„Sfântul Duh“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbal. Astăzi: Nicolae Badea.  Omul care conduce Dinamo de peste zece ani şi-a clădit averea profitând de influenţa fostului său socru, Ion Dincă, un cunoscut lider comunist, poreclit „Te leagă“.

În clubul Dinamo există o vorbă: „Pereţii au urechi". De unde vine asta? De la discreţia de care dă dovadă Nicolae Badea şi de la abilitatea acestuia de a afla tot ce se întâmplă la echipă. Născut în acelaşi an în care a fost înfiinţat şi clubul din „Ştefan cel Mare", 1948, omul de afaceri a fost cooptat în conducerea echipei în 1997. Doi ani mai târziu avea să devină preşedintele Consiliului de Administraţie, funcţie pe care o ocupă şi azi. Badea a obişnuit ca, în ultimii zece ani, să conducă clubul din umbră, fiind poreclit şi „Sfântul Duh".

Chiar dacă de-a lungul anilor pe la echipă au trecut oameni cu greutate, cu relaţii în toate straturile de conducere a ţării, Nicolae Badea a rezistat cu stoicism, ba, în unele cazuri, a pus umărul la îndepărtarea rivalilor săi din organigramă.

L-a făcut KO pe Giovanni

Probabil cea mai grea luptă pe care a dus-o preşedintele CA la echipă a fost cea cu fostul preşedinte executiv al „câinilor", Ioan Becali. S-a întâmplat în iarna sezonului 2005-2006, când fostul agent de jucători a încercat să pună mâna pe club şi să-i submineze pe ceilalţi acţionari. După o ceartă crâncenă în cadrul unei şedinte extraordinare a clubului, în care Giovanni l-a tras de nas pe Badea, ex-impresarul a fost nevoit să-şi dea demisia, plecând împreună cu antrenorul Esteban Vigo. Lumea fotbalului spune că atunci Badea l-ar fi ameninţat pe Becali cu dezvăluiri compromiţătoare despre afacerile sale, dacă nu demisionează imediat!

Recăsătorit cu o fostă angajată

Succesul în afaceri al conducătorului dinamovist este, probabil, influenţat şi de legătura de rudenie pe care a avut-o cu Ion Dincă, vicepremier pe timpul comuniştilor. Nicolae Badea s-a însurat, la sfârşitul anilor '70, cu una dintre fiicele lui Dincă, Liliana. Din această căsnicie, şeful roş-albilor are o fată, care acum e stabilită în SUA. Deşi Nicolae Badea a divorţat în 2007, el a ştiut să-i întoarcă serviciul lui Dincă pentru sprijinul oferit înainte de Revoluţie. L-a făcut consilier la firma lui, „Computerland", companie înfiinţată alături de Puiu Popoviciu, celălalt ginere al lui Dincă şi un controversat om de afaceri. Dincă a decedat în urma cu trei ani.

După divorţ, Badea şi-a refăcut viaţa alături de Oana Neacşu, avocat de profesie, dar şi fostă angajată a clubului Dinamo. Fata este cu 30 de ani mai tânără decât preşedintele roş-albilor, iar cuplul are doi băieţi. Familia locuieşte la vila omului de afaceri din Snagov.

Note „Adevărul"

Corectitudine: 7 / 10
Influenţă: 7 / 10
Credibilitate: 9 / 10
Abilitate: 8 / 10
Relaţii: 8 / 10
Cunoscător fotbal: 7 / 10
Profesionalism: 8 / 10

Pe toate feţele

Afaceri: Deţine „Computerland", e acţionar „Radcom" (telecomunicaţii), deţine Hotelul Howard Johnson, are franciza pentru Pizza Hut şi KFC. De asemenea, este unicul dealer pentru hainele „Benetton" şi al electronicelor „JVC". În plus, are unu la sută din compania de telefonie mobilă Orange.

Avere: 150 de milioane de euro. Deţine imobile în zonele scumpe din Capitală, dar şi zonele limitrofe.

Familie: Este căsătorit pentru a doua oară şi are trei copii: o fată, din primul mariaj, şi doi băieţi, Iordan Nicolae (trei ani) şi Rareş (un an şi jumătate), din cel de-al doilea.

Defect: Vrea să-şi impună mereu punctul de vedere.

Calitate: Diplomat şi discret.

Performanţe: Patru titluri, cinci Cupe ale României, toate cucerite cu Dinamo.

"Badea e un îmbârligător! Are un talent în a te duce cu vorba. A distrus Dinamo."
Gigi Neţoiu fost acţionar Dinamo

"Badea e unul dintre cei mai buni conducători din ţară. El asigură echilibru la Dinamo."

Dumitru Dragomir preşedinte LPF

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite