Stăpânul Moldovei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul românesc.  Azi: Adrian Porumboiu. Despre Adrian Porumboiu se spune că este cel mai bogat om din Moldova. Fostul mare arbitru internaţional deţine, conform Topului Forbes, o avere de 200 de milioane de euro.

Născut la Buzău pe 27 septembrie 1950, Porumboiu a jucat fotbal la FC Argeş şi la Viitorul Vaslui, dar la numai 26 de ani, a ales să lase deoparte ghetele de fotbal şi să se apuce de arbitraj. Mentorul său? Nicolae Rainea, cel care i-a îndrumat cariera între 1984 şi 1997, timp în care actualul patron al Vasluiului a oficiat în Divizia A. La nivel internaţional, Porumboiu a stat în umbra „geamănului" Crăciunescu, fiind rezerva acestuia la finala Ligii Campionilor din 1995, dintre AC Milan şi Ajax Amsterdam.

Prieteni la cataramă la un moment dat, cei doi s-au certat în 2003, între ei existând numeroase scandaluri, care s-au soldat inclusiv cu procese penale, mai ales când Crăciunescu a fost preşedinte la CCA. „Lumea spune despre noi că îi concurăm pe Siviu Prigoană şi Adriana Bahmuţeanu", a glumit odată Porumboiu.

Crăciunescu şi Porumboiu sunt născuţi în aceiaşi zi: 27.09.1950

image

A fost director la Alimentaţie Publică

Ascensiunea lui Adrian Porumboiu în plan financiar a început dinainte de Revoluţie. După ce a terminat ASE-ul la Iaşi, el s-a angajat ca economist la ICSAAP Vaslui (fosta întreprindere de comerţ şi alimentaţie publică), devenind în 1985 director adjunct, iar în 1987 director general, postură în care a rămas până în 1991. Tip descurcăreţ şi cu simţul afacerilor, Porumboiu a intrat la Ministerul Comerţului şi Turismului ca inspector general, un post-cheie din care avea acces la multe informaţii şi ponturi. Apoi a devenit director general la compania Racova, s-a extins la Comcereal şi tot aşa până a ridicat holdingul Racova Com Agro Pan, al cărui preşedinte este şi care are în componenţă fabrici de lapte, ulei, morărit şi panificaţie, ferme, depozite, silozuri, producţie de biodiesel, podgorii, spaţii comerciale, un hotel şi o echipă de fotbal.

Al treilea agricultor al ţării

Practic, Porumboiu controleză tot ce mişcă în zona Vasluiului, fiind ajutat în afaceri de fiul său mai mic, Octavian, care e directorul holdingului. Omul de afaceri moldovean e socotit al treilea mare agricultor al României, după Culiţă Tărâţă şi Ioan Niculae, el cultivând 50.000 de hectare, multe luate în arendă.  Afacerile lui Porumboiu au început cu achiziţionarea unor silozuri, iar cum s-au extins, a explicat chiar el: „Ce puteam să fac cu ele? Nunţi? Botezuri? Nu! Atunci a trebuit să le umplu. Şi aşa m-am apucat de agricultură. Agricultura şi alimentaţia vor merge întotdeauna, pentru că, indiferent de situaţie, oamenii trebuie să mănânce.

După asta mi-am ghidat afacerile". În plan personal, Adrian Porumboiu e un tip normal pentru banii pe care îi învârteşte. Stă într-o vilă obişnuită în comuna Muntenii de jos, la doi kilometri de Vaslui, conduce un Porsche Cayenne de mai mulţi ani şi se îmbracă obişnuit, nefiind un extravagant care să arunce mii de euro pe costume. Nu pleacă niciodată de acasă fără 5 milioane de lei vechi în buzunar, pe care să-i aibă ca mărunţiş, iar singurul şef pe care îl acceptă în viaţă este nepotul său, Matei, în vârstă de 5 ani. „Doar el mă poate conduce pe mine", spune Porumboiu, a cărui soţie este profesoară.

Una dintre slăbiciunile patronului de la Vaslui este jocul de pocher, în care i-a avut adesea parteneri pe Dumitru Sechelariu, Gheorghe Ştefan şi Gigi Becali. Cu ultimul a intrat într-un conflict deschis de curând, presărat cu declaraţii ruşinoase de o parte şi de alta.
„Becali e un pitic mic şi pervers", a spus Porumboiu, în vreme ce Becali a fost mult mai dur: „Porumboiu e cel mai prost jucător de pocher. Îl furi pe faţă şi nu-şi dă seama. A pierdut 250.000 de euro la pocher, dar nu recunoaşte. E un vagabond, un nenorocit, o jigodie, o hahaleră cu faţă de beţiv".

Împreună cu nepoţelul Matei

image

Vrea neapărat titlul la Vaslui

După ce s-a lăsat de arbitraj, Porumboiu nu s-a putut despărţi de fotbal şi a investit la FC Vaslui, pe care a luat-o din Liga a III-a şi a dus-o până în cupele europene. „Fotbalul este o nebunie, e ca o femeie despre care ştii că te înşală, dar nu poţi să o laşi", a caracterizat Porumboiu pasiunea sa pentru fotbal. Din spusele sale, acest microb l-a uşurat de peste 12 milioane de euro. Marea sa ambiţie este să ia titlul şi de aceea a schimbat numeroşi antrenori,precum Rednic, Lăcătuş sau Dorinel Munteanu.

"De când a dat de bani, Adrian Porumboiu s-a schimbat mult."
Ion Crăciunescu fost arbitru internaţional

"Pe Porumboiu nu poţi să îl calci pe bombeu, că imediat îţi dă în cap."
Dumitru Dragomir preşedinte LPF

"Porumboiu umblă cu un costum de 120 de euro şi o cămaşă de 12 euro. Are şi o faţă de beţiv."
Gigi Becali patron Steaua

Pe toate feţele

Afaceri: Este unul dintre cei mai potenţi oameni de afaceri ai României. Firmele sale controlează producţia agricolă din Moldova.
Avere: A ocupat locul 33 în Top Forbes 500 miliardari, ediţia 2009, cu o avere estimată la 180-200 de miloane de euro.
Defect major: Temperamentul său coleric l-a făcut de multe ori să spună lucruri pe care le-a regretat ulterior.
Calitate: Dărnicia. A ajutat foarte mulţi oameni cu bani când au fost în situaţii grele.
Familie: Căsătorit, are doi băieţi: Corneliu (35 de ani) - regizor şi scenarist şi Octavian (31 de ani) - om de afaceri
Performanţe: locul 3 cu FC Vaslui în ediţia 2009-2010, finala Cupei României 2010

Porumboiu şi soţia sa \

image

Notele „Adevărul" 

Corectitudine: 7/10
Influenţă: 7/10
Credibilitate: 7/10
Abilitate: 8/10
Relaţii: 9/10
Cunoscător de fotbal: 7/10
Profesionalism: 8/10

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite