Stan: "Firma care deţine elicopterul era dispusă să ajute toţi călătorii, dar nu a fost solicitată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Stan
Marius Stan

Directorul general al FC Oţelul Galaţi, Marius Stan, a declarat că firma care a pus la dispoziţie elicopterul pentru transportul celor 9 jucători blocaţi în tren la Făurei şi-a arătat disponibilitatea de a participa gratuit la salvarea celorlalţi călători, dar autorităţile nu au solicitat ajutorul.

Stan menţionează pe site-ul oficial al grupării gălăţene că transportul cu elicopterul al fotbaliştilor şi al celor patru membri ai stafului tehnic s-a efectuat contra cost.

"Pe anumite canale i se inoculează opiniei publice că un oarecare elicopter a sărit să salveze «nişte fotbalişti» înainte de a lua copiii, femeile gravide şi bătrânii, tenta articolelor fiind de-un populism tipic românesc. Acele elicoptere nu aparţin statului român, nu s-au autosesizat pentru «nişte fotbalişti», ci au acţionat în urma apelurilor conducerii FC Oţelul Galaţi la omul de afaceri Ioan Niculae, căruia îi mulţumim şi pe această cale, iar operaţiunea s-a derulat numai contra cost! Nici dacă plătim pentru a ne extrage propriii jucători din acel tablou sinistru nu este bine? Mai mult decât atât, firma la care am apelat pentru această situaţie de urgenţă şi-a arătat în mod public disponibilitatea de a participa gratis la operaţiunea de salvare a oamenilor nevinovaţi din această cursă înspăimântătoare. Dacă nu au existat solicitări din partea autorităţilor abilitate, clubul nostru îşi declină orice răspundere. Nici nu s-ar putea altfel", a afirmat Marius Stan.

Oficialul clubului Oţelul este "mâhnit" că în România în anul 2012 sute de călători rămân blocaţi în trenuri zeci de ore. "Nu ne putem ascunde mâhnirea că în România anului 2012 este posibilă o asemenea situaţie de viaţă şi de moarte şi am fi făcut-o chiar dacă gruparea noastră n-ar fi fost implicată în acest subiect prin prezenţa în tren a celor nouă jucători şi a câtorva membri din staff-ului tehnic. Pe tot parcursul desfăşurării evenimentelor, clubul şi membrii săi expuşi unor pericole greu de anticipat au manifestat decenţă în declaraţii, prin urmare este exclus să amendăm unele exagerări ale presei menite să-i confere cazului culoare de tip cancan. Am răsuflat uşuraţi la aflarea veştii că trenul a revenit până la urmă la Galaţi, cu cei aproximativ 500 de pasageri ai săi, şi că sportivii noştri au ajuns la destinaţie, în cantonamentul din Spania", a adăugat Marius Stan.

Compania aeriană InterAviation, deţinută de proprietarul clubului Astra Ploieşti, Ioan Niculae, a anunţat, joi, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că elicopterul care i-a transportat pe fotbalişti de la Făurei la Aeroportul Aurel Vlaicu - Băneasa, a oferit ajutoare celorlalţi călători din trenul blocat în zăpadă.

"Compania aeriană InterAviation, a intervenit cu o aeronavă din dotarea proprie (Eurocopter EC155B1) pentru a asigura asistenţa şi transportul echipei de fotbal Oţelul Galaţi. Aeronava de 6 locuri a efectuat 3 transporturi pentru extragerea echipei şi pentru a oferi ajutoare (alimente şi apă potabilă) celorlalţi călători din trenul blocat de 40 de ore în gara Făurei, judeţul Brăila", se arată în comunicatul citat.

Conducerea companiei susţine că pe viitor se va implica "în acţiuni umanitare, gratuit spre binele populaţiei" având deja protocole de colaborare cu organizaţii de intervenţie la dezastre din România şi din străinătate.

Preşedintele InterAviation, Adina Niculae, afirmă în comunicatul citat că elicopterele companiei vor interveni de fiecare dată când cineva solicită ajutorul. "Nu dorim să ne construim imaginea pe spatele unor oameni care au îngheţat de frig 40 de ore fără hrană şi alimente. Atât timp cât putem ajuta, noi vom interveni în măsura posibilităţilor de fiecare dată când cineva ne solicită ajutorul. Suntem o companie dedicată oamenilor de afaceri şi VIP-urilor, dar totuşi nu uităm că în final suntem o companie condusă de oameni, oameni care se ajută între ei la greu", a declarat Adina Niculae.

Jucătorii Valentin Munteanu, Samoel Cojoc, Cristian Sârghi, Silviu Ilie, Cornel Râpă, Cristian Brăneţ, Sergiu Costin, Gabriel Viglianti, Ionuţ Neagu şi patru membri ai stafului echipei Oţelul Galaţi, blocaţi aproximativ 40 de ore în trenul InterRegio 1574 Galaţi-Bucureşti, au fost aduşi, miercuri după-amiază, în Capitală cu elicopterul omului de afaceri Ioan Niculae.

Oficialii clubului Oţelul au apelat, miercuri, la patronul clubului Astra Ploieşti, socitându-i sprijinul pentru a aduce la Bucureşti jucătorii blocaţi la Făurei din cauza viscolului, iar Niculae le-a pus la dispoziţie un elicopter.

În cursul dimineţii de miercuri, şase dintre cei nouă fotbalişti blocaţi - Valentin Munteanu, Samoel Cojoc, Cristian Sârghi, Silviu Ilie, Cornel Râpă şi Cristian Brăneţ - au fost aduşi la Bucureşti, pe Aeroportul Aurel Vlaicu, apoi aparatul de zbor s-a întors la Făurei şi i-a transportat şi pe ceilalţi trei jucători ai campioanei României - Gabriel Viglianti, Ionuţ Neagu şi căpitanul formaţiei Sergiu Costin - precum şi pe medicul echipei, magazinerul şi doi masori.

Jucătorii gălăţeni şi membrii stafului clubului au părăsit trenul marţi noapte, când garnitura a ajuns în Gara Făurei, fiind ajutaţi de militari. Ei au fost cazaţi peste noapte la spitalul din localitate.

Toţi cei nouă fotbalişti au plecat, miercuri seara, în Spania, unde se află în cantonament restul lotului echipei, cu o aeronavă de pe Aeroportul Băneasa.

Un tren cu aproximativ 400 de călători, printre care şi nouă jucători ai Oţelul Galaţi, a rămas blocat în nămeţi de câţiva metri înălţime, luni seară, pe un câmp între Făurei şi Buzău, în apropierea localităţii buzoiene C.A. Rosetti. Marţi după-amiază, garnitura a pornit înapoi către Galaţi, punându-se în mişcare în jurul orei 14.30. Marţi seară, garnitura a oprit din nou, la un sfert de oră după ce plecase din Făurei spre Galaţi, în apropiere de Ianca. În cursul nopţii, trenul a fost readus în Gara Făurei, oamenii rămânând în vagoane, unde au primit alimente.

Cei aproximativ 400 de călători au ocupat vagoanele din imediata apropiere a locomotivei pentru că acestea sunt încălzite şi astfel au aşteptat venirea dimineţii. Oamenii, care erau blocaţi de peste 50 de ore în tren, au primit totuşi un ajutor din partea autorităţilor brăilene, care au trimis un camion cu alimente, în principal conserve, pâine, apă şi dulciuri.

Unul dintre călători declarat telefonic pentru MEDIAFAX că toţi cei aflaţi în trenul blocat sunt într-o situaţie critică.

"Este foarte neplăcut faptul că suntem duşi cu zăhărelul. Ni se spune ba că vine un plug, ba că vine o locomotivă, iar noi suntem blocaţi în acest tren de 50 de ore şi auzim aceleaşi lucruri. Nu ştiu de ce ne tot amăgesc cei de la CFR, nu ştiu ce fac autorităţile, de ce nu ne întinde nimeni o mână de ajutor", declara Adrian Mînza.

Acesta a mai spus că o intervenţie a autorităţilor putea fi făcută pentru toţi cei 400 de oameni din tren, atât timp cât s-a găsit o soluţie pentru fotbaliştii echipei Oţelul Galaţi, care au părăsit garnitura la miezul nopţii.

Miercuri, în jurul orei 13.00, trenul a plecat din Gara Făurei ajungând la ora 17.00 la Galaţi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite