Cum a ajuns Steaua să domine fotbalul din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Tănase (dreapta)  a contribuit  la calificarea Stelei în primăvara europeană după o pauză de cinci ani
Cristi Tănase (dreapta) a contribuit la calificarea Stelei în primăvara europeană după o pauză de cinci ani

Roş-albaştrii au cele mai multe calificări în primăvara europeană, cei mai mulţi fani şi au contribuit cel mai mult la coeficientul României.

Steaua de azi duce iubirea şi ura la extreme! Pe cât de îndrăgită e de marea ei de suporteri, pe atât de detestată e de toţi ceilalţi care nu ţin cu echipa asta. Motivul? O mediatizare hiper­agresivă. Cei care nu suferă Steaua nu o fac neapărat pentru că sunt fani ai altor formaţii, ci pentru că se simt sufocaţi de modul în care Steaua domină tot ce înseamnă fotbal în România, ajungând, în ultimii ani, să umbrească inclusiv echipa naţională!

„Adevărul" vă propune o analiză menită să explice de ce Steaua merită atenţia care i se acordă. Răspunsul pe scurt: pentru că fotbalul românesc a ajuns să trăiască prin acest club la nivel internaţional. Răspunsul detalist îl aveţi în rândurile care urmează.

Le dau clasă rivalilor la calificări

Victoria cu AEK Larnaca a adus a noua calificare a Stelei în primăvara europeană. Dintre toate formaţiile româneşti, roş-albaştrii au reuşit de cele mai multe ori să atingă o asemenea performanţă. Prin comparaţie, Dinamo a ajuns doar de patru ori în primăvara europeană, iar Rapid şi Universitatea Craiova de două ori fiecare.

Au luat singurele trofee europene

Palmaresul european al roş-albaştrilor e unic în România. Steaua e singurul club de la noi care a cucerit trofee internaţionale de anvergură: Cupa Campionilor Europeni (1986) şi Supercupa Europei (1987). Dintre rivale, Dinamo şi Ştiinţa se pot lăuda doar cu prezenţe în semifinale: „câinii" în Cupa Campionilor (1983 - '84) şi Cupa Cupelor (1989 - '90), iar oltenii în Cupa UEFA (1982 - '83). Rapid are un „sfert", în Cupa  UEFA (2005 - '06), fiind eliminată chiar de Steaua.

Salvează coeficientul ţării

România are 113 puncte în clasamentul coeficienţilor pe ultimele cinci sezoane. Steaua a adunat 32,3 la sută din acest total, mai multe decât oricare alt club din Liga I participant în cupele europene. Şi în acest sezon, roş-albaştrii au contribuit cel mai mult la coeficientul nostru. Iată cum a punctat până acum fiecare formaţie din România:  
- Steaua: 7.5
- Vaslui: 6.5
- Oţelul: 4
- Rapid: 3.5
- Gaz Metan: 3
- Dinamo: 1.5

Audienţe record pe stadion şi la TV

Interesul mediatic pentru Gigi Becali şi echipa lui se justifică astfel: Gigi Becali înseamnă Steaua, Steaua generează audienţe, audienţa înseamnă bani.  La meciul cu AEK Larnaca, fanii roş-albaştrilor au stabilit un record de asistenţa pentru o partidă disputată pe „Arena Naţională": 50.051. În plus, Steaua - AEK Larnaca a fost de departe cel mai urmărit program TV în ziua de miercuri.

Partida transmisă de Pro TV a avut un rating mediu de 12,5, fiind urmărit de peste 1,5 milioane de români din mediul urban. Ca o comparaţie, meciul FC Zürich - FC Vaslui, transmis tot de Pro TV, a adunat 9,4 puncte de rating. În topul celor mai urmărite evenimente sportive din istoria măsurată a televiziunii româneşti, Steaua se regăseşte pe primele două locuri:
- 1. Rapid - Steaua (2006 - Cupa UEFA): 3.560.000 de telespectatori
- 2. Steaua - Villarreal (2005 - Cupa UEFA): 3.288.000 de telespectatori.

Banii câştigaţi de Steaua în Liga Europa

Pentru accederea în grupe: 640.000
- Pentru cele şase meciuri din grupe: 360.000
- Pentru cele două victorii din grupe: 280.000
- Pentru cele două egaluri din grupe: 140.000
- Pentru calificarea în primăvara europeană: 200.000
- Total: 1.620.000
* Sumele sunt exprimate în euro

"Ciocu' mic toate rivalele! Vreau să jucăm cu Manchester United şi să-i batem. Ne vedem în finală.''
Gigi Becali patron Steaua

Astăzi se stabileşte adversarul din 16-imi

Tragerea la sorţi de la Nyon va începe la ora 14.00 şi va fi transmisă, în direct, de Eurosport şi Sport.ro. În această fază a competiţiei, cele 12 câştigătoare din grupele Ligii Europa, dar şi cele mai bune patru formaţii de pe locul trei din Liga Campionilor vor intra în urna capilor de serie.

Se joacă pe 16 şi pe 23 februarie

Celelalte 12 echipe care au terminat pe doi în grupele Ligii Europa, plus alte patru formaţii venite din Ligă vor merge în a doua urnă valorică. Aici va fi plasată şi Steaua, motiv pentru care va avea parte de un adversar redutabil. Formaţiile care s-au întâlnit în grupe sau care provin din aceeaşi ţară nu se pot întâlni în 16-imile Ligii Europa. Roş-albaştrii vor juca primul meci, acasă, la 16 februarie,  returul urmând să aibă loc la 23 februarie. Tot mâine se vor face şi împerecherile pentru optimile Ligii Europa.

APOEL, în urna favoritelor în Ligă

Cu o oră înainte de tragerea la sorţi pentru Liga Europa, se va stabili ţintarul pentru optimile Ligii Campionilor (TVR 1). Din urna capilor de serie vor face parte câştigătoarele grupelor: Bayern München, Inter Milano, Benfica, Real Madrid, Chelsea Arsenal, APOEL Nicosia şi Barcelona.

În cealaltă urnă se vor găsi formaţii care au terminat pe locul doi: Napoli, ŢSKA Moscova, Basel, Lyon, Leverkusen, Marseille, Zenit şi AC Milan. Partidele tur, în care favoritele vor evolua în deplasare, se joacă la 14/15 februarie şi 21/22 februarie, pentru ca returul să aibă loc la 6/7, respectiv 13/14 martie.

Cu cine ar putea juca Steaua în 16-imi

- Standard Liege
- PSV Eindhoven
- Sporting Lisabona
- Beşiktaş
- Athletic Bilbao
- Metalist Harkov
- Twente Enschede
- Anderlecht
- Manchester City
- Manchester United
- Olympiacos
- Valencia

„Latovlevici e posibil să plece"

Gigi Becali a dezvăluit că fundaşul stânga, Iasmin Latovlevici, a fost urmărit de impresari la meciul din Liga Europa cu AEK Larnaca şi, cel mai probabil, fotbalistul va fi transferat în Franţa. „Latovlevici e posibil să plece. Au fost şi nişte impresari în tribune pentru el.

Dar nu e o problemă, iau un alt jucător pe care l-am dorit de mult eu", a spus Becali, cu referire la Laszlo Sepsi, apărătorul celor de la Politehnica Timişoara. În ceea ce priveşte transferul lui Wesley Lopes de la FC Vaslui, Becali a menţionat că acesta e rezolvat în proporţie de 50%. „Chipciu şi Dănănae vor fi şi ei prezenţi la reunirea echipei din ianuarie", a adăugat latifundiarul din Pipera.

info
info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite