Steaua, aproape ca Barcelona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Roş-albaştrii“ dau şapte jucători la prima reprezentativă, fiind depăşiţi în Europa doar de catalani şi de BATE Borisov într-o ierarhie a echipelor care susţin naţionalele ţărilor lor.

 „Voi face din Steaua echipa naţională a României. O să vedeţi 4 fundaşi de la Steaua, mijlocaşi, îl avem pe Marica atacant şi Piţurcă trebuie să mai găsească un număr 10, în rest i-am făcut echipa. Norocul lui Piţi e Steaua acum". În sfârşit, vorbele lui Gigi Becali şi-au găsit acoperire. România va debuta în campania pentru Mondialul din 2014 cu un lot format în proporţie de 30% din jucători de la Steaua. Din cei 23 de fotbalişti convocaţi de Piţurcă pentru „dubla" cu Estonia şi Andorra, echipa lui Reghecampf a dat nu mai puţin de şapte, record pentru un club din România la un meci al naţionalei de după Revoluţie.

Din acest punct de vedere, Steaua face parte dintr-un grup select din Europa, al echipelor care alimentează naţionalele ţărilor din care provin. În acest clasament, roş-albaştrii sunt depăşiţi doar de două cluburi, Barcelona (9 jucători pentru Spania) şi BATE Borisov (8 jucători pentru Belarus). Cu 7 fotbalişti, Steaua e pe aceeaşi treaptă cu Juventus, Zenit, Fenerbahce sau FC Andorra.

De-a lungul timpului, au mai existat situaţii când un club acapara la convocări lotul naţionalei României. Spre deosebire de acum, când e greu de crezut că dintre cei 7 stelişti vor fi mai mult de 3-4 titulari, în anii '80 se întâmpla ca o echipă să dea mai mult de jumătate din primul „11", în funcţie de perioada de dominare pe care o avea în campionat. În zilele ei de glorie, „Craiova Maxima" a avut şi şapte titulari într-un meci oficial la începutul anilor '80, iar Steaua, după câştigarea CCE şi instalarea lui Ienei ca selecţioner, a dat şi 10 titulari. Iar la Mondialul din 1990, în lotul de 22 de jucători, 11 erau de la Dinamo şi 7 de la Steaua.

Piţi: „Tănase, în locul lui Sânmărtean"

Lotul convocat de Piţurcă s-a reunit ieri, la Mogoşoaia, urmând ca mâine să decoleze spre Tallin. Piţi a susţinut o conferinţă de presă, în care a explicat şi neconvocarea lui Sânmărtean. „Pe postul de mijlocaş stânga îl am pe Tănase", a spus selecţionerul, care s-a plâns de situaţia portarilor şi de a celorlalţi jucători care nu evoluează la cluburi: „La portari e o mare problemă. Aş mai fi vrut să-i am şi pe Mutu, Tamaş şi Nicoliţă, dar trebuie să şi joace". La meciul din Estonia, Piţurcă nu vede decât o variantă, victoria: „Ca să avem şanse reale la calificare trebuie să învingem în Estonia. Are un joc de uzură, dacă intri în jocul lor rişti să pierzi. Aşa a păţit şi Serbia în campania trecută".

CCA a dat 12 jucători la un amical din 1956

Recordul în ceea ce priveşte numărul de jucători de la o echipă de club din România care au evoluat într-un meci al naţionalei este deţinut de CCA, aşa cum se numea Steaua. În amicalul cu Iugoslavia din 1956 (1-0 pentru tricolori), 12 din 13 fotbalişti care au evoluat pentru România au fost de la echipa din Ghencea.

Lotul României pentru meciurile cu Estonia şi Andorra

PORTARI: Lobonţ (AS Roma), Pantilimon (Manchester City), Tătăruşanu (Steaua)
FUNDAŞI: Chiricheş (Steaua), Goian (Spezia), Măţel, Găman (Astra), Luchin, D. Grigore (Dinamo), Raţ (Şahtior), Sălăgeanu (Vaslui)
MIJLOCAŞI: Torje (Granada), Bourceanu, Pintilii, Ad. Popa, Tănase (Steaua), Lazăr (PAOK Salonic), Voiculeţ, Maxim (Pandurii)
ATACANŢI: Marica (Schallke ), M. Niculae (Vaslui), Grozav (Petrolul), Rusescu (Steaua)

Info
Info
Info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite