S-au metamorfozat pentru titlu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ îţi prezintă ce au schimbat noii antrenori de la Steaua, Dinamo, Rapid şi CFR Cluj în speranţa de a da lovitura. Ronny Levy, Liviu Ciobotariu, Răzvan Lucescu şi Jorge Costa sunt numele în care patronii granzilor din Liga I îşi pun toată încrederea pentru a readuce echipele lor în top.

Campioana de anul viitor nu va mai pătrunde direct în grupele Ligii Campionilor, însă statutul de favorită în preliminariile celei mai importante competiţii intercluburi reprezintă o miză semnificativă pentru finanţatorii echipelor mari din ţară. Asta mai ales în condiţiile în care Steaua, Dinamo, CFR Cluj şi chiar şi Rapid au avut un sezon 2010 - 2011 dezamăgitor.

Ronny Levy aduce „tiki-taka"

Pentru a revitaliza trupa din Ghencea, Gigi Becali l-a investit pe Ronny Levy în funcţia de antrenor, după ce a fost refuzat de mai multe nume mari, precum Hagi, Bölöoni, Olăroiu sau Zenga. Tehnicianul a reuşit să-i cucerească rapid pe elevii săi prin stilul ofensiv pe care îl abordează. Pentru a implementa un sistem cât de cât apropiat de acel „tiki-taka" visat de patron, Levy mizează pe fotbalişti precum Prepeliţă şi Bourceanu, care urmează să vină,  plus Tănase, Tatu şi Rusescu.

Răzvan lucescu şi amintiri din 2006

După ce au terminat pe patru în ultima stagiune, rapidiştii sunt convinşi că de la anul pot reveni în elita Europei, la fel cum s-a întâmplat în 2006, tot cu Răzvan Lucescu la timonă. Practic, Dinu Gheorghe şi George Copos i-au dat mână liberă lui Lucescu jr, care şi-a creat o echipă rapidă şi tehnică, aducând fotbalişti precum Apostol, Surdu şi Deac.

„Animalul", defensivă beton la CFR

În ceea ce-i priveşte pe cei de la CFR, cuplul Paszkany-Mureşan a renunţat la experimentele din sezonul trecut, precum Alin Minteuan, scoţând „artileria grea". A fost numit în funcţie portughezul Jorge Costa, poreclit „Animalul", recunoscut pentru duritatea sa. Rezultatele se văd deja: CFR n-a luat gol în amicalele disputate în Austria, câştigând patru din patru meciuri! „Sunt sigur că dacă Costa ne-ar fi acceptat oferta încă din sezonul trecut şi atunci am fi luat titlul. Nu e nimic. O să câştigăm campionatul acum", a declarat Iuliu Mureşan.

Alba-neagra cu Ciobotariu

Situaţia „câinilor" este critică în continuare. Clubul are datorii, iar problema noului antrenor n-a fost încă lămurită. Fostul antrenor, Ioan Andone, ar putea fi şi viitorul, decizie care se va lua în funcţie de discuţiile pe care le va purta cu acţionarii. Adus de la echipa secundă, Liviu Ciobotariu i-a cucerit deja pe jucătorii dinamovişti. „Noi sperăm ca «Ciobi» să continue cu noi. Ne-a transformat într-o familie", a declarat Moţi.

Ronny Levy

- Sisteme: 4-3-3 sau 4-4-2
- Relaţia cu jucătorii: Pune mare accent pe disciplină, iar în Israel era poreclit „Durul".
- Părerea conducerii: Managerul Mihai Stoica este un mare fan al tehnicianului israelian: „E ca Oli".
- Contract: A semnat pe un an, cu prelungire automată în cazul câştigării titlului. Va încasa 250.000 de euro pe sezon.
- Stilul antrenamentelor: Pune mare accent pe posesie. Toate antrenamentele sale, fizice sau tactice, sunt efectuate cu mingea.
- Ce a adus nou: Stilul dur al lui Levy înseamnă că jucătorii nu mai îndrăznesc să se abată de la reguli.
- Obiectiv: Grupele Ligii Europa şi titlul.
- Amicalele de până acum: Steaua - Zestafoni 1-0, Steaua - Fortuna Düsseldorf 1-1.

Liviu Ciobotariu

- Sistem: 4-4-2
- Relaţia cu jucătorii: Apropiat de elevii săi, care îi spun „Ciobi".
- Părerea conducerii: Acţionarii l-au instalat cu gândul că va fi doar interimar. „Ciobotariu e un antrenor tânăr. Avem încredere în el", a spus Borcea.
- Contract: Are cel mai mic salariu dintre tehnicienii echipelor cu pretenţii. Câştigă 36.000 de euro pe an.
- Stilul de antrenament: Pregăteşte Dinamo după modelul Cornel Dinu. Pune accentul pe pregătirea fizică şi pe organizarea defensivă.
- Ce a adus nou: A reuşit să detensioneze atmosfera din lot după un sezon prost.
- Obiectiv: Grupele Ligii Europa şi reconstrucţia echipei.
- Amicalele de până acum: Dinamo - FC Trepka 4-0, Dinamo - FC Ingolstadt 0-1, Dinamo - FC Basel 2-1.

Răzvan Lucescu

- Sistem: 4-3-3
- Relaţia cu jucătorii: E exigent, dar reuşeşte să-şi apropie elevii.
- Părerea conducerii: Dinu Gheorghe şi George Copos sunt încântaţi de venirea lui Lucescu jr.
- Contract: A semnat pe doi ani cu un salariu stagional de 250.000 de euro.
- Stil de antrenament: Scoate untul din fotbaliştii săi, insistând mult pe pregătirea fizică. Preferă cantonamentele cu meciuri tari.
- Ce a adus nou: În primul rând, a venit cu un nou sistem de joc. Impune profesionalism şi cere maximum de la jucători chiar şi la o simplă şedinţă de pregătire.
- Obiectiv: Grupele Ligii Europa.
- Amicalele de până acum: Rapid - Karpaty Lvov 1-2, Rapid - Maccabi Haifa 1-0, Rapid - Austria Viena 2-1.

Jorge Costa

- Sistem: 4-3-3
- Relaţia cu jucătorii: Încrâncenat ca jucător, dar foarte apropiat de fotbaliştii săi ca antrenor.
- Părerea conducerii: „Costa a lucrat cu nume mari, a avut ce învăţa. Sunt sigur că va lua cupa şi campionatul cu CFR", a declarat preşedintele Mureşan.
- Contract: A semnat pe doi ani şi va încasa 250.000 euro pe sezon.
- Stil de  antrenament: Nu este adeptul şedinţelor de pregătire lungi. Într-un ciclu săptămânal normal de pregătire, obişnuieşte să facă odată la două zile câte două antrenamente. La nicio şedinţă nu lipseşte mingea.
- Ce a adus nou: Vrea să impună un stil ofensiv.
- Obiectiv: Titlul şi Cupa.
- Amicalele de până acum: CFR - Bischofshofen 16-0, CFR - SV Grodig 1-0, CFR- Apoel Nicosia 2-0, CFR - SV Ried  1-0.

"Jucătorii ştiu deja ce vreau de la ei, am reuşit să ne cunoaştem şi progresăm uşor-uşor.''
Ronny Levy antrenor Steaua

"Misiunea mea e să reconstruiesc echipa. Vorbescu cu Dinu de două, trei ori pe zi, mă ajută foarte mult.''
Liviu Ciobotariu antrenor Dinamo

"Am senzaţia că grupul va fi puternic, unit. Dacă vrem să ne luptăm la titlu depindem foarte mult de dorinţa noastră de a obţine performanţă.''
Răzvan Lucescu antrenor Rapid

"Vreau ca echipa mea să joace ofensiv şi să marcheze multe goluri. Avem un obiectiv clar pentru noul sezon: cupa şi campionatul.''
Jorge Costa antrenor CFR Cluj

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite