Steaua îşi aruncă gloriile în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi foştii mari performeri care activau în sectorul juvenil al grupării din Ghencea au fost puşi ieri pe liber, în urma unei decizii a patronului de a reduce cheltuielile. „S-a ales praful de proiectul gândit în vară de Victor Piţurcă“, a remarcat, cu amărăciune în glas, Miţi Majearu.

Gigi Becali nu mai e dispus să investească în sectorul juvenil al clubului din Ghencea. „Anul trecut s-au cheltuit aiurea cam 100.000 de euro pe lună cu Academia de Fotbal şi Steaua II. Vreau să reduceţi la jumătate costurile, nu mă interesează cum", i-a transmis latifundiarul lui Valeriu Argăseală.

Zis şi făcut. Preşedintele Consiliului de Administraţie al roş-albaştrilor a decis să dea afară toate fostele mari glorii aduse de Victor Piţurcă în vară, renunţând totodată şi la Ţiţi Dumitriu, care a fost înlocuit recent cu Leo Strizu la conducerea Academiei de Fotbal. În acest moment, roş-albaştrii mai au doar şase grupe de juniori, minimum cerut de FRF pentru obţinerea licenţei.

„Sunt extrem de dezamăgit. Nu mi s-a dat niciun motiv pentru care am fost dat afară, tot ce mi s-a zis e că asta-i viaţa, că peste tot în România se fac concedieri. Să ştiţi că eu am venit cu inima deschisă la Steaua, la chemarea lui Victor Piţurcă, iar acum mă doare sufletul că s-a ales praful de proiectul pe care-l gândise el", ne-a declarat Miţi Majearu, care a recunoscut că atmosfera din cadrul Academiei a fost una destul de tensionată după plecarea fostului selecţioner:

„Nu e vorba că aş fi fost marginalizat, eu m-am înţeles bine cu toată lumea şi am încercat să-mi fac treaba în mod profesionist chiar şi când mi s-a mai adus încă un antrenor la grupă. Dar nu pot să neg faptul că a existat o anumită tensiune, pentru că mereu se mai auzea un zvon referitor la restructurări. N-am apucat să vorbesc cu Duckadam, însă el oricum nu avea nicio putere să schimbe această decizie. O să-mi caut de muncă în altă parte, se pare că fostele glorii nu mai au căutare în Ghencea".

Troi: „Eu i-am scos pe Dan Petrescu şi pe Ogăraru"

La rândul său, Radu Troi susţine că va fi extrem de greu ca Steaua să mai beneficieze de fotbalişti de valoare din propria pepinieră, în condiţiile de faţă.

„Sper ca vârsta să fie singurul motiv pentru care am fost îndepărtat, deşi ăsta nu e un criteriu în fotbalul profesionist. N-am ce să-mireproşez, ce performanţe puteam obţine în câteva luni, dacă am fost mutat mereu de la o grupă la alta?! Spre deosebire de alţii, eu măcar mă pot lăuda cu doi jucători de pe urma cărora Steaua a câştigat milioane bune de euro: Dan Petrescu şi George Ogăraru. Dan a mărturisit chiar că s-ar fi lăsat de fotbal dacă n-ar fi fost Radu Troi. Vă spun sincer, dacă nu era Piţi, nici nu m-aş fi întors la Steaua", ne-a declarat antrenorul.

„După umila mea părere, e greu să faci performanţă la juniori fără să ai un buget de un milion de euro pe an. Întrebaţi-l pe Gică Hagi cât cheltuieşte!", a mai spus Troi.

"Fiindcă unii erau complexaţi şi fără valoare, au preferat să scape de legendele din club. Noi o să rămânem oricum în istorie, ei, ca de obicei, pe unde se poate!"
Lucian Bălan
câştigător al Cupei
Campionilor Europeni


Anghelini avertizase: „Acum, totul e pe «pile»"

Teo Anghelini a fost unul dintre primii foşti performeri ai Stelei puşi pe liber după plecarea lui Victor Piţurcă. Fostul mare fundaş a vorbit atunci fără menajamente despre situaţia din club:

„Când a plecat Piţi prima dată de la Steaua, în 2004, aveau să-mi mai dea 12.000 de euro. Mi-au dat doar 500 şi promisiuni neonorate. Acum, totul e pe «pile». În locul meu l-au pus pe unul, Uzunea, care cică ar fi prieten cu Teia Sponte. La centru e o dezordine incredibilă, n-o să mai crească acolo fotbalişti adevăraţi!".

Foste glorii la care s-a renunţat

Dumitru Dumitriu - 66 de ani

-A câştigat trei cupe ca jucător la Steaua (1962-1972);
-Ca antrenor, a reuşit să aducă în Ghencea patru titluri, două cupe şi o Supercupă (1994-1997 şi 2005);

Mihail Majearu - 51 de ani

-A câştigat patru titluri, trei cupe, Cupa Campionilor şi Supercupa Europei la Steaua (1981-1988);
-Ca antrenor, a activat doar în sectorul juvenil;

Radu Troi - 62 de ani

-A câştigat două titluri şi două cupe ca jucător la Steaua (1975-1979);
-A fost şi antrenor la echipe ca FC Bihor, Gloria Buzău şi Midia Năvodari;

Ştefan Sameş - 61 de ani

-A câştigat două titluri şi două cupe (1973-1982);
-Ca antrenor, a activat doar în sectorul juvenil;

Vasile Aelenei  -  61 de ani

-A câştigat două titluri şi trei cupe (1970-1973, 1974-1981) ;
-A mai condus echipe precum Chindia (Liga I) şi Steaua II, dar şi loturile U16 şi U18;

Lajos Sătmăreanu -  67 de ani

-A câştigat un titlu şi cinci cupe la Steaua (1965-1975);
-Timp de cinci ani a fost căpitanul echipei;
-A fost şi antrenor la FC Bihor, în Liga I, precum şi la loturile U16 şi U18;

Theodor Anghelini - 57 de ani

-A câştigat două titluri şi două cupe (1975-1984);
-A mai condus echipe ca Ceahlăul, Steaua Mizil, Poiana Câmpina sau CS Mogoşoaia;

Lucian Bălan - 52 de ani

-A câştigat patru titluri, trei cupe, Cupa Campionilor şi Supercupa Europei la Steaua (1985-1989, 1991);
-A fost şi antrenor la FC Baia Mare, în Liga I.

Structura Academiei Steaua

Leo Strizu - director general;Ispas Cojocaru - manager;Remus Ivănescu, Lucian Mezei, Dumitru Uzunea, Nicolae Toader, Iordan Roman, Constantin Dumitriu, Alin Dumitriu, Dumitru Costin - antrenori.

4 foste glorii mai activează în club: Duckadam - preşedinte; Lăcătuş - antrenor principal; Liţă Dumitru şi Bumbescu  - antrenori
la Steaua II.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite