Statul român, păgubit cu peste 60 de milioane de dolari în urma transferurilor de fotbalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cluburile româneşti au fost, în ultimii 20 de ani, păgubite de zeci de milioane de euro în urma transferurilor celor mai cunoscuţi şi valoroşi fotbalişti din ţară.

Ziarul ProSport a întocmit o listă cu cele mai dubioase mutări, Dinamo fiind lider absolut, cu pierderi de peste 40 de milioane de euro. Vâzările de jucători vizate de către procurori s-au petrecut după anul 1990, cele mai afectate cluburi fiind Dinamo, Rapid şi Gloria Bistriţa, însă printre echipele păgubite se regăsesc şi Steaua, Oţelul Galaţi, Tractorul Braşov şi Universitatea Craiova.

Conform sursei citate, sumele încasate de către formaţia Steaua Bucureşti pentru vânzarea internaţionalilor, printre care Adrian Ilie, Bogdan Stelea sau Ilie Dumitrescu au fost folosite pentru a finanţa campanii electorale. Această ipoteză nu poate fi probată, deoarece dovezile lipsesc, dar cert este că echipa din Bulevardul Ghencea a încasat, la acea vreme, multe milioane de dolari, dar era tot mai săracă.

Dinamo, cea mai păgubită echipă

Clubul care a înregistrat cele mai mari diferenţe la sumele de transfer este Dinamo Bucureşti, care odată cu apropierea de către fraţii Becali a vândut tot mai mulţi jucători în Occident. Din acest motiv a devenit şi cea mai păgubită echipă, diferenţele dintre preţul real al transferului şi banii ajunşi în visteria clubului ajungând de câteva ori şi la cinci milioane de dolari.

Printre inculpaţii din „Dosarul Transferurilor“ se regăsesc fraţii Becali, George Copos, Cristian Borcea şi Jean Pădureanu, iar printre transferurile vizate de către procurori se găsesc cele ale jucătorilor Cristi Dulca (Rapid - Pohang Steelers), Cosmin Contra (Dinamo - Alaves), Lucian Sânmărtean (Bistriţa - Panathinaikos) şi Iulian Arhire (Oţelul - Pohang Steelers). Conform surselor judiciare, paguba adusă statului de către conducătorii din fotbalul românesc se ridică la peste 10 milioane de euro.

UE se implică în cazul transferurilor şi al blaturilor

Comisia Europeană încearcă să aibă mai mult control asupra transferurile de fotbalişti, dar şi asupra activităţii impresarilor acestora. Decizia apare în programul lansat de către Comisia Europeană  şi intitulat „Dimensiunea Europeană în Sport". Prin acest program, uniunea Europeană intenţionează să câştige mai multă putere în deciziile din sport.

„Dosarul Transferurilor" şi-a derulat, la 19 ianuarie, episodul cu numărul 27. Venit special de la Miami, dinamovistul Cristi Borcea s-a rugat de magistraţi să îl audieze. Aceştia i-au spus că dosarul său este prea mare şi că va fi chemat din nou pe 18 februarie. Doar George Copos şi Jean Pădureanu au intrat atunci la audieri.

Vezi aici o infografie cu diferenţele de bani realizate în urma transferurilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite