Legendele fotbalului: Sandu Boc, „craiul“ fotbalului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ îţi prezintă în fiecare săptămână povestea numelor mari din sportul-rege de la noi. Astăzi e rândul vicepreşedintelui LPF, fost fundaş al naţionalei şi considerat cel mai mare cuceritor al vremurilor sale. Sandu Boc a câştigat două titluri, cu Petrolul şi Craiova, dar a rămas în istoria fotbalului românesc mai mult prin „ravagiile“ făcute în rândul femeilor.

Alexandru Boc (65 de ani) a fost unul dintre fundaşii de top ai fotbalului românesc. Fără doar şi poate cele mai importante meciuri din cariera lui au fost cele cu Liverpool, din perioada în care evolua la Petrolul, echipă cu care a câştigat titlul în 1966. În tur, englezii au câştigat cu 2-0, iar în retur ploieştenii s-au impus cu 3-1.

În meciul de baraj, de la Bruxelles, Liverpool a câştigat însă cu 2-0 şi a eliminat Petrolul. După titlul cu ploieştenii, Boc a mai cucerit o Cupă cu Rapid şi un titlu cu Craiova, dar cariera lui de fotbalist a fost întreruptă tocmai în momentul de vârf. Pe când juca la Dinamo şi devenise şi titular la naţionala României, evoluând în mai toate meciurile din preliminariile pentru CM 1970 din Mexic, Boc a fost arestat. Era în 1969, iar motivul - acelaşi care l-a urmărit toată viaţa: femeile.

Sandu Boc, în echipa lui Dinamo, cu Dinu, Dumitrache sau Lucescu la finalul anilor ‘60  



Fundaşul a avut o aventură cu soţia lui Vasile Patilineţ, omul numărul 2, după Ceauşescu, în Comitetul Central. „Când Patilineţ a aflat, m-a pus să înfund puşcăria!", a mărturisit actualul „vice" de la LPF. „M-au îmbrăcat în haine vărgate şi m-au aruncat în cea mai dură în­chisoare din România, Po­li­color, unde erau cei mai mari criminali. Stă­team într-o cameră cu 80 de paturi şi peste 300 de persoane. Ploş­­ni­ţele circulau prin pat cu su­tele, era o mizerie incredibilă. Noroc cu Cornel Dinu, care risca mult aducându-mi bani, mâncare şi altele. Pentru că nu îl lăsau să intre, el venea prin spate, de pe cîmp, intra prin po­rumb şi ajungea la mine", a povestit fostul internaţional acum ceva vreme.

 Boc a fost eliberat în 1971, astfel că a ratat Mondialul din Mexic, acesta fiind şi cel mai mare regret al său. Fostul fundaş şi-a reluat cariera în Liga I la Rapid, cu care a câştigat o Cupă, şi apoi la Craiova, unde a contribuit la primul titlu din istoria oltenilor, dar a pierdut contactul cu naţionala.

Nepoata şahului Iranului, cel mai mare trofeu

Dar Boc rămâne în istoria fotbalului nostru nu atât prin prisma performanţelor, cât a faptului că e recunoscut şi azi ca fiind cel mai mare cuceritor dintre jucătorii români. „Încă din primul an în care am evoluat cu Petrolul eram invidiat pentru că mă căutau fetele. Primeam la club câte 15-20 de scrisori în fiecare zi. Îmi ziceau că vor să iasă cu mine în oraş, că vor să se căsătorească, să mă cunoască sau doar să aibă o aventură de o noapte", a mărturisit actualul „vice" de la LPF. Azi, nici măcar el nu mai ştie câte femei a iubit, mai ales dintre cele celebre.

Cea mai mare cucerire a lui Alexandru Boc e fără îndoială Salomeea Djanhanghir, nimeni alta decât nepoata şahului Iranului, cel mai bogat om din lume în anii '60. S-au cunoscut în timpul unui turneu pe care el îl efectua cu Dinamo la Teheran. „România şi Iran erau înfrăţite, mi se punea la dispoziţie linia telefonică a Ministerului de Interne de la Săftica pentru a vorbi în Iran", a povestit Boc. Relaţia lor s-a sfârşit brusc după ce el a fost arestat.

A jucat şi într-un film

Lista cuceririlor lui Sandu Boc e destul de lungă. Pe ea apar printre altele cântăreţele Corina Chiriac şi Natalia Guberna, balerina Elena Renea (fostă iubită a băiatului lui Gheorghe Maurer), handbalista Mihaela Apostol (a evoluat la Rapid, Oltchim şi în echipa naţională) ori voleibalista Elena Butnaru (declarată la un moment dat cea mai sexy din Italia).

image

Alături de soţia Dalina, în anii ’70



 În 1971, Boc s-a căsătorit cu Dalina Butculescu, o româncă de origine germană, frumoasă foc, cu care a făcut şi o fată, pe Alexandra, în 1977. Mariajul a durat până în anul 1980. În prezent, el are o relaţie care durează de câţiva ani buni cu o tânără din Oradea, care are aproape jumătate din vârsta lui.

Nu doar femeile l-au făcut celebru pe Boc, ci şi faptul că fostul fotbalist a jucat în urmă cu 38 de ani în filmul „Castele de nisip", unde a fost coleg cu Toma Caragiu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Gina Patrichi şi Aimee Iacobescu. 

A semnat note informative pentru Securitate

Potrivit dosarului de la CNSAS, între 1984 şi 1986, Sandu Boc ar fi dat un număr „de peste 20 de informări" către Securitate. Din 1969 a fost informatorul Miliţiei, iar din 1984 a fost racolat de  Securitate. Numele conspirativ al actualului vicepreşedinte LPF era „Costel Alexandrescu" şi principala lui misiune era de a „vâna" cetăţeni străini.

Alexandru Boc

Data naşterii: 3 iunie 1946
Locul naşterii: Vaşcău (Bihor)
Post: fundaş central
A jucat la: Petrolul (1964-1967)
Dinamo (1967-1969)
Sportul (1970-1971) Liga a II-a
Rapid (1971-1973)
Univ. Craiova (1973-1976)
Palmares:
- 224 de meciuri şi 12 goluri în Divizia A
- 22 de meciuri în cupele europene
- 6 selecţii la naţionala României
- 2 titluri de campion al României (Petrolul şi Univ. Craiova)
- Cupa României cu Rapid

"Am un singur mare regret, că n-am evoluat la Mondialul din Mexic 1970. Aş da jumătate din femeile cu care am fost pentru un meci împotriva lui Pele."
Alexandru Boc
vicepreşedinte LPF

"În închisoare, ne trezeau la 4.00 şi apoi la muncă. Din 3 în 3 ore mi se controlau palmele să vadă dacă sunt muncite."
Alexandru Boc
vicepreşedinte LPF

"Sandu Boc a fost Făt-Frumos  al fotbalului nostru. Femeile erau în limbă după el, nu-i rezista niciuna."
Dumitru Dragomir
preşedinte LPF

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite