Steaua nimănui!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă cum a decăzut un simbol, un nume care a dominat sportul românesc de-a lungul a decenii întregi şi a reuşit performanţe internaţionale de excepţie. Acum, a ajuns să trăiască doar din amintiri. La nivel de performanţe sportive, seceta este mare în ultimii ani la sporturi de echipă, singurele bucurii fiind aduse din când în când de către disciplinele individuale.

În ciuda faptului că majoritatea trofeelor cucerite de-a lungul istoriei sale poartă marca comunismului, printre care şi cele mai răsunătoare, cum ar fi Ligi ale Campionilor la fotbal şi la handbal, Steaua a rămas şi după evenimentele din 1989 o forţă în sportul românesc. Au fost puţini anii în care măcar o echipă să nu urce la final de sezon pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Ei bine, în ultimii ani, e secetă mare în ceea ce priveşte succesul la nivelul sporturilor de echipă, iar imaginea clubului este salvată din când în când de performanţele reuşite în sporturile individuale, în special scrimă, judo şi gimnastică. Mai mult, în această vară echipele de fotbal, handbal şi baschet trec prin momente critice, în urma cărora acest adevărat brand naţional ar putea să se scufunde şi mai mult. 

Anul 2006, ultimul de aur

Cu excepţia unui titlu naţional cucerit de handbalişti în 2008, din 2006 Steaua nu s-a mai putut lăuda cu performanţe de excepţie până la câştigarea Cupei României la fotbal în stagiunea recent încheiată. Acum cinci ani, sub comanda lui Cosmin Olăroiu, fotbaliştii luau ultimul titlu de campioni şi ajungeau în semifinalele Cupei UEFA. Tot în 2006, CSA Steaua îşi trecea în palmares trei titluri naţionale la jocurile sportive, prin formaţiile de hochei pe gheaţă, polo şi rugby - şi tot trei Cupe ale României, obţinute de aceleaşi echipe.  Tot în 2006, echipa de handbal masculin, condusă de Vasile Stângă şi de Nicolae Munteanu, cucerea Challenge Cup, primul trofeu european obţinut de handbalul masculin românesc după 1989.

Fotbalul a plecat din Ghencea

Au trecut cinci ani de când roş-albaştrii câştigau ultimul titlu la fotbal. La nivel sportiv, antrenorii schimbaţi pe bandă rulantă, jucătorii ridicaţi astăzi la rang de superstaruri, iar mâine trimişi la echipa a doua sau daţi afară au transformat un simbol al victoriei într-unul al falimentului. Orice noţiune de reconstrucţie a ceea ce Steaua a însemnat odată în fotbal lipseşte cu desăvârşire din arsenalul unicului conducător. Cum cel mai uşor lucru este să fugi de probleme şi nu să le rezolvi, Gigi Becali vrea ­să-şi ia echipa şi să plece. Cu datorii de peste un milion de lei către CSA Steaua, pentru chiria Stadionului Ghencea, latifundiarului i se pare mult mai eficient să părăsească arena care a fost casa unor fotbalişti legendari pentru România şi să plătească chirie în altă parte.

Clubul Sportiv depinde şi de banii lui Gigi

Becali are un atu mare în disputa cu Clubul Sportiv al Armatei. Deţine emblema şi palmaresul secţiei de fotbal şi cu toate că CSA încearcă să le recupereze în instanţă, acest lucru este aproape imposibil. Marca Steaua se află din 2003 în proprietatea societăţii Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, administrată de rudele lui Gigi Becali. Actualul preşedinte al CSA, fostul atlet George Boroi, este dispus să negocieze rămânerea în Ghencea a echipei de fotbal. Deocamdată nu s-a ajuns la un consens, cu toate că CSA i-ar putea oferi lui Gigi Becali chiar un nou contract, mai avantajos, pentru închirierea stadionului, în condiţiile în care acesta îşi va plăti datoriile. Un alt motiv pentru care clubul militar ar vrea să păstreze echipa de fotbal în Ghencea este că veniturile obţinute din închirierea stadionului reprezintă o importantă sursă de finanţare pentru celelalte secţii ale clubului, în special cele de sporturi individuale.

"Eu nu voi merge la niciun meci al Stelei de pe teren propriu, care nu se joacă în Ghencea! Doar dacă e vorba de vreo suspendare, de ceva temporar.''
Marius Lăcătuş fost jucător şi antrenor Steaua

Când s-au obţinut ultimele titluri naţionale la Steaua

- Fotbal          2006
- Rugby          2006
- Handbal     2008
- Polo          2006
- Hochei     pe gheaţă     2006 
- Volei          1990
- Baschet     1991

Baschetul şi voleiul, fără titluri de 20 de ani

Două dintre secţiile de tradiţie din cadrul clubului, baschetul şi voleiul nu au mai câştigat niciun titlu naţional în ultimii 20 de ani. Ambele au petrecut perioade bune prin diviziile secunde, iar baschetul chiar a fost desfiinţat! Revigorată anul trecut de omul de afaceri Tudor Niculescu, patronul reţelei de cafenele Turabo, secţia de baschet are acum datorii imense şi e în pericol de o nouă desfiinţare. Într-o situaţie asemănătoare este acum şi handbalul, care, deşi s-a salvat in extremis de la retrogradare, nu are bani şi ar putea ceda locul din Liga Naţională.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite