Steliştii au împânzit mapamondul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mendoza, Pepe Moreno, Dayro Moreno, Habibou şi Dino Eze au fost prezentaţi de preşedintele Argăseală  ca transferuri-bombă la începutul lui 2008
Mendoza, Pepe Moreno, Dayro Moreno, Habibou şi Dino Eze au fost prezentaţi de preşedintele Argăseală ca transferuri-bombă la începutul lui 2008

Foştii fotbalişti străini din lotul roş-albaştrilor joacă acum pe aproape toate continentele, unii cu succes, dar destui şi fără niciun pic de strălucire. Cert e că Gigi Becali a luat multe „ţepe“ cu jucători aduşi de afară.

Cât timp a dominat autoritar fotbalul românesc, Steaua n-a avut nevoie de jucători străini. Primii fotbalişti din afara României care au îmbrăcat tricoul roş-albastru au fost doi albanezi, Elton Çeno şi Albert Duro, care au ajuns la Steaua în toamna anului 1998. Doar ultimul a reuşit să convingă, dar a părăsit şi el echipa după aproape trei ani.

A urmat bosniacul Zoran Novakovici, care a bifat câteva prezenţe în sezonul 1999-2000, dar grosul jucătorilor străini a venit începând din anul 2003, când Gigi Becali a devenit patronul roş-albaştrilor. De la bielorusul Vasili Hamutovski, considerat a fi şi astăzi cel mai valoros portar străin din istoria Stelei, şi până la nigerianul Ifeanyi Emeghara, dat afară de curând, în lotul roş-albaştrilor şi-au făcut loc zeci de jucători din alte ţări.

Ultimul fotbalist străin plecat de la Steaua este argentinianul Pablo Brandan, care a preferat un salariu mai bun în China, la formaţia Liaoning Whowin. Are toate şansele să confirme, aşa cum au făcut-o şi Cyril Théréau, Tiago Gomes sau Dayro Moreno, care astăzi au o cotă bună. Mulţi dintre foştii stelişti se zbat însă în mediocritate, ceea ce ridică un semn mare de întrebare şi în privinţa priceperii celor care i-au adus la Steaua. „Adevărul" face astăzi o radiografie a traseului majorităţii străinilor care au jucat la un moment dat pentru Steaua şi care astăzi evoluează aproape în toată lumea.

Carlos Fernandes - Portughezul are 33 de ani şi  n-are echipă din vara lui 2011, atunci când s-a despărţit de Bucaspor (Turcia). Totuşi, el e convocat în continuare la naţionala Angolei, cu care a participat la Cupa Africii pe Naţiuni. În această iarnă a fost propus de un impresar la Rapid, dar giuleştenii au preferat un alt ex-stelist, Vâtcă. După ce a fost dat afară din Ghencea, în ianuarie 2007, Carlos a jucat timp de un sezon şi jumătate şi în Iran, la „puternica" echipă Foolad Khuzestan, care era în liga a doua la vremea respectivă.

Vasili Hamutovski - Bielorusul de 34 de ani a fost cedat de Gigi Becali în decembrie 2005 la Tom Tomsk, în schimbul a 100.000 de euro. De atunci, cariera sa a alunecat pe o pantă descendentă. După ce a mai trecut pe la Carl Zeiss Jena, Augsburg (ambele din Germania), Tavria Simferopol (Ucraina) şi Amkar Perm (Rusia), fostul internaţional e şomer, de la finele anului trecut.

Robinson Zapata - După ce a plecat de la Steaua, în ianuarie 2011, a fost luat de Hagi la Galatasaray Istanbul, dar turcii l-au dat afară imediat după plecarea „Regelui". Acum, la 34 de ani, joacă în liga a doua din Columbia natală, la Deportivo Pereira.

Andrey Nazario
- Portarul trimis de Gigi Becali într-o locuinţă din Ferentari, pentru că nu dorea să-şi rezilieze contractul, e acum component de bază al echipei Criciúma, locul 14 în eşalonul secund din  Brazilia. Portarul de 29 de ani a mai trecut şi pe la Cruzeiro şi Portuguesa (ambele din Brazilia), unde era însă doar rezervă.

Klemi Saban
- Israelianul de 32 de ani n-a prins decât 8 meciuri la Steaua, în sezonul 2006-2007. Acum joacă în ţara natală, la Maccabi Tel Aviv, însă e mai mult rezervă acolo.

Gora Tall - Adus ca un salvator de Mihai Stoichiţă, în 2010, senegalezul n-a jucat decât pentru Steaua II, în Liga a II-a. Acum, fotbalistul de 27 de ani evoluează în eşalonul secund din Cipru, la AEP Paphos.

Jivko Jelev - La 33 de ani, bulgarul care a mai trecut şi pe la Oţelul Galaţi joacă în ţara sa natală, la Slavia Sofia, după câteva experienţe nefericite în Azerbaidjan, la Inter Baku şi Simurq Zaqatala.

Tininho - S-a întors, probabil, la parcatul maşinilor la discoteca lui Figo de la Lisabona, slujbă pe care o avea şi până să vină la Steaua, în vara lui 2009. Faptul că şi-a trecut echipa roş-albastră în CV l-a ajutat pe portughezul de 32 de ani să mai prindă un contract de profesionist, la Leixões (Portugalia), unde a rezistat timp de un sezon.

Élton José Xavier - Brazilianul de buzunar al lui Meme Stoica, acum în vârstă de 26 de ani, joacă în Arabia Saudită, la Al-Fateh. „Circarul" a fost cumpărat de Gigi Becali cu 1,2 milioane de dolari şi vândut apoi, după doar câteva luni, la Al-Nasr Riad (Arabia Saudită), pentru doar 500.000 de dolari! El a mai trecut, de atunci, pe la Fortaleza Esporte Clube (Brazilia), Dubai Club, Al-Wasl (ambele din Emirate) şi Sport Recife (Brazilia).

Rafał Grzelak -
Polonezul de 30 de ani, care a rămas în istorie din cauza amenzii de 30.000 de euro pe care a plătit-o pentru că şi-a permis să-l critice pe Gigi Becali, joacă în ţara sa natală, la Ruch Chorzów. În acest campionat a prins doar şase meciuri, toate din postura de rezervă.

Krum Bibişkov - Bulgarul considerat a fi unul dintre cei mai slabi atacanţi din istoria Stelei a jucat la patru echipe de când a părăsit Steaua: Académica de Coimbra (Portugalia), Hapoel Ramat Gan (Israel), Pirin Blagoevgrad şi Minior Pernik (ambele din Bulgaria), dar nicăieri n-a rupt gura târgului. El are doar şase goluri marcate în ultimii doi ani.

Ifeanyi Emeghara - Nigerianul de 28 de ani a ajuns să dea probe, în această iarnă, la o modestă echipă din Danemarca, SønderjyskE, dar a fost refuzat după numai 45 de minute. „E un jucător ruginit! N-avem ce face cu el, cu siguranţă nu ne poate ajuta. A jucat execrabil şi a făcut o grămadă de greşeli în apărare", a tunat tehnicianul Lars Søndergaard.

Fraţii Arman şi Artiom Karamian - Sunt şomeri de mai bine de un an. După Steaua au mai bifat o singură echipă, Unirea Urziceni, unde n-au făcut însă mare brânză.

Arthuro Henrique Bernhardt - A ajuns în prima ligă din Malaezia, la Johor Football Club, după ce a dat, în această iarnă, probe şi la Astra Ploieşti. Brazilianul de 30 de ani a mai jucat la alte şase echipe de când a părăsit România, dar fără să confirme: Terek Groznîi (Rusia), Celta Vigo (Spania), Flamengo (Brazilia), Al-Dhafra (Emirate) şi União Leiria (Portugalia).

António Semedo - Joacă în Azerbaidjan, la fosta echipă a lui Mircea Rednic, Khazar Lankaran, acolo unde e coechipier şi cu brazilienii Ricardo Gomes şi Éder Bonfim, care au avut şi ei o trecere „meteorică" prin Ghencea.

Pawel Golanski - E rezervă de lux în ţara sa natală, la Korona Kielce. Pentru că n-aveau nevoie de el, cei de acolo l-au împrumutat anul trecut şi la ŁKS Łodz, în liga secundă din Polonia!

A avut cinci antrenori străini

În întreaga sa istorie, de 65 de ani, Steaua a avut doar cinci antrenori străini, toţi în perioada lui Gigi Becali. Primul a fost Zenga, demis cu trei etape înainte de finalul sezonului 2004/05, când Steaua a luat titlul. A luat apoi titlul în Serbia, cu Steaua Roşie, a mai antrenat pe Catania şi Palermo, iar acum e la Al-Nasr, în Emiratele Arabe Unite. În schimb, ceilalţi au avut o traiectorie descendentă. Protasov a schimbat fără succes mai multe echipe, acum aflându-se pe banca kazacilor de la FC Astana. Bergodi e şomer după ce a fost dat afară de la Modena, Levy e pe locul 4 în Cipru, cu Anorthosis, în timp ce Pedrazzini e secundul lui Olăroiu la Al Ain, în Emirate.

Stelişti care o duc bine...

Andrés Mendoza - Peruanul de 34 de ani evoluează acum în Mexic, la fosta echipă a lui Belodedici, Atlante. El a reuşit să convingă de fiecare dată, din momentul în care a plecat de la Steaua: Monarcas Morelia (Mexic, 27 de meciuri /13 goluri), Diyarbakîrspor (Turcia, 15/5) şi Columbus Crew (SUA, 40/15).

Cyril Théréau - Vândut de Steaua la Anderlecht (Belgia) pe trei milioane de euro, francezul de 29 de ani n-a reuşit să confirme la Bruxelles, dar a făcut-o în schimb la Charleroi, de unde a fost achiziţionat de Chievo Verona, grupare pentru care joacă şi astăzi în Serie A.

Dayro Moreno - O altă „afacere" a Stelei, care l-a cumpărat pe două milioane de dolari şi l-a cedat apoi pe doar 500.000. Revenit la Once Caldas (Columbia) după plecarea de la Steaua, Dayro a marcat 32 de goluri în 44 de partide şi a redevenit un component de bază al naţionalei Columbiei. Acum, la 27 de ani, este sub contract cu mexicanii de la Tijuana, care l-au împrumutat tot la Caldas.

Juan Carlos Toja - Vândut cu 500.000 de euro la Aris Salonic, columbianul a reuşit să se impună în prima ligă a Greciei, motiv pentru care a r intrat în
atenţia selecţionerului José Pekerman.

José Pepe Moreno - Joacă acum, la 31 de ani, în Major League Soccer, la New England Revolution (SUA). După ce a plecat de la Steaua şi-a relansat cariera în ţara natală, Columbia, la Atlético Huila şi Once Caldas.

Maicon Pereira de Oliveira - Are 11 goluri marcate în cele 16 meciuri jucate în acest sezon pentru Volin Luţk, în prima ligă a Ucrainei.

Ricardo Pedriel
- Bolivianul joacă din 2010 în Turcia, la Sivasspor, echipă pentru care a marcat 16 goluri în 50 de meciuri. În sezonul 2009-2010, el a fost împrumutat de stelişti la Giresunspor (Turcia).

Tiago Gomes - Pentru mijlocaşul portughez, şutul în fund care i-a fost aplicat de către Gigi Becali a reprezentat un mare pas înainte. După o aventură reuşită la Hércules Alicante, cu care a evoluat şi în prima ligă din Spania, fotbalistul de 27 de ani s-a transferat la ŢSKA Moscova (Rusia), unde va încasa câte un milion de dolari în fiecare dintre cei patru ani de contract.

Habib Habibou - Face furori în Belgia, la Zulte Waregem, grupare pentru care a marcat 13 goluri în 31 de partide. El se află de mai multă vreme în atenţia englezilor de la West Ham United, care şi-au arătat disponibilitatea să-l transfere.

Abel Gómez Moreno - Jucătorul de 30 de ani, care n-a bifat decât două meciuri la Steaua, evoluează acum în Spania, la Granada CF, în Primera Division.

info
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite