Rusescu, ucigaşul în ciorapi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raul Rusescu a egalat în derby-ul cu Dinamo cu un şut din afara careului
Raul Rusescu a egalat în derby-ul cu Dinamo cu un şut din afara careului

Raul Rusescu s-a apucat de fotbal purtând doar şosete, pentru că părinţii nu aveau bani să-i cumpere nici măcar tenişi. De luni seară, Raul Rusescu a intrat în cartea de istorie a Stelei.

E omul care a întors soarta partidei cu Dinamo, marcând două goluri în momente de inspiraţie maximă. Ca orice erou din fotbalul românesc, „Ruse" are o poveste de viaţă spintecată de nevoi, griji, lipsuri, dar şi o uriaşă ambiţie.

Pe 9 iulie 1995, fix în ziua în care împlinea 7 ani, micuţul Raul, un puşti slăbuţ, bătea la poarta grupării FC Teleşpan. Echipa era o formaţie obscură din Râmnicu Vâlcea, înfiinţată de fosta glorie a oltenilor, Dumitru Teleşpan, membru de seamă al generaţiei care-i mai cuprindea pe Başno, Carabageac, Verigeanu, Mangalagiu ori Gaiţă. Copilul Rusescu se visa fotbalist, dar avea o mare problemă.

Părinţii nu-şi permiteau să-i cumpere o pereche de tenişi, iar cum cu pantofii de şcoală nu putea juca fotbal, Raul a găsit o soluţie de compromis. S-a descălţat şi s-a apucat de fotbal în ciorapi. Situaţia s-a reglementat peste câteva zile, când antrenorul Cristi Bora, cel care l-a pregătit pe Rusescu timp de 10 ani, i-a adus o pereche de teneşi, procurată din resurse proprii.

Fotbalist şi în Liga a V-a

Cariera lui Rusescu a însemnat un lung şir de echipe anonime, unde s-a călit însă ca fotbalist. De altfel, actualul stelist e unul dintre puţinii fotbalişti care au jucat la absolut toate nivelurile, pornind de la campionatul de copii, apoi la juniori, Liga a V-a, a IV-a, a III-a, a II-a, tineret, Liga I, Liga Europa şi Liga Campionilor. Ca nume, bornele lui Rusescu sunt FC Teleşpan, Sporting Rm. Vâlcea, Topologul Milcoiu, Cozia Călimăneşti, CSM Râmnicu Vâlcea, Dunărea Giurgiu, FC Otopeni, Unirea Urziceni şi Steaua.

Coleg cu Mihai Costea

„E un băiat extraordinar. Foarte cuminte şi respectuos, deloc pretenţios. Ca fotbalist, principala lui calitate este şutul puternic. Are instinct de killer în faţa porţii adverse", spunea primul lui antrenor. În anii copilăriei, Rusescu a fost coleg de echipă şi chiar de cameră cu Mihai Costea, celălalt marcator al Stelei în derby-ul cu Dinamo. Ambii au fost la un pas să ajungă la Universitatea Craiova, dar Urziceniul s-a mişcat mai repede şi l-a suflat „Ştiinţei" pe Raul.

A căzut din autobuz şi şi-a sfârtecat piciorul

Deşi talentat, Rusescu a avut doi adversari periculoşi în carieră. Nu fotbalişti, ci situaţii. Întâi l-au pocnit accidentările. Pe când avea 14 ani a căzut de pe scara autobuzului şi şi-a sfârtecat pulpa, iar trei luni nu s-a mişcat din pat.

Apoi, la 16 ani, şi-a rupt piciorul în curtea şcolii şi din nou a luat o pauză. După accidentări a venit neîncrederea tehnicienilor. Primul care l-a privit superficial a fost un anume Adrian Furnică, fost tehnician al echipei CSM Rm. Vâlcea. „Rusescu poate juca la Vîlcea când va avea 25 de ani", a decretat Furnică, după un cantonament. „Înseamnă că mai am doi ani şi voi fi apt de joc", a răspuns acum fotbalistul  de 23 de ani.

Şi Dan Petrescu a strâmbat din nas când l-a văzut pe Rusescu la Urziceni. „Cu sticlele astea vrei să joci fotbal?", l-a întrebat „Bursucul" pe Raul. „Cu sticlele astea am dat 13 goluri în Liga a ll-a", a replicat stelistul. Petrescu i-a dat însă încredere şi l-a socotit urmaşul lui Bogdan Stancu la echipa ialomiţeană, mergând pe mâna lui în 2009, anul în care Urziceniul a luat titlul.

Minus 5 kg ca să fie în formă

Cea mai mare problemă a lui Raul Rusescu par a fi kilogramele. "E dolofan, dar care capacitate de efort. Dacă mai dă 3-4 kilograme jos poate sparge orice plafon", a spus despre el Dumitru Dragomir.

„Corleone" nu ştie însă că atacantul Stelei a slăbit deja 5 kilograme şi aşa a ajuns la forma actuală. „Rusescu nu e gras, dar el când pune un kilogram în plus acesta se depune la guşă", a încercat să explice Mihai Stoica figura rotofeie a celui care a învins Dinamo în Ştefan cel Mare şi a ajuns la şapte goluri marcate în acest campionat.

90 de meciuri şi 25 de goluri în Liga 1 are Raul Rusescu până în acest moment.

Inedit despre Raul Rusescu

- N-are carnet de conducere, şoferul său fiind soţia Roxana, pe care a cunoscut-o când avea 17 ani
- S-a căsătorit anul acesta, iar naş i-a fost primul său antrenor
- E pasionat de fotografie şi a realizat mai multe albume personale
- Câştigă 100.000 de euro pe sezon la Steaua
- Este unul dintre puţinii stelişti care n-au fost convocaţi niciodată la naţională
- Primul său salariu ca fotbalist a fost de 200 de dolari pe lună

Inedit despre Raul Rusescu
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite