S-a stins doctorul din fotbal: Socrates

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La o înălţime de peste 1,90 m, Socrates avea la picior doar mărimea 37
La o înălţime de peste 1,90 m, Socrates avea la picior doar mărimea 37

Legendarul internaţional brazilian, licenţiat în medicină, a murit ieri la numai 57 de ani, răpus de o ciroză hepatică provocată de consumul excesiv de alcool. El a făcut furori la Mondialele din 1982 şi 1986.

Ziua în care Brazilia urma să-şi decidă noua campioană la fotbal a început cu o veste tristă: într-un spital din Sao Paulo, marele Socrates a pierdut bătălia cu dependenţa de alcool, un demon împotriva căruia nu a ştiut să lupte.

Era pentru a treia oară în ultimele patru luni când fostul fotbalist a fost tratat la terapie intensivă cu hemoragii stomacale. De această dată, doctorii nu au mai putut face nimic pentru a salva viaţa „Doctorului" Socrates. Paradoxal, licenţa în medicină deţinută încă de pe vremea în care era jucător activ nu l-a ajutat deloc să înţeleagă efectele nocive ale alcoolului.

De ce Socrates?

Şocul septic care l-a doborât definitiv pe Socrates nu va putea şterge însă imaginea fotbalistului longilin, cu bărbiţă, consacrat la Campionatul Mondial din 1982 din Spania. Mijlocaş ofensiv extrem de tehnic, Socrates a fost atunci căpitanul şi coordonatorul de joc al uneia dintre cele mai frumoase naţionale din istoria Braziliei, comparabilă cu cea a lui Pelé şi recunoscută pe plan internaţional ca una dintre cele mai bune care n-au reuşit să se impună de-a lungul timpului la Cupa Mondială. Numele lui Socrates, similar cu al celebrului filosof antic, a atras mereu atenţia în lumea fotbalului.

„Tatăl meu m-a numit aşa. Ar fi vrut să-şi numească toţi copiii după filosofia greacă, dar nu ştia decât trei autori, Socrates, Sofocles şi Sostenes", a recunoscut la un moment dat fostul idol de pe Copacabana.

Rebel ca Fidel Castro

La fel ca gânditorul Socrates, fotbalistul Socrates a fost şi el un deschizător de drumuri. Atât în teren, prin celebrele pase cu călcâiul şi prin excepţionala viziune a jocului, cât şi în afara lui. Astfel, Socrates a fost un promotor curajos al democraţiei, protestând la scenă deschisă împotriva regimului militar din Brazilia din anii '70.

De asemenea, în perioada în care era legitimat la Corinthians, Socrates a fost unul dintre iniţiatorii „Democraţiei Corinthiene", un curent prin care jucătorii echipelor braziliene cereau să fie implicaţi mai mult în deciziile manageriale luate de cluburi. „I‑am admirat mereu pe Fidel Castro, Che Guevara şi John Lennon", a recunoscut în dese rânduri Socrates, sugestiv pentru filosofia de viaţă a unui fotbalist uriaş.

A fost arbitrat de Igna la Mexico '86

Singura conexiune a românilor cu Socrates a avut loc la CM din Mexic, 1986. Atunci, în sferturile de finală, Brazilia a fost arbitrată de Ioan Igna în meciul cu Franţa, pierdut la penalty-uri de sud-americani. „Îmi aduc aminte foarte bine acel meci. Socrates era strigat de colegi «Turnul de control» datorită gabaritului său. Nu mi-a protestat niciodată. A fost jucător mare şi coordona Brazilia cu «Pelé cel alb», Zico. A ratat şi un penalty pentru că nu şi-a luat avânt decât un pas. Să-i fie ţărâna uşoară!", a afirmat Igna despre întâlnirea cu Socrates.

Socrates, prin ochii lui Nea Vanea

Cât de talentat a fost Socrates? Răspunsul îl găsim în pasajele lui Ioan Chirilă din cartea „España '82", consacrată turneului final din urmă cu aproape 30 de ani. „Frumoasă această echipă a Braziliei. Toţi poartă chiloţi scurţi, de gimnaşti. Refuz să cred că acest Socrates are 1,91. Pare atât de echilibrat...

Şi ce combinaţie cromatică, de la blondul Falcao la întunecatul Serginho, trecând prin tonurile măslinii ale celor doi bărboşi, Socrates şi Junior", a scris Nea Vanea în capitolul rezervat meciului Brazilia - U.R.S.S. (2-1). „Socrates e peste tot. Cineva trebuie să sune mobilizarea, pentru ca ei să accelereze tempoul care le-a intrat în sânge şi care poate fi modificat numai printr-o motivaţie specială, cum ar fi de pildă această ris ipire fantastică a lui Socrates, prezent pe tot terenul", nota Ioan Chirilă într-un moment în care brazilienii forţau egalarea.

„A trebuit să vină fantasticul şut al lui Socrates, la vinclul perfect, pentru ca bravul Rinat Dasaev - ce prenume o mai fi şi ăsta?... e tot de undeva din Sud... - să poată fi învins", a încheiat fostul mare jurnalist sportiv român, elogiind reuşita de 1-1 a lui Socrates.

Despre Socrates

- Născut la 19 februarie 1954 la Belem.
- Selecţionat de 60 de ori la naţionala Braziliei, pentru care a marcat 21 de goluri.
- A jucat un singur sezon (1984-1985) în Europa, la Fiorentina.
- În 2004, la 50 de ani, s-a întors pe terenul de fotbal, evoluând 10 minute într-un meci oficial pentru echipa engleză de amatori Garforth Town.
- Purta barbă nu pentru a semăna cu Che Guevara, aşa cum se credea, ci pentru a-şi acoperi o afecţiune a pielii.
- Unul dintre fraţii săi mai mici este fostul fotbalist Rai, o mai veche cunoştinţă a noastră de la meciurile dintre Steaua şi PSG.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite