Se joacă pe bune „Eternul Derby“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În lumea fotbalului se vorbeşte tot mai mult pe seama faptului că Dinamo ar urma să-i cedeze Stelei toate punctele în meciul de mâine-seară, în virtutea relaţiei de rudenie dintre Gigi Becali şi Cristi Borcea.

Dinamo stă pe un butoi de pulbere înaintea meciului de mâine cu Steaua. Fanii „câinilor roşii" sunt convinşi, ca şi alte nume din lumea fotbalului, că Dinamo nu va juca la victorie împotriva roş-albaştrilor. Motivele? Preşedintele executiv al dinamoviştilor, Cristi Borcea, este finul patronului Stelei, Gigi Becali, iar Steaua are încă şanse reale de a-şi adjudeca un nou titlu de campioană, cu condiţia să câştige ambele jocuri rămase de disputat, cu Dinamo şi CFR Cluj.

Suspiciunile fanilor sunt alimentate şi de o declaraţie halucinantă pe care a dat-o acum trei săptămâni acţionarul celor de la Dinamo. „Dacă CFR va depinde de rezultatul derby-ului Steaua - Dinamo ca să câştige titlul, atunci nu-l va lua niciodată! Dacă nu vom câştiga noi acest campionat, atunci vreau să-l ia oricine, numai CFR nu! Pentru ce au făcut în ultimii ani, când şi-au bătut joc de noi şi de fanii noştri, nu-i mai am la inimă", a spus Borcea.

Unul dintre cei mai iubiţi jucători dinamovişti, Cristi Pulhac, a ţinut să precizeze însă că orgoliile sunt prea mari pentru a putea fi vorba de aranjamente. „Meciul ăsta e pe viaţă şi pe moarte. M-am săturat de tot felul de supoziţii tâmpite! Să joace toată lumea 1 solist la pariuri, pentru că va ieşi invers", a tunat fundaşul stânga.

Au mai fost meciuri suspecte în trecut

Deşi meciurile dintre Steaua şi Dinamo au oferit mereu confruntări pe viaţă şi pe moarte, având în vedere rivalitatea istorică existentă între cele două echipe bucureştene, au mai existat şi două întâlniri suspecte, ambele disputându-se pe stadionul „câinilor roşii". De fiecare dată, pe banca Stelei s-a aflat actualul antrenor al formaţiei din Ghencea, Mihai Stoichiţă. La 15 octombrie 1997 s-a jucat partida Dinamo - Steaua (1-3). La finalul acelui meci, fanii dinamovişti l-au acuzat de trădare pe Florin Prunea, având în vedere relaţia de prietenie dintre el şi Marius Lăcătuş, căpitanul de atunci al roş-albaştrilor.
Următorul meci suspect s-a disputat la 15 mai 1999 (0-0). Steliştii nu le-au pus deloc probleme atunci dinamoviştilor, care se luptau pentru titlu cu Rapid.

„Lippi" are în palmares şi un 5-0 cu Dinamo

O fază memorabilă s-a petrecut în ultimul minut. Dinamo a beneficiat de o lovitură liberă de la marginea careului, iar Zoltan Ritli, portarul steliştilor, a pus zidul în aşa fel încât jumătate de poartă să rămână goală. Daniel Iftodi a executat plasat, Ritli a rămas inert pe linia porţii, dar mingea a ieşit afară! „Mai trebuia să vă daţi şi un autogol", i-au reproşat apoi fanii Stelei lui Stoichiţă.

Mihai Stoichiţă a rămas în istoria eternului derby şi datorită meciului în care s-a înregistrat cea mai mare diferenţă de scor dintre cele două echipe.
Partida s-a jucat pe stadionul din Ghencea, la 4 aprilie 1998, în sezonul la finalul căruia Steaua a câştigat ultimul dintre cele şase titluri consecutive din anii '90. Lipsită atunci de câţiva fotbalişti de bază, precum Mihai Tararache, Florentin Petre şi Augustin Călin, Dinamo a trăit cea mai mare umilinţă din istoria confruntărilor directe cu Steaua. Roş-albaştrii au zburdat pe teren, iar portarul Fane Preda şi fundaşul Florin Bătrânu au fost artizanii catastrofei, Steaua câştigând atunci cu 5-0! Doi dintre jucătorii din echipa lui Dinamo de azi, Ionel Dănciulescu şi Cătălin Munteanu, au jucat atunci pentru Steaua, „Corbul" reuşind să marcheze şi două goluri.

"Eu nici nu mă gândesc că Dinamo ar putea-o încurca pe Steaua. De ce? Aşa cred eu, e doar o presupunere!''
Iuliu Mureşan preşedinte CFR Cluj

"Cumetria dintre Steaua şi Dinamo naşte monştri, iar Steaua doreşte să câştige neapărat campionatul.''
Daniel Stanciu director sportiv FC Vaslui

În 2008, Dinamo i-a furat un titlu Stelei!

O situaţie similară a mai existat şi în primăvara anului 2008. Steaua avea nevoie de o victorie în meciul cu Dinamo, din penultima etapă a sezonului, pentru a-şi asigura primul loc. „Câinii" au câştigat însă meciul cu 2-1, iar titlul a poposit în premieră în vitrina celor de la CFR Cluj. Atunci, pentru că nu şi-a dorit ca titlul să ajungă în Ghencea, Cristi Borcea şi-a pus jucătorii să jure pe Biblie, înaintea partidei, că nu se vor da la o parte! Pe banca Stelei stătea atunci Marius Lăcătuş, în timp ce Dinamo era condusă de către Cornel Ţălnar, „mantaua de vreme rea" din curtea „câinilor roşii".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite