„Shaqiri e nr. 1“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Cîrţu, antrenorul care a stat pe banca lui CFR Cluj în „dubla“ de anul trecut cu Basel, îi atenţionează pe gălăţeni înaintea meciului de azi. Oţelul debutează azi în Liga Campionilor împotriva lui FC Basel. Anul trecut, tot în grupe, elveţienii au dat peste CFR Cluj, antrenată de Sorin Cîrţu.  A fost 2-1 în Gruia pentru ardeleni şi 0-1 în retur.

Într-o grupă cu Manchester şi Benfica, Oţelul şi Basel îşi fac planuri doar la locul trei, care duce în primăvara Europa League. Bineînţeles, fiecare pe socoteala celeilalte. Aşa a fost şi anul trecut pentru elveţieni, numai că în locul gălăţenilor a fost atunci CFR Cluj. Antrenor în Gruia era Sorin Cîrţu, iar cea care s-a calificat a fost Basel. „Sorinaccio" a stat pe banca ardelenilor la ambele partide, iar la cea din Elveţia nu numai a stat, ci a şi distrus-o, episod care i-a grăbit plecarea de la CFR. Acum, înaintea meciului Oţelului, Cîrţu, românul care îi cunoaşte, poate, cel mai bine pe elveţieni, le dezvăluie gălăţenilor câteva dintre secretele lui Basel.

Publicul îi împinge de la spate. „E o echipă foarte iubită în Elveţia, joacă mai mereu cu stadionul plin acasă. Stadionul are aproape 40.000 de locuri, iar fanii sunt foarte zgomotoşi. Ştiu când să-şi ajute echipa, pe care o împing practic de la spate. Creează o presiune teribilă în timpul meciului".Atacul e punctul forte. „Sunt o echipă ofensivă, cu o posesie foarte bună şi cu automatisme. Au şi jucători de clasă în faţă, cu experienţă internaţională, ca Frei, care a jucat multă vreme în Bundesliga, şi Streller. Arată foarte bine de la mijloc în sus şi trebuie mare atenţie la marcaj, la cum se vor dubla jucătorii Oţelului. Nu trebuie lăsaţi elveţienii unu contra unu".

Shaqiri e în mare formă. „Principalul pericol e Shaqiri. Nu are nici 20 de ani, dar e omul numărul 1 şi la Basel, şi la naţionala Elveţiei. A dat trei goluri în ultimul meci al naţionalei, cu Bulgaria. E tehnic, rapid şi foarte puternic, e considerat unul dintre cei mai promiţători tineri jucători din Europa în acest moment".  Stau mai slab defensiv. „Apărarea nu e la nivelul atacului. Sunt mai slăbuţi din punct de vedere defensiv, aici ar fi o pâine de mâncat. Cu CFR i-am luat tare de la început la Cluj şi am marcat repede două goluri, i-am surprins atunci. Şi la fazele fixe pot fi depăşiţi".

Oţelul, cenuşăreasa Ligii Campionilor

Oţelul Galaţi îşi începe astăzi aventura în grupele Ligii Campionilor cu un meci jucat în deplasare, cu Basel. Conform celor de la transfermarkt.de, Oţelul este a doua cea mai slabă echipă din cea mai importantă competiţie de fotbal intercluburi. 15.475.000 de euro valoarează formaţia antrenată de Dorinel Munteanu, Cornel Râpă fiind cel mai bine cotat fotbalist (un milion de euro). Doar BATE Borisov are un lot mai slab, acesta valorând 12,3 milioane de euro. Adversara campioanei României din această seară, FC Basel, are un lot care valorează puţin peste 38 de milioane de euro.  

Cel mai mic buget

Gălăţenii nu stau prost doar în ceea ce priveşte valoarea lotului, ci şi în ceea ce priveşte bugetul. Astfel, Marius Stan trebuie să facă performanţă cu numai cinci milioane de euro, atât cât a avut şi în sezon trecut, când a reuşit să o facă pe Oţelul campioană. Prin comparaţie, BATE Borisov se poate lăuda cu un buget de şase milioane de euro, iar APOEL Nicosia are de cheltuit în acest an opt milioane de euro.

Frunză, singurul care a jucat în Ligă

Sorin Frunză este singurul jucător din lotul Oţelului care a mai jucat în Liga Campionilor. El a evoluat de cinci ori pentru Unirea Urziceni în ediţia 2009/2010 a grupelor Ligii Campionilor, iar apoi a continuat aventura cu ialomiţenii în Liga Europa.  La rândul său, Dorinel Munteanu are o experienţă limitată în cupele eurpene, ca antrenor. A prins trei meciuri cu CFR Cluj în Intertoto, în 2005, şi alte trei jocuri pe banca tehnică a Stelei în grupele Ligii Campionilor, ediţia 2008/2009.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite