„Scaraoschi“ de la Dinamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Niculae Nicuşor
Dumitru Niculae Nicuşor

„Adevărul“ vă prezintă săptămânal povestea numelor mari din fotbalul nostru. Astăzi e rândul lui Dumitru Niculae Nicuşor, antrenorul care a dus în premieră o echipă românească în semifinalele Cupei Campionilor, Dinamo, în 1984. Cea mai mare performanţă europeană din istoria lui Dinamo se leagă de numele lui Dumitru Niculae Nicuşor. Cu el pe bancă, „roş-albii“ au fost eliminaţi de Liverpool în penultimul act al C

Dumitru Niculae Nicuşor sau „părintele şi fondatorul lui Dinamo în era modernă", aşa cum îl descria fostul mare atacant al „câinilor", Florea Dumitrache. Sau, mai prozaic, „Scaraoschi", aşa cum îl porecliseră, bineînţeles departe de urechile sale, foştii jucători. Iar Nicuşor a avut pe mână fotbalişti celebri. Printre ei, Cornel Dinu, care i-a fost şi secund pentru o perioadă, Mircea Lucescu, Dudu Georgescu, Augustin, Orac sau Mulţescu, iar lista poate continua.

Dumitru Nicuşor (stânga), antrenorul unei echipe, Dinamo, din care mai făceau parte Dinu, Dumitrache sau Lucescu



Cariera sa, atât ca jucător, cât şi ca antrenor, se confundă cu gruparea din „Şoseaua Ştefan cel Mare". Cu el pe bancă, Dinamo a cunoscut cea mai bună perioadă din istoria sa în campionat şi în Europa, chiar mai de succes decât cea din mandatul lui Mircea Lucescu. Nicuşor a adus în vitrina clubului nouă titluri, obţinute ca principal şi secund, Cupe sau performanţa de a evolua într-o semifinală a Cupei Campionilor Europeni.

Tehnicianul a avut totuşi un regret, În ultimii ani fusese uitat de cei din „Ştefan cel Mare", echipă căreia şi-a dedicat toată viaţa. Urmărea meciurile de acasă ale roş-albilor, dar nimeni nu l-a mai solicitat să revină în nicio funcţie în cadrul clubului, sau măcar pentru un sfat. În ciuda performanţelor uriaşe, a dus un trai modest şi trăia cu o pensie de şapte milioane de lei lunar datorată gradului de colonel în rezervă.

„De joi, nu mai faceţi dragoste cu soţiile"

Cum era omul Dumitru Niculae Nicuşor ne povesteşte unul dintre cei care l-a cunoscut foarte bine şi care i-a devenit şi secund, Ion Nunweiller. „A fost unul dintre mentorii mei. Nea Nae era drastic. Avea sânge rece şi avea reguli clare: nu întârzii şi nu faci glume la antrenamente. Era exigent. I se spunea Scaraoschi, dar când nu era de faţă, deşi el făcea totul spe binele nostru, pentru a deveni fotbalişti şi oameni mai buni", a explicat Nunweiller.

Dumitru Nicuşor (stânga), antrenorul unei echipe, Dinamo, din care mai făceau parte Dinu, Dumitrache sau Lucescu



Nunweiller ne-a dezvăluit câteva sfaturi pe care Dumitru Niculae Nicuşor le dădea elevilor săi. „Ne spunea ca de joi seara să nu mai facem dragoste cu soţiile pentru că duminică avem meci şi atunci o să ne cadă totul în picioare şi nu o să mai avem energie pentru joc, fiindcă dăm tot ce e mai bun cu nevasta", a precizat fosta glorie dinamovistă.

„Dacă greşeai, lua măsuri, nu conta numele, că eşti Dinu, Nunweiller sau Lucescu. Era un om dintr-o bucată, nu accepta şpriţurile, uneori dădea el o bere la băieţi, dar atât. Dacă nu aveai randament într-un meci, te scotea imediat din echipă, aici l-a copiat pe Traian Ionescu, pentru că a fost secundul lui", a mai povestit fostul său elev.

Nu înjura niciodată

Ion Nunweiller ne-a oferit şi un exemplu despre rigorile vieţii din cantonament: „Ne verifica în camere, pe sărite, şi, după o jumătate de oră venea iar în control. Odată, Sandu Gabriel juca remi în cameră, l-a auzit că vine şi s-a băgat în pat, dar s-a învelit până la gât. Nea Nae a văzut că era încălţat cu pantofi şi şi-a dat seama că nu dormea, că nu a respectat programul. A doua zi nu l-a mai băgat în echipă. În timpul meciului, îţi dădeai seama că ai greşit numai după cum se uita la tine. Nu înjura niciodată, nici la antrenamente, nici la meci şi nu lipsea niciodată de la pregătire. Aşa a fost învăţat", a încheiat Nelu Nunweiller.

Înmormântat cu onoruri militare

Nicolae Nicuşor s-a stins din viaţă în august 2005, după o luptă cu o boală cumplită. A fost înmormântat cu onoruri militare (colonel în rezervă), la Cimitirul Tudor Vladimirescu din Bucureşti, iar slujba s-a desfăşurat la capela Cimitirului Ghencea Civil.

ADVIMA20110902_0662

"Nea Nae face parte din triumviratul de aur al antrenorilor dinamovişti, alături de Angelo Niculescu şi Traian Ionescu. L-am mai şi supărat, dar sunt convins că, de acolo, de dincolo, mă va ierta, la fel cum a făcut-o şi-n viaţă."
Cornel Dinu
fost jucător Dinamo

"N-am avut celebritatea şi banii antrenorilor de acum, însa am respirat fotbal adevărat. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru destinul ce mi l-a dat."
Dumitru Niculae-Nicuşor
fost antrenor Dinamo

Dumitru Niculae Nicuşor

Data naşterii: 12.12. 1928 Bucureşti
Data decesului:  6.08.2005, Bucureşti
Post ca fotbalist: atacant
Cariera de jucător: Sparta Bucureşti, Metalochimic Bucureşti, Metalul Bucureşti, Dinamo. Pentru Dinamo a jucat din 1950 până în 1959. A bifat 166 de meciuri şi a marcat 45 de goluri pentru roş-albi
Total în prima ligă: 189 meciuri / 55 goluri
A debutat la echipa naţională în 1953 cu Cehoslovacia şi a jucat până în 1955. În total pentru România a evoluat 8 meciuri
Cariera de antrenor: secund la Dinamo (1959-1965, 1971, 1974-76, 1981-1982), principal la Dinamo (1962, 1969-1970, 1971-1972, 1974-1976, 1982-1984), principal la Dinamo Victoria (1965-1967, 1986-1988), SC Bacău (1967-1969, 1976-1978, 1984-1986), Ghana (1973-1974), Argeş Piteşti (1988-1989), Progresul Brăila (1991) 9 titluri cu Dinamo, ca secund şi principal, 3 cupe şi calificarea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, premieră pentru o echipă românească.

Au eliminat campioana Hamburg, în 1984

În sezonul 1983-1984, „câinii" lui Nicuşor şi Cornel Dinu, pe vremea aceea antrenor secund, au ajuns până în semifinalele Cupei Campionilor, unde au fost eliminaţi de Liverpool (0-1, 1-2). Până la duelul cu echipa care va câştiga trofeul în acel an, dinamoviştii au reuşit o mare performanţă, scoţând din cursă deţinătoarea Cupei Campionilor, Hamburg (3-0, 2-3).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite