsterman. Comparativ, la arena vasluiană bate vântul, trupa lui Porumboiu fiind obligată să joace meciurile din Ligă, la Piatra-Neamţ.

Despre Twente se spune că e cel mai sănătos club din Eredivisie. Pentru alb-roşii vorbesc rezultatele din ultimii doi ani, obţinute cu un buget anual de aproximativ 40 de milioane de euro, mult inferior granzilor din Amsterdam şi Eindhoven. Astfel, în 2010, cu „amicul" nostru Steve McClaren pe bancă, titlul a ajuns în premieră la Enschede. Stagiunea trecută, Twente a fost la doar 90 de minute de repetarea performanţei, însă a cedat în „finala" din ultima etapă, 1-3 cu Ajax.

Alte echipe româneşti în Europa

Liga Europa, turul trei preliminar
- Dinamo - NK Varazdin, joi, ora 21.00
- FSV Mainz - Gaz Metan Mediaş, joi, ora 21.30

De ce poate profita Vasluiul?

- Antrenorul Co Adriaanse este la primul meci oficial pe banca lui Twente, fostul tehnician al lui Chivu la Ajax fiind instalat în această vară în locul lui Michel Preud'homme, care a ales banii arabilor de la Al-Shabab.
- Prezent la Copa America, titularul postului de fundaş dreapta, venezueleanul Rosales, nu va juca. Locul său va fi luat de noua achiziţie Cornelisse, fost coleg cu Mihăiţă Neşu la Utrecht.
- Golgheterii Ruiz şi Janko încă nu şi-au intrat în mână. Mai mult, costaricanul s-a accidentat vineri seară la un meci amical şi a devenit incert pentru turul de mâine, iar gigantul austriac suferă şi el după o perioadă de indisponibilitate cauzată de o lovitură la picior.
- Meciul se va juca la Arnhem, la 90 de kilometri de Enschede, din cauza tragediei petrecute recent la stadionul lui Twente, „Grolsch Veste". Doi oameni au murit după prăbuşirea acoperişului uneia dintre tribune.

4-3-3 ca Barcelona

Twente şi-a atras mulţi simpatizanţi prin stilul de joc spectaculos, cu trei atacanţi, într-un 4-3-3 folosit şi de Barcelona. Până în 2010, inclusiv la „dubla" cu Steaua din grupele Ligii Europa, jucătorul exponenţial al echipei a fost congolezul naturalizat elveţian Blaise Nkufo, care a dat peste 100 de goluri pentru Twente. Acum, vedetele le găsim tot în atac, unul exploziv, dependent de tehnica lui Bryan Ruiz, un costarican cotat la peste 10 milioane de euro, de oportunismul lui Marc Janko, un austriac de doi metri şi de foamea de gol a tânărului olandez Luuk de Jong. La mijloc, după transferul lui Theo Janssen la Ajax, şef peste „tiki-taka" a rămas Wout Brama în condiţiile în care veteranul Landzaat e momentan accidentat.

Inedit despre Twente

- patronul olandezilor, Joop Munsterman, îşi petrece timpul liber cântănd la chitară
- antrenorul Adriaanse a cules informaţii despre FC Vaslui de la olteanul Doru Isac, cu care a lucrat în ultimul an la echipa olimpică din Qatar. De asemenea, pe Adriaanse l-a ajutat şi sora portarului bulgar Mihailov, căsătorită cu vasluianul Milanov.
- imnul echipei este celebrul "You'll never walk alone" folosit de englezii de la Liverpool
- portarul de rezervă, Sander Boschker, are 40 de ani. Începând din 1989, cu excepţia unui singur sezon (2003-2004 la Ajax), Boschker şi-a petrecut întreaga carieră la Twente.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite