Scandalurile iernii din liga lui Dragomir!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pauza competiţională a adus multe fricţiuni şi schimbări în loturile echipelor din Liga I, în evidenţă ieşind însă disputele monstruoase dintre unii conducători şi antrenori. „Adevărul“ vă prezintă cele mai importante mişcări care au animat pauza dintre turul încheiat la 6 decembrie şi returul care va începe vineri, 25 februarie.

Dacă marile transferuri se pot număra pe degetele unei singure mâini, pauza competiţională n-a dus în schimb lipsă de scandaluri, controverse şi multe dispute. În rolurile de prim rang, patronii de club, principalii actori ai emisiunilor de profil sportiv.

1 Piţurcă - Mititelu: Scandalul Maxima

Conflictul mocnit dintre patronul şi managerul Universităţii a explodat pe 12 ianuarie, când Mititelu i-a închis în nas lui Piţurcă uşa cantonamentului din Lunca Jiului. Ce a urmat e demn de un Oscar oltenesc: Nicolo Napoli a luat primul avion din Italia, doi jucători, Găman şi Bărboianu, au fugit noaptea din cantonament, iar antrenorul cu care începuse Craiova campionatul, Aurică Ţicleanu, a revenit în funcţia de preşedinte. Disputa dintre Mititelu şi cei doi jucători a ajuns pe masa comisiilor de la LPF, unde patronul Universităţii a venit înarmat cu o Biblie, iar fotbaliştii cu dezlegările în alb, primite de la Piţurcă. Acelaşi Piţi care din antrenorul morocănos şi taciturn al echipei naţionale a devenit un obişnuit al emisiunilor televizate. Disputa Mititelu - Piţurcă mai are multe episoade de derulat, mai ales după ce Găman şi Bărboianu au devenit liberi de contract, cel puţin până la vară. Piţi mai reclamă şi o datorie de 1,2 milioane de euro.

2 Bogdan Stancu s-a făcut „sultan"

Cel mai important transfer al iernii a fost vânzarea lui Bogdan Stancu de la Steaua la Galatasaray. Practic, Gică Hagi a contribuit cu 5,6 milioane de euro la bunăstarea lui Gigi Becali, patronul din Ghencea afirmând că nu va direcţiona banii în fotbal, ci înspre afacerile sale. E adevărat că doar 3,5 milioane au ajuns la Gigi Becali, însă şi restul de bani a rămas în familie, la Ioan şi Victor Becali, cei care deţineau o parte din drepturile federative ale jucătorului. Trecerea lui Stancu la Galatasaray ocupă poziţia secundă într-un top al transferurilor din Liga I în străinătate. Doar teoretic, pentru că, de exemplu, cele patru milioane de dolari plătite de Real Madrid pentru Hagi în 1990 însemnau mult mai mult la acea vreme.

3 Cosmin Contra sau cum „guriţa bate fundul"

Unsprezece etape a pregătit-o Contra pe Poli Timişoara, fiind pe plus cu cele şase victorii şi cinci remize. N-a fost de ajuns. Clinciurile verbale cu Marian Iancu au atins apogeul la finalul ultimei etape din 2010, când Timişoara a făcut 3-3 cu Bistriţa, deşi a condus cu 3-1. „Să antreneze Iancu", a răbufnit Contra, după ce patronul criticase echipa alcătuită de „Guriţă". Magnatul n-a suportat insulta şi l-a concediat fără regrete pe Cosmin. Iancu a găsit repede soluţia, apelând la o veche cunoştinţă, Dusan Uhrin junior.

4 Dinamo a schimbat liniile ca la hochei

Criza i-a îndemnat pe dinamovişti să ia decizii ce se impuneau mai de mult. În primul rând, au scăpat de fotbaliştii care apăreau mai des în „Click!" decât în ziarele de sport, adică Adrian Cristea şi N'Doye. La fel s-a întâmplat cu cei care aveau salarii mari şi trecuseră de prima tinereţe, ca Marius Niculae sau Florin Bratu. Andrei Cristea şi Scarlatache au mai rotunjit şi ei bugetul clubului, în vreme ce Garat şi  Rus au fost lăsaţi să plece. În total nouă fotbalişti, cărora li s-a dat „undă verde" pentru a face loc tinerilor şi achiziţiilor. Cele mai importante nume noi: albanezul Elis Bakaj, Vlad Munteanu, Bogdan Pătraşcu şi Ersin Mehmedovici.

5 CFR Cluj, campioni la disponibilizări

Dacă în alţi ani obişnuiau să arunce în stânga şi-n dreapta bani pentru achiziţii, locul opt ocupat la finalul turului i-a determinat pe clujeni să schimbe strategia. Şi ce n-au putut să vândă, au dat gratis. Traore, Culio şi Bjelanovici au adus 6.500.000 de euro în conturi, iar lui Sforzini, Tony, Alcantara sau Kone li s-a strâns mâna şi li s-a arătat uşa. Achiziţiile campioanei? Kapetanos, liber de contract, Maftei, Nicoară şi Mincă, toţi trei sub un milion de euro.

6 Urziceniul, la limita supravieţuirii!

În această iarnă, Dumitru Bucşaru a luat decizia să scape de echipa care în urmă cu un an îi adusese circa 15 milioane de euro de pe urma participării în Liga Campionilor. Soluţia aleasă, cedarea jucătorilor la Concordia Chiajna, care urma să evolueze în Liga I în locul Urziceniului, a fost blocată de regulamentele FRF. Astfel, Unirea a fost nevoită să închege iar un lot primind jucători de la Steaua, Dinamo şi Universitatea Cluj. Iar noul antrenor este Marian Pană.

7 Rapid, la vânătoare de Rui Duarte.

După ce au înăbuşit o grevă a jucătorilor plătind restanţele salariale din banii obţinuţi pe drepturile TV, giuleştenii au făcut şi prima mutare, aduncându-l înapoi pe „fiul risipitor" Daniel Pancu, dar şi pe fundaşul bulgar Pavel Vidanov. Pe de altă parte, Rui Duarte a fugit de „acasă" şi, în ciuda apelurilor repetate, n-a mai vrut să audă de „tatăl adoptiv" Dinu Gheorghe, pe care îl acuză că a rămas cu ceva datorii la el. „Am o slăbiciune pentru el, dacă vine acum scapă cu o amendă de 25.000 de euro", a încercat „Vamă" să-l îmbuneze pe Rui Duarte.

8 Moraes, telenovelă cu happy-end pentru Tata Jean

Numele lui Junior Moraes ajunsese în această iarnă mai des auzit decât cel al lui Barack Obama. Posibilul transfer al atacantului de la Bistriţa la Steaua i-a surescitat pe realizatorii TV, care au pendulat între intervenţiile telefonice ale lui Gigi Becali şi Jean Pădureanu. După negocieri derulate inclusiv la televizor, mutarea s-a împotmolit din cauza unei diferenţe de câteva sute de mii de euro. Telenovela a sfârşit în Ucraina, Metalurg Doneţk achitându-i lui Jean Pădureanu 1.250.000 de euro.

9 „U" Cluj: echipă şi stadion nou

Cu un patron dispus la sacrificii financiare, Florian Walter, Universitatea Cluj s-a întărit serios în această iarnă. Adrian Cristea, Marius Popa, Abrudan, Bazzi, plus Pele, un fundaş adus de la Strasbourg, au obiectivul de a salva echipa de la retrogradare. Nu de alta, dar ar da rău ca o echipă de Liga a doua să evolueze pe un stadion ultramodern, Cluj Arena, prevăzut a fi inaugurat în iunie 2001 cu un amical de lux în compania lui Inter Milano.

10 Eric s-a transferat o săptămână

Fotbalistul Mediaşului, Eric de Oliveira, s-a declarat nemulţumit de salariul pe care îl primea de la Gaz Metan şi a anunţat că va evolua pentru ucrainenii de la Volin Luţk. Ameninţat de şefii ardelenilor că va fi reclamat la FIFA, pentru că este încă sub angajament cu
Gazul, Eric s-a întors la echipă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

" Piţurcă e cea mai mare deziluzie a mea din fotbal. El este de rea credinţă, s-a întâlnit cu suporterii şi i-a montat împotriva mea. "
Adrian Mititelu finanţator Univ. Craiova

" Mititelu m-a umilit. Trebuia să nu semnez până nu vedeam banii. Am greşit că am adus bani de acasă. Viitorul Craiovei sună rău. "
Victor Piţurcă ex-antrenor Univ. Craiova

" Contra e tare-n gură? Atunci pleacă. Domnul Contra să se apuce de şcoala de antrenori! Nu va mai antrena niciodată pe Poli. "
Marian Iancu finanţator Poli Timişoara

" Poate să vină Marian Iancu să antreneze, dacă ştie aşa mult fotbal. Este la modă să fii patron-antrenor. "
Cosmin Contra ex-antrenor Poli Timişoara

" Rui Duarte n-a făcut nicio pregătire completă. Am o slăbiciune pentru el, dacă vine îl amendez doar cu 25.000 de euro. "
Dinu Gheorghe preşedinte Rapid

Alte evenimente din fotbalul românesc

- Steaua l-a readus în Ghencea pe Nicolae Dică (foto, în centru), după doi ani şi jumătate petrecuţi de acesta la Catania, Iraklis Salonic, CFR Cluj şi la Manisaspor. Roş-albaştrii l-au legitimat şi pe bulgarul Iliev, venit liber de contract de la Craiova.
- Refuzat de Cosmin Contra, Vasile Şiman l-a adus pe Gabi Popescu în stafful echipei. Acesta nu poate fi numit antrenor, pentru că nu are licenţă PRO, aşa că Florin Tene va ocupa în continuare această funcţie.
- FC Braşov are un nou antrenor, în persoana lui Tony Conceicao, fost tehnician la CFR Cluj. Portughezul a adus şi o colonie de compatrioţi şi de sud-americani.
- Gerlem de la FC Vaslui a avut un conflict cu Hizo şi a fost exclus de la prima echipă. De la moldoveni a plecat şi Burdujan, cu destinaţia Steaua.
- Rednic a luat în Azerbaidjan, la Khazar Lankaran, tot ce a găsit ieftin şi bun prin Liga I. Alex Piţurcă, Julius Wobay (Craiova), Hristu Chiacu (Timişoara), Scarlatache sau Muşat (Dinamo), Piţ («U» Cluj) au devenit coechipieri cu alţi fotbalişti luaţi din prima ligă românească ca Stelian Stancu, Winston Parks sau Cătălin Doman.
- Oţelul e singura echipă de la noi care a preferat să meargă în cantonament în Cipru, pentru a sta departe de ochii curioşilor din Liga I.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite