Steaua s-a reunit în exil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali (centru) a coborât în iarbă la primul antrenament al noului sezon, fiind flancat de Mihai Stoica şi de Ronny Levy (dreapta)
Gigi Becali (centru) a coborât în iarbă la primul antrenament al noului sezon, fiind flancat de Mihai Stoica şi de Ronny Levy (dreapta)

Goniţi din Ghencea, roş-albaştrii au efectuat, ieri, un prim antrenament pe terenul deţinut de FRF la Mogoşoaia, urmând ca astăzi să plece în Austria pentru primul stagiu de pregătire al verii. Până când echipa va reveni în ţară, e posibil ca Becali să semneze un nou contract cu MApN pentru închirierea arenei din Ghencea. Condiţia? Latifundiarul să-şi plătească restanţele.

Aglomeraţie mare la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, încă de la primele ore ale dimineţii. Steliştii au sunat şi ei adunarea, la câteva zile după ce rivalele din „Ştefan cel Mare" şi Giuleşti au început pregătirile pentru noul sezon. Nu mai puţin de 27 de fotbalişti au efectuat vizita medicală, excluzându-i pe Tătăruşanu, Tănase, Latovlevici şi Gardoş, care au vacanţă până la 24 iunie, după ce au participat la turneul naţionalei din America de Sud.

Vin Bourceanu şi Ben Shushan

A absentat şi Brandan, care n-a putut să decoleze din Argentina, din cauza problemelor cauzate de norul de cenuşă vulcanică. Aseară, Ronny Levy a făcut cunoştinţă cu noii săi elevi şi a efectuat un prim antrenament pe terenul Centrului Naţional de la Mogoşoaia, aflat în posesia Federaţiei Române de Fotbal. Echipa va pleca în această după-amiază în Austria, pentru primul cantonament al verii.

„Sunt foarte mulţumit de campania de achiziţii. Sper să mai aducem un jucător, poate chiar doi", a anunţat Mihai Stoica. Ţintele sunt Alex Bourceanu şi Amit Ben Shushan. „Cred că o să mă înţeleg cu Iancu! Cert e că Bourceanu vrea să vină la Steaua. Când era la naţională vorbea cu jucătorii mei numai cu: «Ce mai faci, colegu'?». Levy îl vrea pe Ben Shushan şi am de gând să-i fac pe plac. Acest fotbalist e singurul din Israel pe care vrem să-l luăm. Încă nu am discutat cu cei de la Beitar Ierusalim, aşa că nu vă pot spune preţul lui", a explicat şi Gigi Becali.

Academia, aproape de desfiinţare

Plecarea Stelei din Ghencea, cauzată de conflictul dintre Gigi Becali şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN), l-a determinat pe latifundiar să închidă momentan magazinul oficial şi muzeul clubului, aflate în complexul Ghencea. De asemenea, după ce a desfiinţat Steaua II, Becali vrea să renunţe şi la Academia de Fotbal! Valeriu Argăseală i-a anunţat deja pe juniorii clubului că trebuie să stea acasă până la 20 iulie, când se va lua o decizie finală în acest sens. „Nu e plăcut, dar probabil că să joci pe «Naţional Arena» e mult mai bine decât să joci în Ghencea. Ce, Arsenal n-a plecat de pe «Highbury» pe «Emirates»?! Din punctul meu de vedere, «Naţional Arena» e mai confortabil şi suporterii noştri se vor simţi mai bine acolo", a precizat Mihai Stoica.

CSA Steaua e dispusă să negocieze

Totuşi, există încă posibilitatea ca echipa să rămână în Ghencea şi în sezonul viitor. Comandantul CSA Steaua, George Boroi, a anunţat că MApN doreşte ca roş-albaştrii să joace în continuare pe arena construită în 1974, cu condiţia ca Gigi Becali să-şi achite toate restanţele. „Echipa de fotbal Steaua este un simbol al Armatei şi al milioanelor de români care îndrăgesc fotbalul. Nu respingem o colaborare cu FC Steaua, atâta vreme cât această colaborare se derulează în condiţii de legalitate. Gigi Becali n-a mai plătit chiria de la 1 iulie 2010", a declarat Boroi.

Becali: „Noul contract e problema"

„Probabil că vom negocia şi vom vedea ce se întâmplă. E vorba de noul contract, aici apar neînţelegerile. Cu totul, cum ar vrea ei, se ajunge la 600.000 de euro chirie pe an. Ceea ce e mult prea mult. Niciun club nu plăteşte o asemenea sumă. Datoriile din urmă sunt un fleac, noul contract şi condiţiile lui sunt problema", a replicat Gigi Becali.

"Dacă mă lasă să plătesc cât Dinamo şi Rapid la un loc, atunci achit chiria în avans pe cinci ani. Altfel, rămâne să jucăm la Buzău şi pe «Naţional Arena».''
Gigi Becali patron Steaua

Chiria anuală a cluburilor din Liga I

- Steaua: 300.000*
- Dinamo: 50.000
- Poli Timişoara: 36.000
- Rapid: 21.000
- „U" Cluj: 13.600
*sumele sunt în euro
** Celelalte cluburi nu plătesc chirie, fie pentru că au stadion propriu (CFR, Gloria, Astra, Oţelul), fie pentru că au înţelegeri cu autorităţile locale.

300 de mii de euro este suma datoriilor pe care Gigi Becali le are către Clubul Sportiv al Armatei.

Care sunt achiziţiile pentru titlul 24

Dorinel Popa (23 de ani) - A bifat 29 de partide şi 3 goluri pentru Brăneşti în stagiunea trecută. Poate juca fundaş sau mijlocaş stânga. A trăit într-o sărăcie lucie. În urmă cu doi ani, Gloria Buzău l-a dat afară, aşa că Popa a ajuns să doarmă pe jos, în camera unui coechipier! Salariu: 72.000 de euro.

Gabi Matei (21 de ani) - A bifat 26 de partide, fără gol, la Pandurii, în sezonul trecut. S-a remarcat ca fundaş dreapta. „E poreclit «Ţărănuşul». La mine juca pe 1.000 de euro pe lună şi nu a crâcnit nici măcar o dată. Chiar dacă nu a învăţat cine ştie ce, s-a ţinut cât de cât şi de şcoală", l-a caracterizat Benone Lazăr, fostul său patron de la Internaţional Curtea de Argeş. Salariu: 72.000 de euro.

Liviu Băjenaru (28 de ani) - A jucat în 30 de meciuri şi a marcat 4 goluri pentru Bistriţa în sezonul precedent. Este mijlocaş ofensiv şi poate evolua şi în stânga, dar şi în dreapta. A ajuns în Ghencea printr-un „artificiu". A semnat cu „U" Cluj pe trei ani, dar va juca la Steaua. Secretul? Gigi Becali s-a înţeles cu Florian Walter, care va primi la schimb unul sau doi jucători. Salariu: 85.000 de euro.

Leandro Tatu (29 de ani) - A bifat 27 de partide şi 9 goluri la Beira-Mar în stagiunea trecută. Atacantul descoperit de managerul Mihai Stoica a semnat cu roş-albaştrii din postura de jucător liber. Înţelegerea cu Steaua se întinde pe un sezon, cu opţiune de prelungire pe încă doi ani, dacă jucătorul brazilian va convinge. Salariu: 120.000 de euro.

Mihai Costea (23 de ani) - În ultimul sezon, a bifat 23 de partide, dar a înscris doar două goluri pentru Universitatea Craiova, deşi este vârf. Gigi Becali a făcut o investiţie colosală pentru transferul mezinului familiei Costea, plătind nu mai puţin de 1,4 milioane de euro pentru jumătate din drepturile federative ale atacantului.Salariu: 120.000 de euro.

Raul Rusescu (23 de ani) - A jucat în 27 de meciuri şi a marcat 3 goluri pentru Unirea Urziceni în sezonul trecut. Atacantul îi datorează ascensiunea din ultimii ani lui Dan Petrescu, cu care a debutat în Liga I la 26 iulie 2008, după ce bifase câteva sezoane în eşalonul secund, la CSM Râmnicu‑Vâlcea, CS Otopeni şi Dunărea Giurgiu.Salariu: 100.000 de euro.

Tatu: „Sunt omul de gol"

Brazilianul Leandro Tatu are planuri mari pentru viitor. „Sunt convins că venirea la Steaua e cea mai bună alegere a carierei mele. Pe Levy nu-l ştiu, n-am auzit de el, dar sper să ne înţelegem bine şi să facem performanţă împreună", a declarat Tatu. „Nu ştiu exact câte goluri voi da, dar cu siguranţă vor fi multe. Eu sunt regretat pe la toate echipele pe unde am jucat. Cred că sunt omul de care avea nevoie echipa, voi da totul pentru ca Steaua să câştige cât mai multe trofee", a conchis atacantul de 29 de ani.

Adio Szekely!

Andrei Prepeliţă a lipsit de la reunire, chiar dacă are deja o înţelegere verbală cu Gigi Becali. „Am convenţie cu băiatul ca să nu înregistrez transferul la LPF până nu-şi ia toţi banii de la Craiova. Mititelu trebuie să-i mai dea 60.000 de euro", a explicat Gigi Becali. Janos Szekely şi-a reziliat contractul cu Steaua, deşi a efectuat vizita medicală cu restul lotului. „Regret că va pleca, era un jucător la care ţineam", a spus Meme Stoica.

Şi situaţia lui Eugen Baciu e incertă. Veteranul a devenit liber de contract după ce i-a expirat vechea înţelegere cu Steaua. Deşi în sezonul trecut a evoluat numai la echipa secundă, roş-albaştrii i-au propus fundaşului un nou contract cu un salariu lunar de 3.500 de euro! Motivul? Dacă va pleca liber de la Steaua, FCM Bacău va trebui să primească 400.000 de euro!

Programul verii la Steaua

- 17 - 30 iunie - Cantonament la Bad Gastein (Austria). Amicale: 23 iunie - FC Zestafoni (Georgia), 25 Iunie - E. Frankfurt (Germania), 28 Iunie - F. Düsseldorf (Germania).
- 31 iunie - Revenire în ţară.
- 2 - 15 iulie - Cantonament la V. Am Worthersee (Austria).
- 17 iulie - Supercupa României cu Oţelul la Piatra Neamţ.
- 18 iulie - 23 iulie - Antrenamente la Bucureşti.
- 24 iulie - Prima etapă a Ligii I.

Lotul prezent la reunire

- Portari: Stanca, Cojocaru
- Fundaşi: Emeghara, G. Matei, Galamaz, Martinovici, Geraldo, E. Baciu, Iliev, Toşca, V. Lupu
- Mijlocaşi: Nicoliţă, Szekely, Răduţ, Bicfalvi, L. Marinescu, D. Popa, Băjenaru, Văduva, M. Albu, Al. Lazăr, Muzac
- Atacanţi: Bilaşco, M. Costea, Rusescu, Tatu, J. Moraes

Junior Moraes, atacant: „Am trăit un coşmar din cauza lui Pădureanu"

„Adevărul": Eşti gata de Steaua?

Junior Moraes: Da, am făcut vizita medicală alături de ceilalţi jucători, voi pleca în cantonament cu Steaua, mai rămâne doar să vină răspunsul celor de la FIFA în cazul meu. Sunt sigur însă că voi fi declarat liber de contract. Apoi, în secunda următoare, voi semna cu Steaua. Îmi doresc asta, sper să nu fie probleme. Deja mi-am şi făcut planurile pentru noul sezon: vreau titlul şi Cupa României.

Pădureanu susţine că te vei întoarce la Bistriţa.

Exclus! Nu mă duc să joc în liga a treia. Plus că din cauza lui mă aflu în situaţia asta!

Adică?

Păi, dacă nu spunea Pădureanu că sunt un jucător putred de la atâtea accidentări şi lovituri, cei de la Metalurg Doneţk n-ar fi avut nicio problemă. Ar fi virat banii şi transferul era făcut. Aşa, auzind ce a spus Pădureanu, ei s-au speriat şi au blocat totul. Am ajuns să mă pregătesc de unul singur, în loc să joc la echipă, aşa cum era normal. A fost o perioadă groaznică pentru mine, un coşmar. Vreau să se termine totul cât mai repede pentru că m-am săturat.

La Doneţk cât ai stat?

M-am antrenat cu Metalurg o lună şi jumătate, apoi am plecat în Portugalia şi m‑am pregătit cu un preparator fizic. După aceea, m-am dus în Brazilia şi acolo am procedat la fel.

Ştii că Steaua se mută din Ghencea?

Da. Am auzit. Îmi pare rău că nu am apucat să joc pe Ghencea din postura de fotbalist al Stelei. Cu stadionul plin, cred că era o atmosferă senzaţională.

Cu Levy ai vorbit?

Da, am discutat miercuri puţin. Mi se pare un om foarte calm. Cât am fost plecat, am ţinut legătura cu Mihai Stoica. El este un profesionist adevărat! Cu Gigi Becali nu am vorbit de când am plecat din ţară.

"Voi face o plângere la FIFA împotriva Stelei fiindcă a primit la club un fotbalist aflat sub contract cu Bistriţa. De asemenea, voi cere suspendarea lui Moraes. ''
Jean Pădureanu preşedinte Gloria Bistriţa

"Golănii a făcut Jean Pădureanu,nu Moraes sau cei de la clubul Steaua. Pădureanu este lordul bidoanelor de vin şi al cârnaţilor de Bistriţa.''
Victor Becali agent FIFA

La Steaua via ŢSKA Sofia?

Junior Moraes a plecat, aseară, în Bulgaria, pentru că LPF a refuzat să-i acorde dreptul de a se pregăti cu Steaua până la finalizarea litigiului dintre Gloria Bistriţa şi Metalurg Doneţk. „Jean Pădureanu e prieten bun cu Mitică! Nu-i nimic, am vorbit eu cu vărul Giovanni şi facem o «combinaţie» cu o echipă bulgărească", a mărturisit latifundiarul. Giovanni Becali intenţionează să rezolve legitimarea lui Moraes la ŢSKA Sofia, grupare care-l va ceda apoi, gratis, pe vârful de 24 de ani la Steaua. Pe de altă parte, avocatul lui Moraes, Jean-Louis Dupont, cere ca FIFA să-i oblige pe cei de la Bistriţa să-i acorde jucătorului despăgubiri de 2,8 de milioane de euro. Motivul? O declaraţie de-a lui Pădureanu, care i-a determinat pe cei de la Metalurg să renunţe la transferul brazilianului de 24 de ani. „Moraes era «putred». Am luat bani buni pe el şi am scăpat de o obsesie", a spus Pădureanu, imediat după ce golgheterul Bistriţei a plecat în Ucraina.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite